Το παρασκήνιο της συνάντησης Παπανδρέου-Μπαρόζο

Στήριξη μόνο στα... χαρτιά προσφέρει η ΕΕ στην Ελλάδα αφού, σύμφωνα με τον κ. Μπαρόζο, η Κομισιόν δεν έχει τη δικαιοδοσία να αποφασίσει κανένα πακέτο σωτηρίας. Τι είπαν στη συνάντηση με Γ. Παπανδρέου.

Το παρασκήνιο της συνάντησης Παπανδρέου-Μπαρόζο
Επί μιάμιση ώρα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συζητούσε με τον Έλληνα πρωθυπουργό για τους εναλλακτικούς μηχανισμούς που διαθέτει η ευρωζώνη για να στηρίξει την Ελλάδα.

Σε θεωρητικό επίπεδο. Γιατί ο κ. Μπαρόζο διεμήνυσε στον κ. Γιώργο Παπανδρέου ότι πέρα από την επίβλεψη αυτών των μηχανισμών η Κομισιόν δεν έχει τη δικαιοδοσία να αποφασίσει κανένα πακέτο σωτηρίας.

Ο ρόλος της περιορίζεται σε τεχνικό επίπεδο και μπορεί να γίνει διαμεσολαβητής "μόνο σε περίπτωση που λάβει εντολή από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε.".

Όπως εξήγησε στην ελληνική πλευρά ο Ζ. κ. Μπαρόζο, πέρα από την απαραίτητη επικοινωνιακή υποστήριξη που παρέχει ο ίδιος, η γερμανική στάση στη σύνοδο κορυφής της επόμενης εβδομάδας είναι αυτή που θα κρίνει εν πολλοίς τις εξελίξεις.

Ακόμα όμως και να συναινέσει τελικά η καγκελάριος κ. Άγκελα Μέρκελ, η Ε.Ε. θα τοποθετηθεί επίσημα και θα ανακοινώσει λεπτομερές σχέδιο μόνο έπειτα από επίσημη αίτηση της Ελλάδας. Υπάρχει δηλαδή σοβαρό ενδεχόμενο στα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής στις 25 - 26 Μαρτίου απλώς να επαναληφθεί η στήριξη προς την Ελλάδα εάν και εφόσον χρειαστεί. Και ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται.

Συνεργάτες του κ. Μπαρόζο ανέφεραν στο euro2day ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε την άποψη "πωςη καλύτερη λύση για την Ελλάδα είναι να αναμένει τη σταδιακή αποκλιμάκωση των επιτοκίων".

"Τα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα, σε συνδυασμό με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα από την εφαρμογή του προϋπολογισμού, που δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι μέσα στους στόχους, θα έχουν θετικό αντίκτυπο στις αγορές και τα αποτελέσματα θα φανούν σταδιακά. Αυτή είναι και η άποψη που επικρατεί", αναφέρει κοινοτικός αξιωματούχος.

Η μέση λύση που φαίνεται πως προωθεί η Κομισιόν είναι να τηρηθεί στάση αναμονής για μερικούς μήνες και σε περίπτωση που δεν υπάρξει ικανοποιητική μείωση στο κόστος δανεισμού μέχρι τον Ιούνιο το θέμα στήριξης της Ελλάδας να επανεξεταστεί.

Πάντως, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, η εντολή από την Κομισιόν στα αρμόδια τμήματα ώστε να βρεθεί φόρμουλα έκδοσης ευρωομολόγου έχει ήδη δοθεί από τον Δεκέμβριο και το πόρισμα βρίσκεται στα χέρια του κ. Μπαρόζο.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Παπανδρέου δεν είχε καμία επιπλέον πληροφόρηση πέραν των εναλλακτικών προτάσεων που ήδη εξετάστηκαν στη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας ενώπιον του υπουργού Οικονομίας κ. Παπακωνσταντίνου.

Εκτός της λύσης του ευρωομολόγου, οι προτάσεις που τέθηκαν ήταν δανειοδότηση από το σύνολο της ευρωζώνης, εγγύηση των μελλοντικών εκδόσεων ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, επίσης από την ευρωζώνη (σε όλα αυτά υπάρχει το γερμανικό βέτο), διμερής δανειακή βοήθεια σε εθελοντικό επίπεδο και απλή πολιτική στήριξη.


---Παπανδρέου: "Όλα ανοιχτά" για προσφυγή στο ΔΝΤ

Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Μπαρόζο, τόνισε ότι η Ελλάδα συνεχίζει να δανείζεται με παράλογα επιτόκια και αυτό δημιουργεί ηθικό και πολιτικό ζήτημα.

Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν ζήτησε οικονομική βοήθεια αλλά πολιτική στήριξη από την Ε.Ε., "η οποία δόθηκε ξεκάθαρα και από την Κομισιόν και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και από το Ecofin και το Eurogroup".

Τόνισε παράλληλα ότι η χώρα έχει εκπληρώσει τις "υποχρεώσεις" της λαμβάνοντας πρόσθετα μέτρα, ενώ σημείωσε ότι "πραγματικά είμαστε πριν από το χρονοδιάγραμμα".

Ερωτώμενος σχετικά με το ενδεχόμενο προσφυγής της Ελλάδας στο ΔΝΤ, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε: "Εάν δούμε ότι υπάρχει πραγματικά ζήτημα να δανειζόμαστε πολύ ακριβά, όπως έχω πει και στο παρελθόν, υπάρχουν όλες οι εκδοχές και όλες οι πιθανότητες, τις οποίες δεν αποκλείουμε. Αλλά οπωσδήποτε θα προτιμούσαμε μια ευρωπαϊκή λύση στο ζήτημα αυτό".

Ο ίδιος τόνισε ότι "η Ελλάδα εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα και, στο τέλος, την απόφασή μας θα την πάρουμε με βάση τη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας και τη δυνατότητα που θα έχουμε να εξασφαλίσουμε πως εξυπηρετούμε τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και της χώρας μου".

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις της κ. Άγκελας Μέρκελ "περί μηχανισμού αποβολής χωρών από το ευρώ", ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι "η Ελλάδα δεν θα φύγει από την ευρωζώνη" και πως "είναι μηδενική η πιθανότητα να βγούμε από την ευρωζώνη".

Σημείωσε πως πρέπει να συζητηθούν μηχανισμοί που θα χρησιμοποιηθούν στο μέλλον, επισημαίνοντας όμως ότι "αυτά δεν αφορούν στο άμεσο μέλλον, δεν έχουν σχέση με το άμεσο ελληνικό θέμα, οπωσδήποτε όμως είναι σοβαρά ζητήματα, που πρέπει να τα λάβουμε υπόψη μας και στην ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Χρειάζεται όμως αλλαγή των συνθηκών, πράγμα που είναι εντελώς άλλη υπόθεση".

Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ των θεσμικών αλλαγών, σημειώνοντας: "Χαίρομαι που η Ελλάδα αποτελεί ευκαιρία για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα ενός μεγαλύτερου και ισχυρότερου οικονομικού συντονισμού και μιας οικονομικής διακυβέρνησης, καθώς και της δημιουργίας θεσμικών οργάνων, που θα εμβαθύνουν την πολιτική και οικονομική μας ένωση".


*** Ολόκληρο το κείμενο των δηλώσεων των κ.  Παπανδρέου - Μπαρόζο μετά τη συνάντησή τους επισυνάπτεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v