ΕΚΤ: Πειστικά τα πρόσθετα μέτρα της Ελλάδας

Πειστικά και μόνιμου χαρακτήρα είναι τα μέτρα που εξέδωσε η ελληνική κυβέρνηση και το συμβούλιο της ΕΚΤ τα καλωσορίζει, αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

ΕΚΤ: Πειστικά τα πρόσθετα μέτρα της Ελλάδας
Πείστηκε και ο πιο αυστηρός κριτής μας για την αυστηρότητα των μέτρων που ανακοίνωσε η Ελληνική κυβέρνηση. Ο λόγος για την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα, που μέχρι χθες εξαντλούσε - σε επικοινωνιακό επίπεδο- όλη την αυστηρότητα της για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Σε γραπτή ανακοίνωση της ωστόσο δηλώνει την ικανοποίηση της και «χαιρετίζει τα πειστικά και μόνιμα δημοσιονομικά μέτρα».

«Εκτιμούμε την πρόνοια για γρήγορη εφαρμογή των μέτρων που είναι και απαραίτητα και τα πρέποντα ώστε να προχωρήσει σημαντικά η δημοσιονομική προσαρμογή το 2010. Αυτό δείχνει την ισχυρή δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για να επιτύχει τους στόχους του προγράμματος σταθερότητα», αναφέρει η ανακοίνωση.

Η ΕΚΤ στέκεται περισσότερο στα μέτρα που αφορούν την περικοπή δαπανών και την αναπροσαρμογή των μισθών στον δημόσιο τομέα, και τα θεωρεί «σημαντικά για την μακροπρόθεσμη διατηρησιμότητα των δημοσίων οικονομικών και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας».

Στην ανακοίνωση της υπενθυμίζει (και προειδοποιεί) την δέσμευση της κυβέρνησης να υλοποιήσει άμεσα όλες τις διαρθρωτικές αλλαγές βάση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος (αρθρο 104 9) στην οποία ενταχθήκαμε στις 16 Φεβρουαρίου
«Αυτό το αποφασιστικό δημοσιονομικό και διαρθρωτικό πρόγραμμα θα ωφελήσει τους έλληνες πολίτες με το να βοηθήσει την οικονομία να ξεπεράσει τις παρούσες δυσκολίες και να την επαναφέρει σε ένα διατηρήσιμο μεσοπρόθεσμα αναπτυξιακό μονοπάτι, με αυξανόμενη απασχόληση».

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ είναι αυτή που πίεζε εξαρχής για πάγωμα μισθών στο δημόσιο και περικοπή των επιδομάτων σε συνδυασμό με συρρίκνωση του τομέα στα Ιρλανδικά πρότυπα.
Μάλιστα ο ίδιος ο Ζαν-Κλωντ Τρισέ, στις συνεδριάσεις του γιούρογκρουπ του Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου απαιτούσε από την ελληνική πλευρά να βρεθεί η κατάλληλη φόρμουλα ώστε να μειωθεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων, που ο ίδιος θεωρούσε εξωφρενικό σε σχέση με τα επίπεδα ανταγωνιστικότητας της χώρας μας.

Η φόρμουλα βρέθηκε με την κατάργηση οργανισμών, επιτροπών και θέσεων συνεπώς και υπαλλήλων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v