Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΠΑ: Πτώση 15% στην πώληση φυσικού αερίου το '09

Ο συνδυασμός της οικονομικής ύφεσης και της εκτεταμένης χρήσης των νερών από τη ΔΕΗ για ηλεκτροπαραγωγή «χτύπησαν» ευθέως τις πωλήσεις της ΔΕΠΑ το 2009, κάτι το οποίο ήταν εν πολλοίς αναμενόμενο.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
ΔΕΠΑ: Πτώση 15% στην πώληση φυσικού αερίου το 09
Ο συνδυασμός της οικονομικής ύφεσης και της εκτεταμένης χρήσης των νερών από τη ΔΕΗ για ηλεκτροπαραγωγή «χτύπησαν» ευθέως τις πωλήσεις της ΔΕΠΑ το 2009, κάτι το οποίο ήταν εν πολλοίς αναμενόμενο.
 
Έτσι, οι πωλήσεις της ΔΕΠΑ πέρυσι παρουσίασαν μείωση κατά 15% και περιορίσθηκαν στα 3,4 δισ. κ.μ. έναντι 4 δισ. κ.μ. του 2008.

Και βέβαια, το φαινόμενο μπορεί να μην είναι ελληνικό, καθώς και άλλες χώρες της Ευρώπης είδαν να συρρικνώνονται οι πωλήσεις φυσικού αερίου, για άλλους όμως λόγους.

Στην Ελλάδα κατά βάση αποδίδεται τόσο στην οικονομική κρίση, εξαιτίας της οποίας η βιομηχανία περιόρισε σημαντικά την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, όσο και στην αυξημένη υδροηλεκτρική παραγωγή, που είχε ως συνακόλουθο και την κάθετη πτώση της ΟΤΣ.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, το 61% της ζήτησης φυσικού αερίου προήλθε από την ηλεκτροπαραγωγή, με τη ΔΕΗ να κυριαρχεί, και το υπόλοιπο προέρχεται από τις ΕΠΑ και τη βιομηχανία. Μάλιστα οι τρεις ΕΠΑ παρουσιάζουν αύξηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου από 13% σε 17%.

Με τα δεδομένα αυτά οι πωλήσεις της ΔΕΠΑ το 2009 διαμορφώνονται σε 974.772 εκατ. ευρώ, έναντι 1.505.509 εκατ. ευρώ του 2008.

Η κατάσταση αυτή προσδοκάται να παρουσιάσει αντιστροφή στα επόμενα χρόνια, καθώς, με βάση τις εκτιμήσεις της ΔΕΠΑ, η ζήτηση φυσικού αερίου προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 7 δισ. κ.μ. έως το 2020.

Εντός του 2010 η ΔΕΠΑ προτίθεται να προκηρύξει τους διαγωνισμούς για τις τρεις νέες ΕΠΑ και προς το σκοπό αυτό έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την ανεύρεση νέων επενδυτών, που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν στα μέσα του 2011.
 
Πρόκειται συγκεκριμένα για τις ΕΠΑ Στερεάς Ελλάδας, την ΕΠΑ Κεντρικής Μακεδονίας και την ΕΠΑ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v