Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπαλλής:Δύο τρόποι μείωσης του χρέους της Ελλάδας

Οι αποκρατικοποιήσεις ΔΕΚΟ και ένα πρόγραμμα κρατικών covered bonds θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση του εθνικού μας χρέους, υπογράμμισε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, κ. Β. Μπαλλής.

Μπαλλής:Δύο τρόποι μείωσης του χρέους της Ελλάδας
Zητούμενο της αγοράς είναι το πώς και πότε θα επανέλθουμε σε τροχιά μείωσης του εθνικού μας χρέους σε ποσοστό του ΑΕΠ κάτω από το 100%, τόνισε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, κ. Β. Μπαλλής, σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου Πειραιά με θέμα "Η ελληνική οικονομία υπό το πρίσμα των νέων εξελίξεων".

Πρώτη κίνηση, κατά τη γνώμη μου, θα ήταν να τεθεί άμεσα ένας πρόσθετος φιλόδοξος στόχος μείωσης του δημοσίου χρέους ίσως και 10% - 15% μονάδων του ΑΕΠ μέσα στα επόμενα 3 - 4 χρόνια, που θα πρέπει να επιτευχθεί αποκλειστικά από ένα πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων δημοσίων επιχειρήσεων, αξιοποίησης ή και σταδιακής πώλησης ακίνητης περιουσίας, που το Δημόσιο διαθέτει και η οποία έχει μεγάλη αξία.

Είναι απόλυτα θεμιτό και δίκαιο συσσωρευμένα χρέη δεκαετιών να αποπληρωθούν από πώληση συσσωρευμένων περιουσιακών στοιχείων, καθώς έτσι αποφεύγεται η εξοντωτική επιβάρυνση των σημερινών και των μελλοντικών γενεών από πρόσθετους φόρους.

Η πραγματοποίηση ενός τέτοιου στόχου με θεσμική κατοχύρωση, ώστε να δεσμεύονται και όλες οι μελλοντικές κυβερνήσεις, θα πείσει τις αγορές για τις προθέσεις μας και θα οδηγήσει σε παγίωση του κόστους δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα και σε αύξηση της ρευστότητας της οικονομίας μας. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να θεσπιστεί θεσμικά η οποιαδήποτε πώληση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, να διατίθεται αποκλειστικά προς μείωση του χρέους και όχι σε νέα κατανάλωση του Δημοσίου, δήλωσε ο κ. Μπαλλής.

Θα πρέπει να εξεταστεί ακόμα και η συνταγματική κατοχύρωση του στόχου που θα τεθεί, ώστε να πειστούν οι δανειστές μας για την αξιοπιστία των προθέσεών μας. Για παράδειγμα, στην Πολωνία, η οποία σημειωτέον είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που είχε θετική ανάπτυξη εθνικού εισοδήματος το 2009, είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο ότι το δημόσιο χρέος δεν δύναται να ξεπεράσει το 55% του εθνικού εισοδήματος.

Τέλος, για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του Δημοσίου θα πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα έκδοσης μακροχρόνιων ομολόγων του ελληνικού κράτους με τη μορφή covered bonds, δηλαδή με εγγύηση ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, ούτως ώστε να επιτευχθούν χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού, ανέφερε ο κ. Μπαλλής.

Πρέπει επομένως να ξεκινήσει, έστω και με καθυστέρηση, ένα Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης της Οικονομίας μας, ενισχύοντας την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητά της και προβάλλοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της χώρας μας στο πεδίο του διεθνούς ανταγωνισμού.

Πρόσθεσε ακόμη ότι ως χώρα έχουμε πολλά πλεονεκτήματα που πρέπει επιτέλους να εκμεταλλευτούμε, δίνοντας έτσι την απάντηση σε όλους αυτούς που μας καθυβρίζουν καθημερινά και προεξοφλούν τη χρεοκοπία μας. 

* Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Β. Μπαλλή στο Πανεπιστήμιο Πειραιά δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v