Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νανόπουλος: Προτεραιότητα η εθνική αξιοπιστία

H αποκατάσταση της αξιοπιστίας μας έναντι των εταίρων μας στην Ευρώπη αλλά και των αγορών που χρηματοδοτούν το τεράστιο δημόσιο χρέος μας είναι σήμερα εθνική προτεραιότητα, τόνισε ο κ. Ν. Νανόπουλος σε ομιλία του.

Νανόπουλος: Προτεραιότητα η εθνική αξιοπιστία
H αποκατάσταση της αξιοπιστίας μας έναντι των εταίρων μας στην Ευρώπη αλλά και των αγορών που χρηματοδοτούν το τεράστιο δημόσιο χρέος μας είναι σήμερα εθνική προτεραιότητα και καθοριστικός παράγοντας για τη δημοσιονομική σταθεροποίηση και την επαναφορά της οικονομίας σε τροχιά ανάκαμψης, τόνισε ο κ. Ν. Νανόπουλος κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε σχετική εκδήλωση του ΣΒΒΕ.

Διότι από τη δημοσιονομική εξυγίανση εξαρτώνται το κόστος του χρήματος, η ρευστότητα και η δυνατότητα χρηματοδότησης της οικονομίας μας.

Το τριετές Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που πρόσφατα εγκρίθηκε και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι πράγματι προς τη σωστή κατεύθυνση. Η παρέμβαση του πρωθυπουργού μέσω διαγγέλματος έδωσε το στίγμα της σοβαρότητας της κατάστασης και των επώδυνων μέτρων που θα πρέπει άμεσα να υιοθετηθούν, ανέφερε ο κ. Νανόπουλος.

Είναι αξιοσημείωτο ότι μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης αλλά και της κοινής γνώμης μοιάζει να αναγνωρίζει τη σοβαρότητα της κατάστασης και να συμφωνεί καταρχήν με την ανάγκη λήψης μέτρων σταθεροποίησης, συγκροτώντας έτσι ένα κρίσιμο και αναγκαίο πολιτικό και κοινωνικό μέτωπο, όπως αυτό που απαιτούν οι περιστάσεις.

Η πρόκληση μετατοπίζεται στην αποτελεσματική υλοποίηση του ΠΣΑ, καθώς και στην έγκαιρη λήψη επιπρόσθετων μέτρων αν χρειαστεί, αφού τα περιθώρια απόκλισης είναι μηδενικά.

Από την πλευρά του ο κ. Ν. Καραμούζης υπογράμμισε πως για την προώθηση των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών, του κοινωνικού διαλόγου και για την κινητοποίηση των παραγωγικών δυνάμεων προτείνει τη δημιουργία τριών Εθνικών Συμβουλίων με σημαντική συμμετοχή φορέων και προσωπικοτήτων του ιδιωτικού τομέα.

Τα συμβούλια θα αναλάβουν και θα δεσμευτούν, σε συνεργασία με την κυβέρνηση, το αργότερο εντός τριών μηνών, να επεξεργαστούν και να παρουσιάσουν ένα πρώτο ολοκληρωμένο σχέδιο, έναν νέο οδικό χάρτη με στόχους, μέτρα, προϋποθέσεις και χρονοδιαγράμματα για τη διαμόρφωση ενιαίας εθνικής στρατηγικής σε τρεις τομείς:

α) την ανάδειξη και προώθηση της οικονομικής εξωστρέφειας της χώρας,
β) την ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων και την προσέλκυση ξένων παραγωγικών κεφαλαίων και
γ) τη ριζική αναδιάρθρωση και αποτελεσματική οικονομική λειτουργία του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Ο σημερινός δημόσιος τομέας δεν μπορεί να μετατραπεί, εν μια νυκτί, σε στρατηγείο ανάπτυξης, υπογράμμισε ο κ. Καραμούζης.

Το κράτος, όμως, μπορεί και πρέπει να συμβάλει δημιουργικά στη νέα αναπτυξιακή προσπάθεια:

- με νέες πρωτοβουλίες γύρω από την πράσινη ανάπτυξη και το ποιοτικό προϊόν,

- με επενδύσεις και συνεπενδύσεις με τον ιδιωτικό τομέα στις υποδομές,

- με τις απαιτούμενες σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην παιδεία και την ενίσχυση της έρευνας και τεχνολογίας,

- με τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος φιλικού για την επιχειρηματικότητα,

- με αξιοποίηση των επενδυτικών νόμων, του ΕΣΠΑ, του ΤΕΜΠΕ, των φορολογικών κινήτρων, κυρίως, για την ολόπλευρη ενίσχυση της οικονομικής εξωστρέφειας και των ιδιωτικών επενδύσεων,

- με τη δημιουργία ενός σταθερού, αποτελεσματικού και ανταγωνιστικού θεσμικού και φορολογικού πλαισίου,

- με την ενίσχυση του ανταγωνισμού και της αποτελεσματικής εποπτείας στις αγορές,

- με τον εξορθολογισμό των περιβαλλοντικών και χωροταξικών απαιτήσεων και περιορισμών,

- με τη γενναία διοικητική μεταρρύθμιση στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, που θα προάγει την αποτελεσματικότητα, τη διαφάνεια, την αξιολόγηση, την ευθύνη, τη λογοδοσία, την οικονομική πειθαρχία, την εξυπηρέτηση των πολιτών.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v