Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κόντρα εργαζομένων - διοίκησης στον ΟΤΕ

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ αντιδρώντας στο αίτημα της διοίκησης για μερική άρση του καθεστώτος μονιμότητάς τους στον Οργανισμό.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Κόντρα εργαζομένων - διοίκησης στον ΟΤΕ
Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ αντιδρώντας στο αίτημα της διοίκησης για μερική άρση του καθεστώτος μονιμότητάς τους στον Οργανισμό.

Η εκτελεστική επιτροπή της ΟΜΕ-ΟΤΕ αποφάσισε χθες τη σύγκληση του διοικητικού συμβουλίου της την ερχόμενη Δευτέρα προκειμένου αυτό να αποφασίσει την κάθοδο των εργαζομένων σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Η ΟΜΕ-ΟΤΕ αντιδρά προκειμένου να μη γίνουν αλλαγές στον Κανονισμό Προσωπικού του Οργανισμού ώστε να δοθεί στην επιχείρηση το δικαίωμα απολύσεων, αλλά και στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για πάγωμα των μισθών, αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και φορολογική επιβάρυνση.

Κατά τη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής η ΠΑΣΚΕ-ΟΤΕ, παράταξη που πρόσκειται στο κυβερνών κόμμα, γνωστοποίησε ότι συμφωνεί με τις αντιδράσεις κατηγορώντας «τη διοίκηση της εταιρίας για την ενέργειά της αμέσως μετά τις βουλευτικές εκλογές να χορηγήσει αύξηση ύψους πάνω από 5% στις ήδη υπερβολικά και προκλητικά υψηλές αποδοχές (άνω των 5.000 ευρώ τον μήνα) των στελεχών του ανώτατου management».

«Απολύσεις για τεχνικο-οικονομικούς λόγους»

Στο πλαίσιο των συζητήσεων που έχουν ξεκινήσει για την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας η διοίκηση του ΟΤΕ ζήτησε από τους εργαζομένους να συναινέσουν σε αλλαγή του εσωτερικού κανονισμού προσωπικού ώστε να μπορεί η επιχείρηση να προχωρά σε λύση της σχέσης εργασίας με το προσωπικό της, εφόσον αυτό δικαιολογείται από «τεχνικο-οικονομικούς λόγους».

Επιπλέον, η διοίκηση έθεσε σε διαπραγμάτευση και τη θεσμοθετημένη υποχρέωση του ΟΤΕ να καλύπτει τον μισθό του υπαλλήλου (μέχρι έναν μήνα για κάθε έτος) σε περίπτωση ασθένειας, το ωράριο εργασίας για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων, τα επιδόματα αλλά και τον τρόπο υπολογισμού των υπερωριών.

Η άρση ουσιαστικά της μονιμότητας των υπαλλήλων του ΟΤΕ που προτείνει η διοίκηση της εταιρίας έχει θορυβήσει τους εργαζομένους, οι οποίοι θεωρούν ότι μια τέτοια αλλαγή θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για απολύσεις στον Οργανισμό και μάλιστα σε μια περίοδο όπου η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επιχειρεί να κλείσει όλα τα «παράθυρα» που επιτρέπουν στον ΟΤΕ την εφαρμογή προγραμμάτων αποχώρησης από την εργασία με την παροχή γενναιόδωρων οικονομικών κινήτρων.

Μάλιστα από την πλευρά των εργαζομένων δεν αποφεύγονται συσχετισμοί με κινήσεις στις οποίες προχωρεί ο Όμιλος ΟΤΕ στο εξωτερικό. Ενδεικτικά γίνεται αναφορά στις πληροφορίες που φέρουν τη διοίκηση της Cosmote προτιθέμενη να προχωρήσει στην απόλυση περίπου 300 ατόμων σε σύνολο 500 εργαζομένων από την θυγατρική της εταιρία Zapp στη Ρουμανία.

Ωστόσο από την πλευρά της Cosmote διευκρινίζεται ότι η Zapp προχωρά σε πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου και όχι σε απολύσεις με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της εταιρείας, εν μέσω συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης στη χώρα, που είναι η χειρότερη της τελευταίας 20ετίας.

Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στο πρόγραμμα εθελουσίας στους εργαζόμενους που θα αποχωρήσουν περιλαμβάνεται ανταγωνιστικό πακέτο το οποίο αποτελείται από χρηματική αποζημίωση και επιπλέον παροχές (ιατροφαρμακευτική κάλυψη, επαγγελματικές συμβουλευτικές υπηρεσίες και δωρεάν χρόνο ομιλίας).

Να σημειώσουμε ότι η Cosmote ολοκλήρωσε την εξαγορά της Zapp στα τέλη του περασμένου χρόνου προκειμένου να αποκτήσει άδεια 3G που δεν διέθετε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v