Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Στήριξη" Stiglitz σε Γ. Παπανδρέου (upd2)

Στο Νταβός, ο Γ. Παπανδρέου έκλεψε τις εντυπώσεις, δήλωσε ο J. Stiglitz. Δεν μπορούμε να παραμείνουμε έρμαιο δανειστών, τόνισε ο πρωθυπουργός. Δήλωσεις Παπακωνσταντίνου, Κατσέλη στο συνέδριο του Economist.

Στήριξη Stiglitz σε Γ. Παπανδρέου (upd2)
"Η παγκόσμια οικονομία είναι σήμερα πολύ άρρωστη", τόνισε ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος και νομπελίστας, κ. J. Stiglitz, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο συνέδριο του Economist που πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα.

Απευθυνόμενος στο κοινό του Economist, στήριξε τον κ. Γ. Παπανδρέου λέγοντας ότι στο Νταβός ο Έλληνας πρωθυπουργός έκλεψε τις εντυπώσεις και καθησύχασε πολλές από τις ανησυχίες.

Σχολιάζοντας την παγκόσμια οικονομική κρίση, ο κ. Stiglitz είπε ότι αυτή έχει όνομα, το οποίο είναι: "Made in USA".

Μάλιστα, στο σημείο αυτό, αστειευόμενος, ευχαρίστησε την Ευρώπη, η οποία, όπως είπε, αγόρασε το 40% των τοξικών προϊόντων των ΗΠΑ.

Μιλώντας για τις ΗΠΑ, τόνισε ότι υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης, ωστόσο η ανεργία καλπάζει πάνω από το 10% και ο Αμερικανός πολίτης έχει σταματήσει να καταναλώνει και προσπαθεί για πρώτη φορά ύστερα από πολλές δεκαετίες να αποταμιεύσει.

Για την παγκόσμια οικονομία είπε πως βρίσκεται σε κρίσιμη φάση και σε αυτό πάλι μεγάλη ευθύνη φέρει η μειωμένη ζήτηση από τον Αμερικανό καταναλωτή.

Τέλος, έδωσε συγχαρητήρια στην Ελλάδα γιατί κάνει σημαντικά βήματα προς την εδραίωση της διαφάνειας.


Γ. Παπανδρέου: "Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι έρμαιο των δανειστών της"

"Το πρόβλημα της Ελλάδος είναι κυρίως πρόβλημα αξιοπιστίας. Η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε λύσεις δίκαιες έτσι ώστε να σταματήσει η πρωτόγνωρη επίθεση που δέχεται η χώρα. Είναι εθνική επιταγή να ανατρέψουμε τις χρόνιες αδυναμίες".

Αυτά τόνισε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου από το βήμα του Economist.

Σχολιάζοντας τις κερδοσκοπικές επιθέσεις, τόνισε ότι αυτές κρατούν πάνω στα διαχρονικά προβλήματά μας εξαιτίας της απραξίας και της ανευθυνότητας της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία άφησε την Ελλάδα ευάλωτη και απροστάτευτη.

"Το επίπεδο των spreads των ελληνικών ομολόγων είναι εντελώς αδικαιολόγητο σε σχέση με την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας", σημείωσε.

"Η χώρα μας", είπε, "έχει όμως πολλές δυνατότητες και μπορεί να αντιμετωπίσει και να ξεπεράσει το συντομότερο δυνατό τα προβλήματα".

"Δεν αξίζει στην Ελλάδα και στους Έλληνες αυτή η αντιμετώπιση. Η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωζώνης, διαθέτει μία κυβέρνηση με ισχυρή εντολή, και εξίσου ισχυρή βούληση να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα".

Στο σημείο αυτό ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι δεν μιλάμε απλώς για περικοπές επιδομάτων και μισθών, αλλά και για διαρθρωτικές αλλαγές με μείωση της σπατάλης, και της πελατειακής διόγκωσης στο δημόσιο τομέα.

Παράλληλα, όμως, τόνισε πρέπει να στηριχτεί και η ανάπτυξη, διότι η δημοσιονομική διόρθωση χωρίς ανάπτυξη δεν θα είναι βιώσιμη.

Μάλιστα, ανέφερε το παράδειγμα του πελατειακού συστήματος και της διαφθοράς που επικρατεί στα νοσοκομεία.

Επίσης, ο κ. Παπανδρέου, τόνισε ότι "η χώρα δεν μπορεί να παραμείνει έρμαιο των δανειστών της, πρέπει μόνοι μας να καθορίζουμε την πορεία μας".

Κλείνοντας την παρουσίαση, ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για το ευρω-ομόλογο, τόνισε «Μακάρι να υπάρξει ως εξέλιξη, ωστόσο, δεν μπορούμε να βασιστούμε σε κάτι τέτοιο και πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας με βάση τα σημερινά δεδομένα».

Γ. Παπακωνσταντίνου: «Δεν ήρθαμε για να κάνουμε μερεμέτια»

Η κυβέρνηση παρέλαβε τον απόλυτο δημοσιονομικό εκτροχιασμό, τόνισε από το βήμα του Economist ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

«Η Ελλάδα πρέπει να κάνει αυτά που χρειάζονται, όχι εξαιτίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ούτε εξαιτίας των αγορών, αλλά για να δημιουργήσει μία υγιή δημόσια οικονομία, να μην μεταθέσει τα χρέη στις επόμενες γενιές και να φτιάξει μια δίκαιη κοινωνία.

Παράλληλα, ο υπουργός, απαντώντας σε ερώτηση, ανέφερε ότι το πρόβλημα της Ελλάδας είναι και πρόβλημα της Ευρωζώνης.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι το μεγάλο ζητούμενο για την ελληνική κοινωνία είναι να κόψει τις σπατάλες του δημοσίου, να κάνει με δίκαιο τρόπο αλλαγές στις δομές και στις νοοτροπίες.

«Δεν θα κάνουμε πίσω, μολονότι γνωρίζουμε ότι πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα».

Για το θέμα των κερδοσκόπων, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι «η Ελλάδα είναι ένα πιόνι μέσα σε ένα ευρύτερο παίγνιο που αφορά το ευρώ. Όμως, η χώρα μας είναι ο αδύναμος κρίκος εξαιτίας των εγκληματικών λαθών που έγιναν στο παρελθόν και έχουν δημιουργήσει ένα τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας το οποίο είναι σχεδόν της ίδιας ισχύος με το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Δεν ήρθαμε για να κάνουμε μερεμέτια, θα προχωρήσουμε ανυποχώρητοι σε ριζικές αλλαγές».

Τέλος, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν οι βασικές αρχές του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.


Λ. Κατσέλη: Μεγάλο στοίχημα η αύξηση των επενδύσεων

Η αποκατάσταση αξιοπιστίας και η εξυγίανσης των δημοσιονομικών μέσω της επανάκτησης της επενδυτικής εμπιστοσύνης αποτελούν τον μεγάλο στόχο της ελληνικής κυβέρνησης.

Αυτό ανέφερε πριν από λίγο η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κα Λ. Κατσέλη, η οποία σημείωσε ότι η αύξηση των επενδύσεων αποτελεί το μεγάλο στοίχημα της ελληνικής οικονομίας.

Η μείωση των επενδύσεων σύμφωνα με την κα Κατσέλη οφείλεται στη μείωση της ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, στη μείωση των δημοσίων επενδύσεων και την αύξηση της οικονομικής αβεβαιότητας, τονίζοντας ότι υπάρχει ανεπάρκεια ρευστότητας.

Η ίδια ανέφερε ότι ο στόχος για το 2010 είναι η απορρόφηση του ΕΣΠΑ να αυξηθεί από 3,5% που ήταν σε πάνω από 15% ενώ τόνισε ότι προωθείται η δημιουργία ελληνικού Ταμείου Αναχρηματοδότησης.

Στόχος του Ταμείου Αναχρηματοδότησης είναι να συμμετάσχει χρηματοδοτικά σε οικονομικά βιώσιμα επενδυτικά σχέδια, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρύτερη περιοχή.

Ως χρηματοδοτικός φορέας αναπτυξιακού χαρακτήρα θα υποστηρίζει αναπτυξιακά έργα και θα εξασφαλίζει τη χρηματοδότησή τους μέσω στρατηγικών συνεργασιών με κορυφαίους χρηματοδοτικούς οργανισμούς.

Οι επενδύσεις του θα αναχρηματοδοτούνται κυρίως από χρεόγραφα που θα εκδίδονται από το ίδιο στις διεθνείς αγορές.

Η κα Κατσέλη στην ομιλία της στο Economist προανήγγειλε ότι έως το τέλος Φεβρουαρίου θα ψηφιστεί ο νόμος για την ίδρυση επιχειρήσεων, ενώ ως το τέλος Μαΐου ο νόμος για την απλούστευση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων, ενώ σημείωσε ότι σταδιακά θα γίνει το άνοιγμα κλειστών αγορών και επαγγελμάτων.

Η κα Κατσέλη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι ο διαμεσολαβητικός ρόλος των τραπεζών είναι πολύ σημαντικός.

Είμαστε όλοι στο ίδιο καράβι, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά τους ο κ. Μίχαλος και ο κ. Βάρδας αναφέρθηκαν στις στρεβλώσεις της αγοράς, στα κλειστά επαγγέλματα και στα καρτέλ.


* Οι ομιλίες των κ.κ. Παπανδρέου, Παπακωνσταντίνου και Κατσέλη στο συνέδριο του Economist επισυνάπτονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v