Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Η Ελλάδα δέχεται κερδοσκοπική επίθεση"

«Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο μιας κερδοσκοπικής επίθεσης χωρίς προηγούμενο, που έχει σαν αποτέλεσμα τον στραγγαλισμό της οικονομίας μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

Η Ελλάδα δέχεται κερδοσκοπική επίθεση
"Το πρόβλημα της Ελλάδος είναι κυρίως πρόβλημα αξιοπιστίας. Η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε λύσεις δίκαιες έτσι ώστε να σταματήσει η πρωτόγνωρη επίθεση που δέχεται η χώρα. Είναι εθνική επιταγή να ανατρέψουμε τις χρόνιες αδυναμίες".

Αυτά τόνισε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου από το βήμα του Economist.

Σχολιάζοντας τις κερδοσκοπικές επιθέσεις, τόνισε ότι αυτές κρατούν πάνω στα διαχρονικά προβλήματά μας εξαιτίας της απραξίας και της ανευθυνότητας της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία άφησε την Ελλάδα ευάλωτη και απροστάτευτη.

"Το επίπεδο των spreads των ελληνικών ομολόγων είναι εντελώς αδικαιολόγητο σε σχέση με την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας", σημείωσε.

"Η χώρα μας", είπε, "έχει όμως πολλές δυνατότητες και μπορεί να αντιμετωπίσει και να ξεπεράσει το συντομότερο δυνατό τα προβλήματα".

"Δεν αξίζει στην Ελλάδα και στους Έλληνες αυτή η αντιμετώπιση. Η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωζώνης, διαθέτει μία κυβέρνηση με ισχυρή εντολή, και εξίσου ισχυρή βούληση να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα".

Στο σημείο αυτό ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι δεν μιλάμε απλώς για περικοπές επιδομάτων και μισθών, αλλά και για διαρθρωτικές αλλαγές με μείωση της σπατάλης, και της πελατειακής διόγκωσης στο δημόσιο τομέα.

Παράλληλα, όμως, τόνισε πρέπει να στηριχτεί και η ανάπτυξη, διότι η δημοσιονομική διόρθωση χωρίς ανάπτυξη δεν θα είναι βιώσιμη.

Μάλιστα, ανέφερε το παράδειγμα του πελατειακού συστήματος και της διαφθοράς που επικρατεί στα νοσοκομεία.

Επίσης, ο κ. Παπανδρέου, τόνισε ότι "η χώρα δεν μπορεί να παραμείνει έρμαιο των δανειστών της, πρέπει μόνοι μας να καθορίζουμε την πορεία μας".

Κλείνοντας την παρουσίαση, ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για το ευρω-ομόλογο, τόνισε «Μακάρι να υπάρξει ως εξέλιξη, ωστόσο, δεν μπορούμε να βασιστούμε σε κάτι τέτοιο και πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας με βάση τα σημερινά δεδομένα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v