Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Δύο βόμβες για το 2010!

Βόμβα μεγατόνων για τις τράπεζες αποτελούν οι επισφάλειες το 2010, καθώς δάνεια 2 δισ. δεν πληρώνονται και χορηγήσεις ύψους 5-6 δισ. βρίσκονται σε οριακό σημείο. Στο 2% βλέπουν οι τραπεζίτες την πιστωτική επέκταση.

Τράπεζες: Δύο βόμβες για το 2010!
Καθίζηση των χορηγήσεων αναμένουν οι τραπεζίτες για το 2010 και εκτιμούν ότι ο ρυθμός αύξησης της πιστωτικής επέκτασης από 4% που διαμορφώθηκε το 2009 θα συρρικνωθεί το τρέχον έτος στο 2%, ενώ οι καταθέσεις εξαιτίας της μηδενικής ανάπτυξης αναμένεται να μειωθούν κατά 4% - 5%, ήτοι 12,5 δισ. ευρώ.

«Οι ελπίδες του τραπεζικού συστήματος, όπως και όλων των παραγωγικών φορέων της αγοράς, στηρίζονται πλέον στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που ετοιμάζεται να καταθέσει στις Βρυξέλλες η κυβέρνηση. Εάν το πρόγραμμα ηρεμήσει τις αγορές και περιορίσει τα spreads των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου στην περιοχή του 1,50%, ακόμη και χαμηλότερα στο 1,20%, τότε οι τράπεζες θα μπορούν να δανείζονται και κατ' επέκταση να δανείζουν. Διαφορετικά θα συνεχιστεί η σημερινή ρευστή κατάσταση και η στρόφιγγα του δανεισμού θα παραμείνει κλειστή», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Η βόμβα όμως που ανά πάσα στιγμή μπορεί να τινάξει στον αέρα τους ισολογισμούς των τραπεζών αλλά και να οδηγήσει στην αθλιότητα δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά είναι τα κόκκινα καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι σήμερα δάνεια 2 δισ. ευρώ δεν αποπληρώνονται καν. Πρόκειται για μόνιμη «στάση πληρωμής» καθώς οι κάτοχοί τους δεν είναι σε θέση, εδώ και καιρό, να τα εξυπηρετήσουν έστω και οριακά.

Ο εφιάλτης όμως δεν περιορίζεται στα κόκκινα των 2 δισ. ευρώ, καθώς επιπλέον δάνεια της ίδια κατηγορίας, ύψους 5 - 6 δισ. ευρώ, βρίσκονται σε οριακό σημείο, με τους δανειολήπτες να εκδηλώνουν αδυναμία αποπληρωμής.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στις διοικήσεις των τραπεζών έχει σημάνει συναγερμός και αναζητούνται τρόποι αντιμετώπισης του φαινομένου. Το πρώτο βήμα αφορά, κατόπιν συνεννόησης με τον δανειολήπτη, στη χρονική παράταση του δανείου, στη δυνατότητα μη αποπληρωμής ορισμένου αριθμού μηνιαίων δόσεων και στη μείωση του επιτοκίου εφόσον υπάρχει περιουσιακό στοιχείο ως εγγύηση.

Καλύτερη εικόνα παρουσιάζουν τα στεγαστικά δάνεια όπου τα μη εξυπηρετούμενα ανέρχονται στο 7% του συνόλου. Σε ό,τι αφορά τα επιχειρηματικά το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων διαμορφώνεται στο 4,6%, ωστόσο εκτιμάται ότι είναι πλασματικό.

Κι αυτό γιατί το σύνολο των τραπεζών, προκειμένου να σώσει τα οικονομικά μεγέθη του, έχει προχωρήσει σε ριζικές αναδιαρθρώσεις επιχειρηματικών δανείων εις βάρος των επιχειρηματιών, καθώς οι όποιες αναδιαρθρώσεις συνοδεύονται από υψηλότερο επιτόκιο!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v