Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σάλλας: Μεγαλύτερη τόλμη στις αποκρατικοποιήσεις

Το Δημόσιο δεν έχει λόγο να διατηρεί δραστηριότητες τις οποίες ιδιώτες θα μπορούσαν να διαχειριστούν αποδοτικότερα, δήλωσε ο κ. Μ. Σάλλας, τονίζοντας ότι θα χρειαστεί περισσότερη τόλμη στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων.

Σάλλας: Μεγαλύτερη τόλμη στις αποκρατικοποιήσεις
Σε μια περίοδο όπου η χώρα είναι υπερχρεωμένη, το Δημόσιο δεν έχει λόγο να διατηρεί δραστηριότητες τις οποίες ιδιώτες θα μπορούσαν να διαχειριστούν αποδοτικότερα, δήλωσε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μ. Σάλλας, τονίζοντας ότι θα χρειαστεί περισσότερη τόλμη στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων.

Μιλώντας στην εκδήλωση του ΕΒΕΑ με θέμα "Αποτύπωση της κρίσης: προτάσεις για την έξοδο", ο κ. Σάλλας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι "η παρέμβαση του πρωθυπουργού την προηγούμενη εβδομάδα έδωσε ελπιδοφόρα μηνύματα ότι υπάρχει βούληση και πως τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν, παρά το γεγονός ότι δεν έγινε απόλυτα αντιληπτό το μήνυμα που έπρεπε να πάει στις διεθνείς αγορές. Εκείνο που απομένει είναι να εξειδικευτούν τα μέτρα, να ταξινομηθούν ανά τομέα ευθύνης, να ιεραρχηθούν στη βάση αυστηρού χρονοδιαγράμματος υλοποίησης και να ποσοτικοποιηθούν, ώστε να είναι σε όλους αμέσως απτά τα αποτελέσματά τους στις δημόσιες δαπάνες και στα έσοδα, στο πρωτογενές αποτέλεσμα του προϋπολογισμού και στο δημόσιο χρέος".

"Θα σχολιάσω μόνο μία κατηγορία από την πλευρά των δαπανών και συγκεκριμένα το σκέλος εκείνο που αναφέρεται στο ασφαλιστικό και στο σύστημα περίθαλψης και κοινωνικής προστασίας. Είναι δύο τομείς που καλύπτουν, χωρίς τη μισθοδοσία, 15,5 δισ. ευρώ ή το 27,4% των πρωτογενών δαπανών. Έχουν, συνεπώς, πολύ μεγάλα περιθώρια εξορθολογισμού και θεαματικής μείωσης των δαπανών.

Η ένταξη 400 χιλιάδων μόνο ανασφάλιστων αλλοδαπών στο ασφαλιστικό σύστημα με το ελάχιστο ημερήσιο ασφάλιστρο θα μπορούσε να αποφέρει ετησίως πάνω από 1,5 δισ. ευρώ στο σύστημα".

Σε ό,τι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, ο κ. Σάλλας σημείωσε ότι "η πολιτική των μετοχοποιήσεων ή ιδιωτικοποιήσεων, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, είναι μια άλλη σημαντική πηγή εσόδων. Δεν έχει λόγο το Δημόσιο, όταν η χώρα είναι υπερχρεωμένη, να διατηρεί δραστηριότητες τις οποίες ιδιώτες θα μπορούσαν να διαχειριστούν αποδοτικότερα. Αυτό, ασφαλώς, θα δημιουργήσει και νέα φορολογικά έσοδα, πέραν των εκτάκτων εσόδων της αποκρατικοποίησης. Η πολιτική αυτή, αν αναπτυχθεί χωρίς αναστολές, μπορεί να αποφέρει στο Δημόσιο αρκετά δισ. ευρώ. Ήδη ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι τον Ιανουάριο θα ανακοινώσει πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της τάξης των 2,5 δισ. Νομίζω ότι θα χρειαστεί περισσότερη τόλμη στο πρόγραμμα αυτό, ώστε οι αποκρατικοποιήσεις να αποφέρουν μεγαλύτερα έσοδα, αλλά να προσελκύσουν και σοβαρά ξένα κεφάλαια".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v