Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤτΕ: Μείωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών

Υπεράνω του ετήσιου στόχου του 2004 (183,2 εκατ. ευρώ) κινείται ήδη από το α΄ τρίμηνο το δημόσιο χρέος (184,51 εκατ. ευρώ), σύμφωνα με στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου. Εξάλλου, σημαντικά μειωμένο εμφανίστηκε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών κατά το πρώτο τρίμηνο, ενώ το Μάρτιο έμεινε αμετάβλητο.

ΤτΕ: Μείωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών
Πάνω από το στόχο που έχει θέσει ο φετινός προϋπολογισμός κινείται ήδη το δημόσιο χρέος.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, στο τέλος του α΄ τριμήνου το δημόσιο χρέος διαμορφώθηκε σε 184,51 δισ. ευρώ, έναντι ετήσιου στόχου 183,2 δισ. ευρώ.

Η σημαντική αύξηση του δημοσίου χρέους οφείλεται στον εκτεταμένο δανεισμό κυρίως στο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, ο οποίος στο εν λόγω διάστημα έφθασε τα 16 δισ. ευρώ.

Τα ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου ανήλθαν το Μάρτιο στα 265 εκατ. ευρώ, ενώ οι εγγυήσεις στο πρώτο τρίμηνο του 2004 διαμορφώθηκαν σε 11,19 δισ. ευρώ, από 11,09 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2003.

Ο στόχος για το χρέος είναι να διαμορφωθεί φέτος στο 101,8% του ΑΕΠ, ενώ η Κομισιόν προβλέπει χρέος 102,8% του ΑΕΠ.

Εξάλλου, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, σημαντική μείωση κατά 1.090 εκατ. ευρώ εμφάνισε το α΄ τρίμηνο του 2004 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, σύμφωνα με ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκε σε 2.178 εκατ. ευρώ - εξέλιξη που σύμφωνα με την ΤτΕ αντανακλά τη μεγάλη αύξηση του πλεονάσματος, τόσο του ισοζυγίου των υπηρεσιών όσο και του ισοζυγίου των μεταβιβάσεων, καθώς και τη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου των εισοδημάτων, οι οποίες υπεραντιστάθμισαν τη διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος.

Ειδικότερα, το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 323 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2003. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην κατά 824 εκατ. ευρώ (ή 12,3%) αύξηση της δαπάνης για εισαγωγές αγαθών εκτός καυσίμων, η οποία υπερκάλυψε τόσο την κατά 283 εκατ. ευρώ (ή 12,2%) άνοδο των αντίστοιχων εισπράξεων από εξαγωγές όσο και τη μείωση των καθαρών πληρωμών για καύσιμα κατά 218 εκατ. ευρώ.

Το Μάρτιο του 2004 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών παρέμεινε αμετάβλητο έναντι του Μαρτίου του προηγούμενου έτους.

Η εξέλιξη αυτή, αναφέρει η ΤτΕ, αντανακλά το γεγονός ότι η μεγάλη άνοδος του πλεονάσματος του ισοζυγίου των υπηρεσιών, καθώς και η σχετικά μικρή αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου των μεταβιβάσεων αντιστάθμισαν την αύξηση του εμπορικού ελλείμματος και του ελλείμματος του ισοζυγίου των εισοδημάτων.

Ειδικότερα, η διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος οφείλεται στην αύξηση των πληρωμών για εισαγωγές αγαθών εκτός καυσίμων, η οποία υπερκάλυψε την άνοδο των αντίστοιχων εισπράξεων από εξαγωγές. Επίσης, παρατηρήθηκε μικρή μείωση των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων.

Σε ό,τι αφορά το ισοζύγιο χρηματοοικονομικών συναλλαγών, το Μάρτιο του 2004 στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων παρατηρήθηκε καθαρή εισροή κεφαλαίων ύψους 168 εκατ. ευρώ, η οποία στο μεγαλύτερο μέρος της αφορά την εξαγορά της Γενικής Τράπεζας από τη Société Générale.

Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου, η καθαρή εισροή ύψους 1.287 εκατ. ευρώ αντανακλά κυρίως την εισροή κεφαλαίων για τοποθετήσεις μη κατοίκων σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου και σε μετοχές ελληνικών επιχειρήσεων.

Τέλος, όσον αφορά τις ”λοιπές” επενδύσεις, η καθαρή εκροή ύψους 233 εκατ. ευρώ αντανακλά κυρίως την εξόφληση δανείων του δημόσιου τομέα.

Το α΄ τρίμηνο του 2004 παρατηρήθηκε καθαρή εισροή ύψους 525 εκατ. ευρώ στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων. Την ίδια περίοδο σημειώθηκε σημαντική καθαρή εισροή ύψους 3.839 εκατ. ευρώ στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου, η οποία αντανακλά κυρίως το γεγονός ότι η εισροή κεφαλαίων για τοποθετήσεις μη κατοίκων σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου και σε μετοχές ελληνικών επιχειρήσεων ήταν μεγαλύτερη από την εκροή κεφαλαίων για τοποθετήσεις κατοίκων σε ομόλογα και μετοχές στο εξωτερικό.

Τέλος, στην κατηγορία των ”λοιπών” επενδύσεων η καθαρή εκροή 3.060 εκατ. ευρώ συνδέεται κυρίως με τη σημαντική εκροή στο πρώτο δίμηνο του έτους για καταθέσεις και τοποθετήσεις σε repos στο εξωτερικό από κατοίκους (εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα).



Στο τέλος Μαρτίου 2004 τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 3,7 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v