Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελληνικό προς το παρόν το ενδιαφέρον για Βεύη

Ελληνικές είναι, προς το παρόν, οι εταιρίες που ζητούν από το υπουργείο Ανάπτυξης διευκρινίσεις για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία εκχώρησης του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης του λιγνιτωρυχείου Βεύης.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Ελληνικό προς το παρόν το ενδιαφέρον για Βεύη
 Ελληνικές είναι, προς το παρόν, οι εταιρίες που ζητούν από το υπουργείο Ανάπτυξης διευκρινίσεις για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία εκχώρησης του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης του λιγνιτωρυχείου Βεύης.

Πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, για 4-5 εταιρίες, ωστόσο, επίσημες αιτήσεις δεν αναμένεται να κατατεθούν πριν από τις 4 Σεπτεμβρίου, οπότε είναι η καταληκτική ημερομηνία.

Η έναρξη από τη Βεύη της συμμόρφωσης του ελληνικού δημοσίου προς τις επιταγές της Ε.Ε. να ανοίξουν οι λιγνίτες και στους ιδιώτες, έγινε και για λόγους περιβαλλοντικούς, ενώ άγνωστο παραμένει σε αυτή τη φάση αν και πότε θα προχωρήσει η διαδικασία και για τα άλλα τρία κοιτάσματα, ήτοι, της Βεγόρας, της Ελασσόνας και της Δράμας.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day, το ΥΠΑΝ είναι σε ανοιχτή γραμμή με την Κομισιόν για τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί για τα υπόλοιπα κοιτάσματα, δεδομένου ότι έχουν εκδηλωθεί ισχυρές τοπικές αντιδράσεις, κυρίως, στην Ελασσόνα και δευτερευόντως, στη Βεγόρα για την εκμετάλλευση του λιγνίτη.
 
Αντιδράσεις, μάλιστα, που προέρχονται και από «γαλάζιους» τοπικούς άρχοντες. Καταρχήν, σε αυτή τη φάση και όσο διαρκούν οι συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ΥΠΑΝ δεν αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να ανοίξουν αμέσως μετά τη Βεύη και οι διαδικασίες για την εκχώρηση των τριών άλλων λιγνιτωρυχείων σε ιδιώτες.

Πηγές που μίλησαν στο euro2day δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο ακόμη και να ζητηθεί παράταση της προθεσμίας των έξι μηνών που έχει θέσει η αρμόδια Διεύθυνση Ανταγωνισμού για την ολοκλήρωση των διαδικασιών εκχώρησης δικαιωμάτων εκμετάλλευσης των λιγνιτωρυχείων σε ιδιώτες.
 
Όλα τα ζητήματα, συνεπώς, παραμένουν ανοιχτά αυτή τη στιγμή.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τη Βεύη, η ανάγκη να ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη εκκρεμότητα, πέραν των επιταγών της Ε.Ε., υπαγορεύθηκε και για λόγους περιβαλλοντικούς, καθώς το συγκεκριμένο ορυχείο, που παραμένει εγκαταλειμμένο επί μακρόν, παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα, όπως, αυτοανάφλεξη του λιγνίτη, δημιουργία τεράστιων λιμνών, διάβρωση εδαφών, με άμεσο κίνδυνο να γίνουν κατολισθήσεις εντός αυτού.
 
Θεωρείται, συνεπώς, επείγουσα η ανάγκη να ξεκινήσουν οι εργασίες εκμετάλλευσης του για να μην προκύψουν αυτού του είδους οι εξελίξεις. ‘Έτσι, παράλληλα, με το άνοιγμα της διαδικασίας από το ΥΠΑΝ και η αρμόδια Επιτροπή που ορίσθηκε να κάνει τις απευθείας διαπραγματεύσεις με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές ήδη έχει εισέλθει σε τροχιά προετοιμασίας, με στόχο οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατόν.

Η ΔΕΗ στο χθεσινό διοικητικό συμβούλιο της αποφάσισε να μην συμμετάσχει στη δημόσια πρόσκληση για τη Βεύη. Επί της ουσίας η ΔΕΗ συμμορφώνεται με τη σειρά της στις υποδείξεις της Κομισιόν, πετυχαίνοντας έτσι μια συμβιβαστική λύση στο θέμα των λιγνιτών, με την αποτροπή της υποχρέωσης της να εκχωρήσει λιγνιτικές μονάδες σε ιδιώτες.

Τα αποθέματα της Βεύης υπολογίζονται σε περίπου 90 εκατομμύρια τόνους και μπορούν να καλύψουν τη λειτουργία μιας μονάδας για περίοδο 30 ετών, ενώ στην Ελασσόνα τα αποθέματα εκτιμώνται σε 150 εκατ. τόνους και στη Δράμα σε 800 έως 900 εκατ. τόνους. Όσο για τη Βεγόρα, τα αποθέματά της είναι πολύ μικρότερα και μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά προς τη γειτονική Βεύη (12-13 εκατ. τόνοι).





ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v