Πονοκέφαλος τα χρέη των νοσοκομείων

Σε "Γόρδιο Δεσμό" εξελίσσεται για την κυβέρνηση η υπόθεση των χρεών των νοσοκομείων, καθώς παρά τις επανειλημμένες αναφορές ότι "το θέμα λύθηκε", επί της ουσίας δεν έχει γίνει τίποτα. Δραματική έκκληση από ΣΦΕΕ. 

Πονοκέφαλος τα χρέη των νοσοκομείων
Σε "Γόρδιο Δεσμό" εξελίσσεται για την κυβέρνηση η υπόθεση των χρεών των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές, καθώς, παρά τις επανειλημμένες αναφορές των συναρμόδιων υπουργών ότι "το θέμα λύθηκε", επί της ουσίας μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα. Η εκκρεμότητα όχι μόνο υφίσταται, αλλά επιπλέον διογκώνεται λόγω των νέων οφειλών που προστίθενται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα δημοσιονομικά της χώρας και την προσπάθεια περιορισμού των ελλειμμάτων και του δημοσίου χρέους.

Το όλο ζήτημα προκαλεί παράλληλα προστριβές με τη Eurostat, η οποία είναι αρμόδια να κρίνει την ορθότητα των χειρισμών, ενώ υπονομεύει για ακόμη μία φορά τη δημοσιονομική αξιοπιστία της χώρας, αφού ουδείς γνωρίζει το πραγματικό ύψος των οφειλών.

Η σημερινή κυβέρνηση, ως αξιωματική αντιπολίτευση πριν από μία πενταετία, αμφισβητούσε τα επίσημα δημοσιονομικά στοιχεία των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και είχε προσφύγει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκαλώντας την αναθεώρηση προς τα πάνω του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Να θυμίσουμε ότι η βασική διαφορά στους υπολογισμούς είχε να κάνει με τα χρέη των νοσοκομείων του ΕΣΥ, που αναλογούσαν εκείνη την περίοδο σε 4 δισ. ευρώ (2% του ΑΕΠ του 2004). Ο συνυπολογισμός των χρεών αυτών εκτίναξε το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης στο 7% το 2004 και έβαλε τη χώρα σε καθεστώς κοινοτικής επιτήρησης.

Σήμερα, τα χρέη των νοσοκομείων εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 5,2 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας -λόγω της αύξησης του ΑΕΠ- και πάλι το 2% του ΑΕΠ, ποσοστό ιδιαίτερα κρίσιμο ένα ληφθεί υπ' όψιν ότι το έλλειμα προσεγγίζει ήδη το 5,1% με στόχο 3,7% του ΑΕΠ.

Οι λογιστικές αλχημείες γύρω από το ζήτημα αλλά και η αδιαφάνεια γύρω από το σύστημα των προμηθειών των δημοσίων νοσοκομείων έχουν απασχολήσει επανειλλημένως το οικονομικό επιτελείο, οι επικεφαλής του οποίου έρχονται συχνότατα σε κόντρα με τον υπουργό Υγείας, κ. Δ. Αβραμόπουλο, με αφορμή τόσο μία ενδεχόμενη νέα ρύθμισή του όσο και με το εάν και κατά πόσον το χρέος αυτό θα συμπεριληφθεί στο έλλειμμα.

Το ζήτημα, απαντά από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Οικονομίας, κ. Γ. Αλογοσκούφης, δεν είναι πώς το χρεός αυτό θα συμπεριληφθεί στο έλλειμμα αλλά πώς θα περιοριστεί.

Για ρύθμιση που δεν αντίκειται στους δημοσιονομικούς κανόνες κάνει λόγο ο νυν υπουργός Οικονομίας, κ. Γ. Παπαθανασίου, ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξή του τόνιζε χαρακτηριστικά: "Η ρύθμιση των οφειλών των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές αφορά σε ποσά που ήδη έχουν εγγραφεί στα δημοσιονομικά ελλείμματα των περασμένων ετών, στα οποία αντιστοιχούσαν.

Η ρύθμιση γίνεται μάλιστα σε συνεργασία με το τραπεζικό σύστημα. Αυτό που θα προηγηθεί είναι ο έλεγχος των τιμολογίων από τα λογιστήρια των νοσοκομείων, η διασταύρωση των οφειλών με τους προμηθευτές, η εκκαθάριση της δαπάνης, καθώς και ο σχετικός έλεγχος νομιμότητας και πληρότητας των δικαιολογητικών από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ώστε να μπορεί να προχωρήσει κανείς με απόλυτη διαφάνεια στην οριστική εξόφληση της συγκεκριμένης, αναγνωρισμένης οφειλής".

Με δεδομένο ότι υπάρχουν 153 δημόσια νοσοκομεία, το καθένα εκ των οποίων προμηθεύεται αναλώσιμα υλικά και εξοπλισμό από 30 έως 60 διαφορετικούς προμηθευτές, πρέπει να υπογραφεί πλήθος συμβάσεων.

Υπάρχουν φαρμακευτικές εταιρίες που με το παραπάνω σύστημα θα έπρεπε να υπογράψουν ως 200 ξεχωριστές συμβάσεις με νοσοκομεία και το Τ.Τ. Ούτε τα νοσοκομεία ούτε και το Τ.Τ. διαθέτουν τον απαραίτητο μηχανισμό για να τρέξουν ένα τέτοιο εγχείρημα κατάρτισης και κυρίως ελέγχου συμβάσεων.

Σημειώνεται ότι με βάση τη ρύθμιση της κυβέρνησης η εξόφληση των οφειλών (περίπου 5,2 δισ. ευρώ) θα γίνει κατά το 1/3 (1,8 δισ.ευρώ) μέσω του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου με ομόλογα εγγύησης ελληνικού δημοσίου, ενώ το υπόλοιπο θα καταβληθεί, σύμφωνα με τις κυβερνητικές δεσμεύσεις, μέσα στο 2010.

Οι προμηθευτές του Δημοσίου θα προεισπράξουν μέσω των ομολόγων τα χρήματα που τους οφείλει το Δημόσιο από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (μείον την προμήθεια του πιστωτικού ιδρύματος λόγω της προεξόφλησης) και οι τίτλοι θα αποπληρωθούν σταδιακά από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Σε περίπτωση αδυναμίας των νοσοκομείων, το ποσό θα καλυφθεί από την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Με τον τρόπο αυτόν αποφεύγεται η επιβάρυνση του ελλείμματος και του δημοσίου χρέους, αφού οι τίτλοι θα διακρατούνται μέχρι την εξόφλησή τους από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

****ΣΦΕΕ: Η κοροϊδία συνεχίζεται...

Μετά από αλλεπάλληλες εκκλήσεις του για την πρωτοφανή και επικίνδυνη συσσώρευση χρεών των νοσοκομείων προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, ο ΣΦΕΕ γνωστοποιεί ότι κινδυνεύει ουσιαστικά η δυνατότητα πολλών φαρμακευτικών επιχειρήσεων για την ομαλή και απρόσκοπτη προμήθεια φαρμάκων στα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με σχετική του ανακοίνωση, η δημόσια υγεία βρίσκεται στα πρόθυρα σοβαρής κρίσης. "Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου, με υπευθυνότητα και επίγνωση της σοβαρότητας της καταστάσεως και ζητούμε από την Πολιτεία να λάβει το ταχύτερο αποφάσεις προτού η Ελλάδα κινδυνεύσει να γίνει η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως όπου θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα στην προμήθεια φαρμάκων στα νοσοκομεία".

Σημειώνεται, ότι η πρωτοφανής συσσώρευση χρεών των νοσοκομείων προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις λαμβάνει νέες διαστάσεις εξαιτίας της στασιμότητας που υπάρχει σε ότι αφορά τη ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων και της αβεβαιότητας που κυριαρχεί στον χρηματοπιστωτικό τομέα λόγω της παγκόσμιας κρίσης. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον κανένας δεν μπορεί πρακτικώς να εγγυηθεί ότι η προμήθεια φαρμάκων στα ελληνικά νοσοκομεία θα συνεχίσει ανεπηρέαστη χωρίς να έχουν ληφθεί αποφάσεις που δίνουν λύση σε αυτό το πρωτοφανές οικονομικό αδιέξοδο.

Η πολυετής συσσώρευση χρεών των νοσοκομείων πλήττει σχεδόν το σύνολο των φαρμακευτικών επιχειρήσεων. Ιδιαίτερα όμως πλήττονται οι επιχειρήσεις με παραγωγικές μονάδες στη χώρα και εξαγωγικό προσανατολισμό. Η συσσώρευση χρεών οδηγεί σε υπερδανεισμό, μείωση των επενδύσεων και περιορισμό των εξαγωγικών δραστηριοτήτων. Το αποτέλεσμα είναι να πλήττεται ο ελληνικός παραγωγικός φαρμακευτικός κλάδος.

Τα χρέη είναι τόσο υψηλά, που απειλούν κυριολεκτικά πολλές φαρμακευτικές εταιρείες:

* Τα χρέη των νοσοκομείων έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και ανέρχονται μόνο για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, που είναι μέλη του ΣΦΕΕ, στο αστρονομικό ποσό των 2,68 δις ευρώ έως τις 31-12-2008.

* Ο μέσος χρόνος καθυστέρησης στην εξόφληση των οφειλών για τις επιχειρήσεις του κλάδου μας φθάνει τις 820 ημέρες.

Είναι σημαντικό και κρίσιμο να προστεθεί ότι οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις έχουν πληρώσει εμπρόθεσμα το ΦΠΑ, που αναλογεί, 9%, και έχουν μάλιστα πληρώσει το φόρο εισοδήματος καθώς και προκαταβολή φόρου εισοδήματος για το επόμενο έτος για πωλήσεις σε νοσοκομεία που αντιστοιχούν σε ποσά που δεν έχουν ακόμα εισπραχθεί.

"Πρέπει να διευκρινίσουμε ότι μιλάμε για χρέη 3 ετών προμήθειας φαρμάκων προς τα κρατικά νοσοκομεία με τιμές αγορανομικά καθοριζόμενες από το κράτος, οι οποίες προκύπτουν από το μέσο όρο των 2 φθηνοτέρων τιμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 15 και της φθηνότερης τιμής στα 10 νέα κράτη μέλη της ΕΕ, με επιπλέον υποχρεωτική έκπτωση 13% και υποχρεωτική παρακράτηση άλλο ένα 6%.

Η διευκρίνιση αυτή κρίνεται αναγκαία διότι κυκλοφορεί ένας μύθος, ότι δήθεν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις γνωρίζουν το καθεστώς υπερβολικών καθυστερήσεων στην αποπληρωμή των χρεών και έχουν ενσωματώσει τα διαφυγόντα κέρδη στην αρχική τιμολόγηση των φαρμάκων. Πρόκειται για καθαρό ψέμα, καθώς η τιμή των φαρμάκων δεν καθορίζεται από τις επιχειρήσεις αλλά αποκλειστικώς και μόνον από το κράτος σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία", επισημαίνει ο Σύνδεσμος.

* Το άνοιγμα του θέματος για μια νέα ρύθμιση, που έγινε στα μέσα του 2008 είχε ως αποτέλεσμα οι διοικήσεις όλων σχεδόν των νοσοκομείων να «παγώσουν» τη σταδιακή εξόφληση.

* Πριν το τέλος του 2008, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι μέχρι 31-12-08, θα δίδονταν το 1/3 των χρεών σε μετρητά και το υπόλοιπο με ομόλογα.

* Έπειτα από μήνες συναντήσεων και συζητήσεων η κυβέρνηση παρουσίασε ένα «σχέδιο» για την εξόφληση των χρεών. Προτάθηκε η άμεση αποπληρωμή του 35% των οφειλών και η ρύθμιση του υπολοίπου στις αρχές του 2010. Το σχέδιο αυτό προέβλεπε τη ρύθμιση της πρώτης δόσης (35%) το Μάρτιο του 2009. Δυστυχώς δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα.

Τέλος, τονίζεται, ότι ο ΣΦΕΕ απευθύνει δραματική έκκληση προς την Πολιτεία να διεκπεραιώσει άμεσα το 1ο σκέλος της ρύθμισης και αμέσως να προχωρήσει και στη διεκπεραίωση του 2ου σκέλους, προτού αντιμετωπίσουμε σοβαρά προβλήματα τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια θέσεων εργασίας, σε κλείσιμο φαρμακευτικών επιχειρήσεων καθώς και σε ελλείψεις στην προμήθεια φαρμάκων στα νοσοκομεία με κίνδυνο της υγείας των ασθενών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v