Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤτΕ: Πρωτοβουλίες για την κλιματική αλλαγή

Με πρωτοβουλία του διοικητή της ΤτΕ κ. Γ. Προβόπουλου συστάθηκε επιτροπή από διακεκριμένους επιστήμονες στην οποία ανατέθηκε η εκπόνηση μελέτης σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα.

ΤτΕ: Πρωτοβουλίες για την κλιματική αλλαγή
Με πρωτοβουλία του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γεώργιου Α. Προβόπουλου συστάθηκε επιτροπή από διακεκριμένους επιστήμονες, στην οποία ανατέθηκε το έργο της εκπόνησης μελέτης σχετικά με τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η επιτροπή θα αποτιμήσει το κόστος της κλιματικής αλλαγής για την ελληνική οικονομία, το κόστος της τυχόν αδράνειας καθώς και το κόστος των μέτρων άμβλυνσης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής τα οποία θα ληφθούν στο πλαίσιο των σχετικών πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για την εκπόνηση της μελέτης θα χρησιμοποιηθούν προηγμένα κλιματολογικά, ενεργειακά, οικονομικά και στοχαστικά μοντέλα, προσαρμοσμένα στον ελλαδικό χώρο, με σκοπό την εκτίμηση του κόστους τόσο της μείωσης της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου όσο και της προσαρμογής στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.
 
Τα μοντέλα αυτά περιλαμβάνουν υπόδειγμα γενικής ισορροπίας, με ενσωματωμένο αναλυτικό μοντέλο για την κλιματική αλλαγή και τη σχετική πολιτική. Επίσης, περιλαμβάνεται αναλυτικό οικονομοτεχνικό υπόδειγμα για το ενεργειακό σύστημα και τη μελέτη των πολιτικών και των επενδύσεων που οδηγούν σε μείωση της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου.

Τα μοντέλα αυτά έχουν ευρύτατη εφαρμογή στην Ευρωπαϊκή Ένωση τόσο για την αξιολόγηση και εκτίμηση του κόστους της πολιτικής που είναι γνωστή ως "20-20-20" (δηλαδή μείωση της εκπομπής των αερίων του θερμοκηπίου κατά 20%, βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατά 20% και αύξηση του ποσοστού διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο 20% της τελικής κατανάλωσης) όσο και για την εκτίμηση του κόστους της κλιματικής αλλαγής και της προσαρμογής σε αυτήν μέχρι το 2020. 

Όπως επισημαίνεται, η μελέτη ξεκίνησε την 1η/3/2009 και προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός δύο ετών, σε 2 διακριτές φάσεις:

1. Η πρώτη περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του κλιματικού, περιβαλλοντικού και κοινωνικοοικονομικού σκέλους της μελέτης. Οι προβλέψεις των κλιματικών μοντέλων θα αναλυθούν με σκοπό την εκτίμηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στο περιβάλλον. Στη συνέχεια τα οικονομικά μοντέλα θα επιχειρήσουν την αποτίμηση του κόστους της κλιματικής αλλαγής.

2. Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει τη σύνθεση των ευρημάτων, την ολοκλήρωση της μελέτης με την αποτίμηση του κόστους εφαρμογής των απαραίτητων μέτρων και της πολιτικής διαχείρισης και τη συνολική εκτίμηση των περιβαλλοντικών και κοινωνικοοικονομικών ωφελειών από την παραπάνω εφαρμογή.

Το λογισμικό και η υποδομή που θα έχει δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια της μελέτης θα μπορούν μεταγενέστερα να χρησιμοποιηθούν για τη διαρκή επικαιροποίηση των αποτελεσμάτων, καθώς τα κοινωνικοοικονομικά και κλιματικά δεδομένα θα αλλάζουν στο μέλλον και νέες προκλήσεις θα εμφανίζονται. Εξάλλου, η Τράπεζα της Ελλάδος προτίθεται και μετά την ολοκλήρωση της μελέτης να παρακολουθεί και να αναλύει τις οικονομικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Στην επιτροπή εκπόνησης της μελέτης συμμετέχουν διακεκριμένοι επιστήμονες που μαζί με τους συνεργάτες τους έχουν διαμορφώσει ειδικές ομάδες εργασίας για το κλίμα, το περιβάλλον, την ενέργεια, την οικονομία και την κοινωνία. Είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα όπου ειδικοί διαφορετικών επιστημονικών κατευθύνσεων συνεργάζονται για τη μελέτη αυτού του σημαντικού προβλήματος.

Πρόεδρος της επιτροπής είναι ο ακαδημαϊκός καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Δρακάτος, οικονομολόγος, συντονιστής ο ακαδημαϊκός καθηγητής κ. Χρήστος Ζερεφός, φυσικός της ατμόσφαιρας και πρόεδρος της Α΄ Τάξεως της Ακαδημίας Αθηνων. Μέλη (με αλφαβητική σειρά):

1. Καθηγητής Δ. Ασημακόπουλος, Αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Πανεπιστήμιο Αθηνών.
2. Δρ Χ. Γιαννακόπουλος, Κύριος Ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
3. Καθηγητής Γ. Α. Γιαννόπουλος, Καθηγητής Συγκοινωνιακής Τεχνικής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
4. Καθηγητής Γ. Δονάτος, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Αθηνών.
5. Καθηγητής Π. Κάπρος, Επικεφαλής του Εργαστηρίου Ενέργειας-Οικονομίας-Περιβάλλοντος του ΕΜΠ.
6. Καθηγητής Α. Καραμάνος, τ. Πρύτανης Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
7. Καθηγητής Χ. Κοκκώσης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Πρόεδρος ΕΑΠ.
8. Καθηγητής Ε. Μπαλτατζής, Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Αθηνών.
9. Καθηγητής Α. Νάστης, Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
10. Καθηγητής Α. Ξεπαπαδέας, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
11. Αναπληρωτής καθηγητής Α. Παπανδρέου, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Αθηνών.
12. Καθηγητής Δ. Παπανικολάου, Διευθυντής του Εργαστηρίου Φυσικών Καταστροφών, Πανεπιστήμιο Αθηνών.
13. Καθηγητής Σ. Παπουτσόγλου, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής.
14. Δρ Χ. Ρεπαπής, τ. Διευθυντής Ερευνητικού Κέντρου της Ακαδημίας Αθηνών.
15. Αναπληρωτής καθηγητής Ε. Σαρτζετάκης, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
16. Μ. Σεφερλής, Βιολόγος-Υδροβιολόγος, Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων-Υγροτόπων.
17. Καθηγητής Μ. Σκούρτος, Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
18. Καθηγητής Γ. Στουρνάρας, Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Υδρογεωλογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών.
19. Δρ Γ. Τσελιούδης, Διευθυντής Ερευνητικού Κέντρου της Ακαδημίας Αθηνών.
20. Καθηγητής Ι. Υφαντόπουλος, Πρόεδρος ΕΚΚΕ, Πανεπιστήμιο Αθηνών.
21. Δρ Π. Χατζηνικολάου, Associate Research Scientist, Ινστιτούτο Κύπρου.

Την Τράπεζα της Ελλάδος εκπροσωπούν στην επιστημονική επιτροπή ο πρώην υποδιοικητής κ. Παναγιώτης-Αριστείδης Θωμόπουλος, μέλος του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής, και ο κ. Ισαάκ Σαμπεθάι, διευθυντής οικονομικών μελετών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v