Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Εξάμηνη παράταση για νέα ΑΜΚ

Εξάμηνη παράταση στο σκέλος της κεφαλαιακής ενίσχυσης (προνομιούχες μετοχές) των τραπεζών, μέσω του σχεδίου των 28 δισ. ευρώ, αποφάσισε πριν από λίγο το συμβούλιο εποπτείας για τη ρευστότητα της οικονομίας.

Τράπεζες: Εξάμηνη παράταση για νέα ΑΜΚ
Εξάμηνη παράταση στο σκέλος της κεφαλαιακής ενίσχυσης (προνομιούχες μετοχές) των τραπεζών, μέσω του σχεδίου των 28 δισ. ευρώ, αποφάσισε πριν από λίγο το συμβούλιο εποπτείας για τη ρευστότητα της οικονομίας, που συνεδρίασε στο υπουργείο Οικονομίας με τη συμμετοχή του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, κ. Γ. Προβόπουλου, του υφυπουργού Οικονομικών κ. Ν. Λέγκα και των επιτρόπων του Δημοσίου στις τράπεζες.

Κύκλοι του υπουργείου επισήμαναν ότι δεν υπήρξε σχετικό αίτημα από τους τραπεζίτες, αλλά η απόφαση ελήφθη επειδή υπάρχει προς διάθεση υπόλοιπο 1,2 δισ. ευρώ, από τα 5 δισ. ευρώ που ήταν το αρχικό ποσό.

Διευκρίνισαν πάντως ότι προς το παρόν δεν υπάρχει σκέψη για μεταφορά κονδυλίων από το ένα σκέλος του σχεδίου σε κάποιο άλλο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Προβόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα πρώτα θετικά σημάδια που καταγράφονται στην ελληνική και στην παγκόσμια οικονομία.

Στη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκε η πορεία του δανεισμού, ο οποίος τον Απρίλιο έτρεχε με ρυθμό 10,2%, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πέσει κάτω από το 3%. Η αναθεωρημένη εκτίμηση πάντως της ΤτΕ είναι ότι φέτος η πιστωτική επέκταση στη χώρα μας θα κυμανθεί γύρω στο 6% - 8%.

****

Όπως είχε μεταδώσει νωρίτερα το euro2day.gr, ο διοικητής της ΤτΕ, κ. Γ. Προβόπουλος, θα ζητούσε από τον υπουργό Οικονομίας την παράταση από τρεις έως έξι μήνες για τη διάθεση προς τις τράπεζες του 1,2 δισ. ευρώ που παραμένει αδιάθετο από το σκέλος των προνομιούχων μετοχών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο δημοσίευμα αναφερόταν πως ο κ. Προβόπουλος δεν θα εισηγηθεί τη διάθεση επιπλέον κεφαλαίων με τη μορφή προνομιούχων μετοχών από το σκέλος των 15 δισ. ευρώ των εγγυήσεων, εκτός και αν αυτό αποτελεί σκέψη του υπουργού Οικονομίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν αντλήσει 3,8 δισ. ευρώ, με έκδοση προνομιούχων μετοχών, κεφάλαια που προορίζονται για την ενίσχυση της κεφαλαιακής τους επάρκειας.

Αρχικά το σχέδιο νόμου προέβλεπε ως καταληκτική ημερομηνία άντλησης του συνόλου των 5 δισ. ευρώ τη 19η Μαΐου 2009.

Με δεδομένο λοιπόν ότι η Τράπεζα της Ελλάδος ανησυχεί για την πορεία των επισφαλειών, οι οποίες είχαν αυξητική τάση το πρώτο τρίμηνο του έτους αλλά και το δεύτερο, και αυτό σε συνδυασμό με τον προβληματισμό για την εξέλιξη του τουρισμού, ο διοικητής της ΤτΕ επιμένει στην παράταση χρόνου για τη διάθεση του 1,2 δισ. ευρώ έτσι ώστε οι ελληνικές τράπεζες να θωρακίσουν τα θεμελιώδη μεγέθη τους.

Από την πλευρά των τραπεζών, φαίνεται ότι προς το παρόν αξιοποιούν άλλους τρόπους ενίσχυσης των κεφαλαίων και της ρευστότητάς τους, όπως είναι οι τιτλοποιήσεις, οι εκδόσεις μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων και η άντληση υβριδικών κεφαλαίων.

Λ. Κατσέλη: Τα 28 δισ. δεν λειτουργούν σε όφελος της οικονομίας

Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, σχετικά με τη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εποπτείας για το πρόγραμμα ρευστότητας των 28 δις, υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Οι αλλεπάλληλες συναντήσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών με τους επιτρόπους, που έχουν διοριστεί από τη δημόσιο στις τράπεζες, δεν δίνουν λύσεις στο πρόβλημα της πιστωτικής «ασφυξίας», που αντιμετωπίζουν επιχειρήσεις και κλάδοι της οικονομίας.

Το πακέτο των 28 δις εξακολουθεί να μην λειτουργεί προς όφελος της πραγματικής οικονομίας, αφού το σκέλος των εγγυήσεων ύψους 15 δις είναι ουσιαστικά «παγωμένο», ενώ από το πρώτο σκέλος, δηλαδή την έκδοση προνομιούχων μετοχών, απορροφήθηκαν μόλις τον Μάιο, δηλαδή με μεγάλη καθυστέρηση, περίπου 4 δις, λόγω της προχειρότητας του νόμου.

Οι τράπεζες φρόντισαν και έκαναν χρήση μόνο του 3ο πυλώνα, δηλαδή της ανταλλαγής τίτλων του ελληνικού Δημοσίου, εξασφαλίζοντας χαμηλού κόστους ρευστότητα, χωρίς να μειώνουν τα επιτόκια ή να διοχετεύουν τη ρευστότητα εκεί που πραγματικά υπάρχει ανάγκη.

Καλούμε τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών να δημοσιοποιήσει σήμερα τα στοιχεία που έχουν μέχρι τώρα δώσει οι Τράπεζες σχετικά με τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας (επιχειρήσεις και νοικοκυριά) μέσω του «πακέτου» των 28 δισ. ευρώ.

Εμείς από την πρώτη στιγμή υποστηρίξαμε ότι πρέπει να αποκατασταθεί η ρευστότητα στην αγορά, γι’ αυτό και προτείναμε στην κυβέρνηση να δημιουργηθεί ένα Ειδικό Ταμείο Αναχρηματοδότησης, που θα συνδέει την παροχή ρευστότητας προς τις Τράπεζες με την παροχή εκ μέρους τους ως εξασφαλίσεων στο Ταμείο νέων ή αναχρηματοδοτούμενων δανείων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά με στοχευμένες προτεραιότητες.

Προτείνουμε να αξιοποιηθούν οι εγγυήσεις των 15 δις για να ενισχυθεί το ΤΕΜΠΜΕ και να χρηματοδοτηθούν απ’ ευθείας και με προτεραιότητα, με βάση συγκεκριμένα, αντικειμενικά κριτήρια, κλάδοι που πλήττονται περισσότερο και είναι καίριας σημασίας για την ελληνική οικονομία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v