Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤτΕ: Η ελληνική οικονομία μπορεί να ανακάμψει

Η ελληνική οικονομία μπορεί να ξεπεράσει τα σημερινά προβλήματα και να ξαναβρεί τον αναπτυξιακό της βηματισμό υπογράμμισε ο κ. Προβόπουλος, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής.

ΤτΕ: Η ελληνική οικονομία μπορεί να ανακάμψει
Η ελληνική οικονομία μπορεί να ξεπεράσει τα σημερινά προβλήματα και να ξαναβρεί τον αναπτυξιακό της βηματισμό υπογράμμισε ο κ. Προβόπουλος, σύμφωνα με δημοσίευμα της  Καθημερινής.

Αναλυτικότερα στην Ετησία Συνέλευση των Μελών του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος παραβρέθηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γεώργιος Προβόπουλος.

Όπως ανέφερε ο κ. Προβόπουλος, «η φετινή Συνέλευση πραγματοποιείται μέσα σε μια αβέβαιη και εξαιρετικά δυσμενή συγκυρία. Στη συγκυρία αυτή θα ήθελα να αναφερθώ στην ομιλία μου, όχι όμως για να επαναλάβω τις γνωστές πια - λίγο πολύ - επιπτώσεις της. Αλλά για να σας μεταφέρω την πεποίθησή μου ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να ξεπεράσει τα σημερινά προβλήματα και να ξαναβρεί τον αναπτυξιακό της βηματισμό. Μόνο, βεβαίως, εφόσον συντρέξουν ορισμένες προϋποθέσεις.

Και σπεύδω να τονίσω ότι σημαντικότερη από τις προϋποθέσεις αυτές είναι να πεισθούμε όλοι, να κατανοήσουμε ότι η μελλοντική ανάπτυξη δεν μπορεί πια να στηριχθεί σε νοοτροπίες, θεσμούς, συμπεριφορές και πολιτικές του παρελθόντος. Το μοντέλο της ανάπτυξης που μας έφερε ως εδώ έχει πλέον εξαντλήσει τη δυναμική του».

Κλείνοντας, σημείωσε με αισιοδοξία πως «και στο παρελθόν η Ελλάδα βρέθηκε σε δύσκολες περιόδους. Με τολμηρές όμως παρεμβάσεις αλλά και τη στήριξη της κοινωνίας, η οποία αποδέχθηκε τις απαραίτητες προσαρμογές, η χώρα βρήκε το δρόμο της.

Στην πλευρά της κατανάλωσης, παρά το γεγονός ότι δεν έχει καταγραφεί ακόμη υποχώρηση των εισοδημάτων, παρατηρούνται: περιορισμός των δαπανών, κυρίως σε διαρκή αγαθά, στροφή σε αγορές βασικών αγαθών με σχετικά χαμηλότερες τιμές και τέλος, πιθανή ενίσχυση των αποταμιεύσεων εις βάρος της κατανάλωσης. Είναι βέβαια νωρίς για να συναγάγουμε σαφή συμπεράσματα από τις ενδείξεις αυτές.

Ωστόσο, μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι η κρίση θα ήταν δυνατό να λειτουργήσει ως καταλύτης σε μια διαδικασία αλλαγής του καταναλωτικού προτύπου που διαμορφώθηκε τα τελευταία χρόνια, ενός προτύπου που ανέδειξε την κατανάλωση σε υπέρτατη κοινωνική αξία και οδήγησε σε αθρόες εισαγωγές, εξωτερικά ελλείμματα και χρέη.

Η άλλη θετική ένδειξη προέρχεται από την πλευρά των επιχειρήσεων, οι οποίες αντιμετωπίζουν σήμερα μειωμένη ζήτηση για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους και δυσχέρειες στην απρόσκοπτη χρηματοδότηση τους. Μπροστά στις συνθήκες αυτές οι επιχειρήσεις δεν μένουν αδρανείς. Αρκετές απ' αυτές στρέφονται στην επαναξιολόγηση της στρατηγικής τους και στην υιοθέτηση νέων μεθόδων, που όχι μόνο θα τους επιτρέψουν να περιορίσουν τις απώλειες την κρίσιμη αυτή περίοδο, αλλά θα θέσουν τις βάσεις για την ανάκαμψη στο μέλλον.

Η κρίση λειτουργεί για τις επιχειρήσεις αυτές ως ισχυρό κίνητρο για την πραγματοποίηση διαρθρωτικών προσαρμογών, που πιθανώς είχαν καθυστερήσει, τις ωθεί στον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας τους, στην καλύτερη διαχείριση του κόστους και των πόρων που διαθέτουν. Είμαι βέβαιος ότι οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν «δημιουργικά» την κρίση και αντί να προσφύγουν σε εύκολες ευκαιριακές κινήσεις αναπροσαρμόζουν τη στρατηγική τους, επεκτείνοντας τον χρονικό τους ορίζοντα, είναι αυτές που θα πρωταγωνιστήσουν στη νέα περίοδο.

Κλείνοντας μ' αυτές τις δυο παρατηρήσεις ήθελα απλώς να εκφράσω την πίστη μου στις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας να θέσει ξανά σε κίνηση μια διαδικασία ταχείας ανόδου στο μέλλον. Αυτό μπορεί να συμβεί αν το σύνολο της κοινωνίας μας, εργαζόμενοι, επιχειρήσεις και Κράτος κατανοήσουν ότι τα οφέλη στο μέλλον θα είναι πολύ μεγαλύτερα από το όποιο πρόσκαιρο κόστος πρέπει να καταβάλουμε σήμερα τόνισε ο κ. Προβόπουλος.

Πρέπει πρώτα και πάνω απ' όλα να απορρίψουμε το αδιέξοδο μοντέλο ανάπτυξης του παρελθόντος, αυτό της υπερκατανάλωσης, των αθρόων εισαγωγών, των αέναων ελλειμμάτων, εσωτερικών και εξωτερικών, και των χρεών.

Να απορρίψουμε, επίσης, το μοντέλο της γιγάντωσης του δημόσιου τομέα, η υπερτροφία του οποίου και ο πολύ χαμηλός βαθμός αποτελεσματικότητας, προβάλλουν συνεχώς προσκόμματα στην παραγωγική διαδικασία. Να κινηθούμε προς κατευθύνσεις που θα στηρίξουν όχι μόνο την ταχύτερο έξοδο της οικονομίας από την κρίση, αλλά και τη δρομολόγησή της σε στέρεη τροχιά ανάπτυξης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v