Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέος φορέας για την έρευνα υδρογονανθράκων

Το Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής (ΣΕΕΣ) αναλαμβάνει την ευθύνη για τη σύσταση του φορέα εκχώρησης δικαιωμάτων έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων. Ο φορέας αυτός θα ελέγχεται κατά 100% από το δημόσιο.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Νέος φορέας για την έρευνα υδρογονανθράκων
Το Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής (ΣΕΕΣ) αναλαμβάνει την ευθύνη για τη σύσταση του φορέα εκχώρησης δικαιωμάτων έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων.

Στο φορέα αυτό, που θα ελέγχεται κατά 100% από το δημόσιο, θα ανήκουν και όλα τα σχετικά δικαιώματα, τα οποία είχε η παλιά ΔΕΠ-ΕΚΥ, που είχε ιδρυθεί το 1986 για το σκοπό αυτό, αλλά τελικά οι δραστηριότητες της «στεγάσθηκαν» στον τομέα Έρευνας και Εκμετάλλευσης της Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ.

Μετά τη μετονομασία της ΔΕΠ σε Ελληνικά Πετρέλαια και την απορρόφηση όλων των θυγατρικών της, μεταξύ αυτών και της ΔΕΠ-ΕΚΥ, προκειμένου να εισαχθούν τα ΕΛ.ΠΕ. το 1998 στο Χρηματιστήριο, ο όμιλος απέκτησε δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης σε 25 περιοχές της χώρας, συνολικής έκτασης 60.000 τετρ. χιλιομέτρων, στη Δυτική Ελλάδα, τη Νότια Κρήτη, την Κομοτηνή, το Δέλτα του Έβρου ως την Αλεξανδρούπολη και στα Γρεβενά.
 
Με την αλλαγή της μετοχικής σύνθεση των ΕΛ.ΠΕ. ύστερα από την είσοδο του ομίλου Λάτση και την εξαίρεση της εταιρίας με βάση το Ν.3429/2005 από το δημόσιο τομέα, τέθηκε ένα ζήτημα κατά πόσο ήταν σύννομο μια ιδιωτική εταιρία να έχει το αποκλειστικό δικαίωμα παραχωρήσεων για τα κοιτάσματα των υδρογονανθράκων.

Το 2006 οι τότε υπουργοί Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης και Ανάπτυξης Δ. Σιούφας απηύθυναν σχετικό ερώτημα προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους το οποίο ομόφωνα αποφάνθηκε ότι η αφαίρεση των δικαιωμάτων έρευνας από τα ΕΛ.ΠΕ. υπέρ του ελληνικού δημοσίου με διοικητική πράξη ανάκλησης δεν ήταν αντισυνταγματική, πράγμα που έγινε τον Απρίλιο του 2007.

Επί υπουργίας στο Ανάπτυξης του Χρήστου Φώλια είχε συσταθεί μία επιτροπή, στην οποία συμμετείχαν μέλη του ΣΕΕΣ και εμπειρογνώμονες, προκειμένου να διατυπώσουν πρόταση για τη ρύθμιση του εκκρεμούς ζητήματος της ίδρυσης δημόσιου φορέα, στο οποίο θα μεταφερόταν και πάλι τα δικαιώματα έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων και ο οποίος θα οργάνωνε τους σχετικούς διαγωνισμούς για την εκχώρηση αυτών των δικαιωμάτων.

Η επιτροπή παρέδωσε το πόρισμα της στον κ. Φώλια, αλλά ο ανασχηματισμός ανέβαλε προς ώρας την αξιοποίηση των προτάσεων που εμπεριείχε. Τώρα ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης αποφάσισε να αξιοποιήσει το πόρισμα αυτό και σε συνέντευξη Τύπου που δίνει σήμερα στις 11 π.μ. θα ανακοινώσει λεπτομέρειες για την πολιτική που θα ακολουθηθεί στον τομέα των υδρογονανθράκων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day, το έργο της σύστασης της εταιρίας θα αναλάβει το ΣΕΕΣ, ενώ απαιτούνται και νομοθετικές ρυθμίσεις, καθώς το υφιστάμενο πλαίσιο θεωρείται απαρχαιωμένο. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το όλο θέμα δεν θεωρείται απλό, ωστόσο, εκτιμάται ότι με την εμπλοκή του ΣΕΕΣ γίνεται ένα πρώτο βήμα για τη συνολική ρύθμιση του.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο όμιλος των ΕΛ.ΠΕ. που δεν είδε με ιδιαίτερα θετικό μάτι την απώλεια των δικαιωμάτων αυτών, είχε διαπραγματεύσεις επί μακρόν με το ελληνικό δημόσιο, σε μια προσπάθεια να αποζημιωθεί για την παραχώρηση των δικαιωμάτων έρευνας.

Μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος Γ. Κωστόπουλος σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει πέρσι το Νοέμβριο στο euro2day είχε αναφέρει ότι «αυτό που θα θέλαμε τώρα είναι να βρούμε μια λύση, ώστε να μπορέσουμε να συμμετέχουμε σε δικαιώματα έρευνας σε μία-δυο περιοχές, φέρνοντας και ξένους μαζί μας. Επιδιώκουμε, δηλαδή, να βρούμε μια φόρμουλα για να πάρουμε κάτι πίσω σε επίπεδο συνεκμετάλλευσης, ώστε να συμμετέχουμε στην έρευνα και παραγωγή στη χώρα μας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται το ελληνικό δημόσιο να αφήσει στα ΕΛ.ΠΕ. το δικαίωμα έρευνας σε δύο περιοχές και συγκεκριμένα στο Κατάκωλο της Δυτικής Ηλείας και στην Επανωμή Θεσσαλονίκης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v