ΕΕ: Στο -0,9% η ανάπτυξη της οικονομίας το 2009

Δυσμενή πορεία αναμένεται ότι θα ακολουθήσει φέτος η ελληνική οικονομία, βάσει των εαρινών προβλέψεων της Κομισιόν, καθώς εκτιμά αρνητική ανάπτυξη στο -0,9%, ενώ η αντίστοιχη του 2010 θα είναι οριακή.

ΕΕ: Στο -0,9% η ανάπτυξη της οικονομίας το 2009
Δυσμενή πορεία αναμένεται ότι θα ακολουθήσει φέτος η ελληνική οικονομία, βάσει των εαρινών προβλέψεων της Κομισιόν, καθώς εκτιμα΄αρνητική ανάπτυξη στο -0,9%, ενώ η αντίστοιχη του 2010 θα είναι οριακή.

Κατά τη διάρκεια του 2010 η ελληνική οικονομία θα σημειώσει ρυθμό ανάπτυξης μόλις 0,1%, ενώ η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται τόσο φέτος όσο και κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν, το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης θα διαμορφωθεί το 2009 στο 103,4% του ΑΕΠ το 2009 και θα αγγίξει το 108% του ΑΕΠ μέχρι το 2010, από 97,6% το 2008.

Η Ε.Ε. σημειώνει πως οι επίμονες και μεγάλες δομικές ανισορροπίες είχαν ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας το 2008, ενώ υπολογίζει πως η οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, αν και θα παραμείνει σε επίπεδο υψηλότερο του μέσου όρου της ζώνης του ευρώ, θα είναι αρνητική το 2009, για πρώτη φορά από το 1993.

Όπως επισημαίνεται, η ιδιωτική κατανάλωση θα επιβραδυνθεί σημαντικά, ωστόσο θα παραμείνει σε θετικό πεδίο λόγω της πιστωτικής επέκτασης και της αύξησης των πραγματικών μισθών, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης της δημόσιας κατανάλωσης θα υποχωρήσει κάτω από το 2%.

Η Κομισιόν προβλέπει για φέτος κατακόρυφη επιβράδυνση της κατανάλωσης και μείωση των εξαγωγών με γεωμετρική πρόοδο, δικαιολογώντας πλήρως τις δυσοίωνες εκτιμήσεις της εαρινής έκθεσης για το ρυθμό ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα, η ιδιωτική κατανάλωση, από 4,8% που ήταν το 2006, υποχώρησε στο 2,2% το 2008 και προβλέπεται ότι θα συρρικνωθεί στο 0,4% φέτος και στο 0,5% του χρόνου. Η δημόσια κατανάλωση, η οποία αυξήθηκε με ρυθμό 7,7% το 2007 και 3,2% το 2008, αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 1,9% τόσο το 2009, όσο και το 2010. Ως εκ τούτου, είναι απολύτως φυσιολογική η εκτίμηση της Κομισιόν για υποχώρηση του πληθωρισμού (εναρμονισμένος δείκτης) στο 1,8% φέτος από 4,2% πέρυσι, ενώ για το 2010 η εκτίμηση είναι ότι θα επιταχυνθεί και πάλι με ρυθμό 2,3%.

Για τις εξαγωγές, η εαρινή έκθεση προβλέπει ότι φέτος θα υποχωρήσουν με ρυθμό -7,3% και του χρόνου θα εμφανίσουν οριακή αύξηση κατά 0,8%. Την ίδια στιγμή βέβαια, συνεπεία της οικονομικής κρίσης, οι εισαγωγές αναμένεται να υποχωρήσουν φέτος με ρυθμό –6% (-4,4% μειώθηκαν πέρυσι), ενώ το 2010 εκτιμάται ότι αυξηθούν με οριακό ρυθμό 0,9%.

Θετικές, εν τω μεταξύ, είναι οι προβλέψεις για το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, καθώς η Κομισιόν εκτιμά ότι θα συρρικνωθεί φέτος στο 11,5% του ΑΕΠ, από 12,7% που ήταν πέρυσι και 14% που ήταν το 2007.

Παράλληλα, ο ρυθμός αύξησης του πραγματικού κόστους εργασίας θα επιβραδυνθεί φέτος στο 2% από 2,2% πέρυσι και 3,3% το 2007, ενώ για το 2010 προβλέπεται ότι θα εμφανίσει αρνητική μεταβολή κατά –0,9%.

--- Χ.Αλμούνια: Νέο "ραντεβού" τον Οκτώβριο

Εν τω μεταξύ,  "ραντεβού" για το τέλος Οκτωβρίου όσον αφορά την εξέλιξη της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος της Ελλάδος έδωσε ο ευρωπαίος επιτροπος Χοακίν Αλμούνια, ο οποίος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η προσαρμογή του ελλείμματος κάτω του 3% θα πρέπει να γίνει το αργότερο μέχρι το τέλος του 2010.

*** Δηλώσεις Γ. Παπαθανασίου

Με αφορμή τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τις εαρινές προβλέψεις της, προχώρησε για μια ακόμα φορά σε αναθεώρηση προς το δυσμενέστερο των προηγούμενων προβλέψεων της για την πορεία όλων των χωρών της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ελλάδα, αν και προβλέπεται ότι θα παρουσιάσει και αυτή αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης -0,9% το 2009, δείχνει ισχυρότερες αντοχές από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης, όπου κατά μέσο όρο προβλέπεται ανάπτυξη -4%.

Η διαφορά πρόβλεψης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (-0,9%) και της Ελλάδας (1,1%) εξηγεί και τις διαφορές των προβλέψεων για το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος.

Ωστόσο, οι νεότερες προβλέψεις της Επιτροπής δεν λαμβάνουν υπόψη τα πρόσφατα μέτρα που πήρε η Κυβέρνηση για την ενίσχυση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, όπως είναι τα μέτρα για την τόνωση του οικοδομικού κλάδου, της αγοράς αυτοκινήτου και της απασχόλησης.

Σε κάθε περίπτωση, η Κυβέρνηση, όπως έχει δηλώσει, θα αξιολογήσει τον Ιούνιο την πορεία της οικονομίας και αν χρειασθεί θα προχωρήσει στις αναγκαίες προσαρμογές, προκειμένου να υλοποιηθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί.

Στο επόμενο διάστημα κρίνεται η δυνατότητα να περιορίσουμε τις δυσμενείς επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης. Κρίνεται η δυνατότητα να δημιουργήσουμε ασφαλείς προϋποθέσεις για την έξοδο από την κρίση. Κρίνεται η δυνατότητα μας να στηρίξουμε αποτελεσματικά τους πολίτες που είναι οικονομικά πιο ευάλωτοι. Αυτό είναι το διακύβευμα που καλούμαστε να κερδίσουμε.

Οι περιστάσεις απαιτούν ειλικρίνεια, συναίνεση, ολοκληρωμένο και συγκροτημένο σχέδιο. Δεν υπάρχει σήμερα η πολυτέλεια να κρύβουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί, να αναλωνόμαστε σε τυφλές κομματικές συγκρούσεις και να δίνουμε ψεύτικες υποσχέσεις, τις οποίες καμία Κυβέρνηση δεν μπορεί να υλοποιήσει.

Η κυβέρνηση αναπτύσσει ένα συγκροτημένο σχέδιο εξόδου από την κρίση. Λαμβάνει μέτρα για την ενίσχυση της οικονομίας και στηρίζει τους πολίτες που είναι οικονομικά πιο ευάλωτοι. Παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα κάνει τις αναγκαίες προσαρμογές, αν απαιτηθεί. Λέμε όλη την αλήθεια και είμαστε αποφασισμένοι να πορευτούμε βάζοντας το εθνικό πάνω από το οποιαδήποτε άλλο συμφέρον».

*** Πως σχολίασε η Λούκα Κατσέλη (ΠΑΣΟΚ)

Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, σχετικά με τη δημοσιοποίηση των εαρινών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Οι σημερινές δυσοίωνες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτυπώνουν τη διαχρονική αποτυχία των πολιτικών επιλογών και την πλήρη διαχειριστική ανικανότητα της κυβέρνησης Καραμανλή.

Αποδεικνύουν ότι τα αλλοπρόσαλλα και αλληλοαναιρούμενα μέτρα που έχει μέχρι σήμερα πάρει, βυθίζουν τον τόπο και τους πολίτες ακόμα περισσότερο στα χρέη και την ύφεση.
Αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση Καραμανλή δεν πρέπει να συνεχίσει να διαχειρίζεται το μέλλον της Ελλάδας.

Οι πολίτες αντιλαμβάνονται μόνο ως εμπαιγμό τους ισχυρισμούς αυτών που μας φόρτωσαν με ελλείμματα και εκτόξευσαν το χρέος στα ύψη, ότι μπορούν δήθεν τώρα να τα τιθασεύσουν.
Οι πολίτες γνωρίζουν ότι αυτοί που τους χρέωσαν με φόρους και μελλοντικά βάρη, αυτοί που συνειδητά ευνόησαν τους λίγους και εκλεκτούς, δεν μπορούν να τους δώσουν προοπτική ασφάλειας, σιγουριάς και ελπίδας.

Άλλη λύση δεν υπάρχει παρά μόνο να ανατραπεί η πολιτική αυτή.
Με μια κυβέρνηση που θα έχει τη βούληση και την ικανότητα να στηρίξει την πραγματική οικονομία, να βάλει τέλος στις αλόγιστες σπατάλες και να προωθήσει τη δημοσιονομική εξυγίανση, να ενισχύσει την αγοραστική δύναμη των πολιτών, να αυξήσει τις δημόσιες επενδύσεις, και να διαφυλάξει τις θέσεις εργασίας.
Απαιτείται αλλαγή κυβέρνησης για ν’ αλλάξει η οικονομική πολιτική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v