ΤτΕ: Η κρίση έφερε πτώση 7% στις τιμές ακινήτων

Κατά 7% έχουν μειωθεί οι τιμές των ακινήτων στην Αθήνα από το καλοκαίρι του 2008, οπότε και ξέσπασε η οικονομική κρίση, σύμφωνα με τον δείκτη ακινήτων που δημιούργησε η Τράπεζα της Ελλάδος.

ΤτΕ: Η κρίση έφερε πτώση 7% στις τιμές ακινήτων
Κατά 7% έχουν μειωθεί οι τιμές των ακινήτων στην Αθήνα από το καλοκαίρι του 2008, οπότε και ξέσπασε η οικονομική κρίση, σύμφωνα με τον δείκτη ακινήτων που δημιούργησε η Τράπεζα της Ελλάδος.  

Στη διάρκεια του εφετινού α’ τριμήνου, οι τιμές των κατοικιών στην Αθήνα μειώθηκαν κατά 3,5% περίπου σε σχέση με τα τέλη του 2008, σύμφωνα με τον δείκτη της ΤτΕ.  

Σε ετήσια βάση, η μείωση αυτή διαμορφώθηκε στο 1,4% έναντι αύξησης 2,7% το 2008.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, βάσει της καταγραφής που έχει κάνει, η μέση μείωση των τιμών από το καλοκαίρι του 2008, όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση, αγγίζει το 7% ενώ παρατηρείται στροφή στα διαμερίσματα μικρού εμβαδού και αύξηση των συναλλαγών σε μετρητά, αλλά και του μεριδίου των μετρητών στη συνολική χρηματοδότηση.


* Τι δήλωσε ο Γ. Προβόπουλος

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των δεικτών ακινήτων, ο διοικητής της ΤτΕ, κ. Γιώργος Προβόπουλος επεσήμανε ότι η πρωτοβουλία για τη δημιουργία των δεικτών θα συμβάλλει στη βελτίωση της πληροφόρησης γύρω από την πορεία της ακίνητης περιουσίας και θα απεικονίζει με αξιόπιστο τρόπο τις τάσεις και τις προοπτικές της κτηματαγοράς της χώρας μας, κάτι που δεν υπήρχε μέχρι σήμερα.

Παράλληλα, τόνισε ότι "η έγκαιρη και ορθή πληροφόρηση για τις εξελίξεις στις τιμές των ακινήτων θα διευκολύνει εξάλλου σοβαρά και τις τράπεζες στο να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις υποχρεώσεις που απορρέουν από το πλαίσιο της Βασιλείας ΙΙ, καθώς θα είναι σε θέση να εκτιμήσουν ακριβέστερα την αξία των επενδυτικών τους χαρτοφυλακίων και συνεπώς να διαχειριστούν αποτελεσματικότερα το σχετικό κίνδυνο".

O κ. Προβόπουλος επεσήμανε ότι ο τομέας των ακινήτων είναι από τους σημαντικότερους στην Ελληνική οικονομία, τονίζοντας ότι οι επενδύσεις μόνο στο χώρο της κατοικίας αντιστοιχούν περίπου στο 25% των συνολικών επενδύσεων που πραγματοποιούνται σε ετήσια βάση στην Ελλάδα.

Επίσης, υπογράμμισε ότι τα ακίνητα αποτελούν το 82% του πλούτου των ελληνικών νοικοκυριών, ποσοστό συντριπτικά μεγαλύτερο σε σχέση με τις καταθέσεις, που αποτελούν το 17% και σε σχέση με τις τοποθετήσεις σε μετοχές, που καλύπτουν μόλις το 1% αυτού του πλούτου.

* Γ. Χαρδούβελης: Δυσμενείς οι προοπτικές στα ακίνητα

Στη σημασία των ακινήτων στη διαμόρφωση των οικονομικών συνθηκών αναφέρθηκε και ο Γκίκας Χαρδούβελης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά και Οικονομικός Σύμβουλος της EFG Eurobank-Ergasias, ο οποίος σημείωσε πως οι κατοικίες αποτελούν το 5,4% του ΑΕΠ ενώ οι κατασκευές στο σύνολό τους, το 10,7%.

Ο κ. Χαρδούβελης ανέφερε επίσης ότι το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα ανέρχεται σήμερα στο 80,1% έναντι 70,4% που είναι το αντίστοιχο ποσοστό του μέσου όρου στις χώρες της Ε.Ε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σύμβουλος της Eurobank χαρακτήρισε δυσμενείς τις προοπτικές των ακινήτων στη χώρα μας, ενώ δήλωσε ότι δεν είναι σίγουρος ότι η διεθνής κρίση θα ολοκληρώσει τον κύκλο της στα τέλη του 2009 - αρχές του 2010, αφού, όπως υπογράμμισε με έμφαση, "οι τιμές των ακινήτων συνεχίζουν να πέφτουν".  Μάλιστα, σημείωσε ότι η μέση τιμή πτώσης των τιμών των κατοικιών σε περιόδους κρίσεως υπολογίζεται στο 31% ενώ μπορεί να φτάσει έως και το 40% όταν η κρίση είναι μεγάλη και παρατεταμένη.

Αναλυτικά στοιχεία για την κατάρτιση του δείκτη τιμών ακινήτων, τις παρουσιάσεις, και τις ομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στην ημερίδα της ΤτΕ αναρτήθηκαν στον δικτυακό τόπο της τράπεζας.    

** Η ανακοίνωση της ΤτΕ

Η Τράπεζα της Ελλάδος διοργάνωσε σήμερα ημερίδα με θέμα «Αγορά ακινήτων: Πρόσφατες εξελίξεις και προοπτικές», την οποία προλόγισε ο Διοικητής κ. Γεώργιος Α. Προβόπουλος και συντόνισε το Μέλος του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής κ. Γεώργιος Οικονόμου. Την ημερίδα παρακολούθησαν στελέχη της δημόσιας διοίκησης και εμπορικών τραπεζών, ερευνητές οικονομικών ινστιτούτων, εκπρόσωποι φορέων της κτηματαγοράς και των μέσων μαζικής ενημέρωσης, καθώς και ιδιώτες.

Κατά την ομιλία του, ο Διοικητής ανέφερε «η εμπειρία από την τρέχουσα κρίση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος ανέδειξε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τη διασύνδεση της αγοράς ακινήτων και της χρηματοοικονομικής σταθερότητας. Για την περαιτέρω ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της εποπτικής της λειτουργίας, αλλά και την κάλυψη ουσιαστικών κενών που υφίστανται στη διαθέσιμη στατιστική πληροφόρηση σχετικά με τις εξελίξεις στην αγορά ακινήτων, η Τράπεζα της Ελλάδος ανέλαβε σημαντικές πρωτοβουλίες.

Ειδικότερα, δημιουργήθηκε πρόσφατα στη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Τράπεζας ειδική υπηρεσιακή μονάδα, με αντικείμενο τη συστηματική παρακολούθηση, τεκμηρίωση και ανάλυση των εξελίξεων και των προοπτικών στην αγορά ακινήτων.

Στο πλαίσιο αυτό, η Τράπεζα προχώρησε στην κατασκευή Δείκτη Τιμών Ακινήτων, χρησιμοποιώντας την αναλυτική πληροφόρηση που συλλέγει από όλα τα πιστωτικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Ο δείκτης αυτός διαθέτει συγκεκριμένα πλεονεκτήματα και ποιοτικά χαρακτηριστικά: εφαρμογή σύγχρονης μεθοδολογίας, κάλυψη όλης της χώρας με σημαντική ανάλυση σε επιμέρους περιοχές και κατηγορίες ακινήτων π.χ. κατά είδος ακινήτου, νέα και παλιά ακίνητα κ.ά.».

Η πρωτοβουλία αυτή της Τράπεζας της Ελλάδος θα συμβάλλει ουσιαστικά στη βελτίωση της διαθέσιμης πληροφόρησης για την καταγραφή των βραχυχρόνιων εξελίξεων και την πλήρη και αξιόπιστη απεικόνιση των τάσεων και προοπτικών της αγοράς ακινήτων στην Ελλάδα. Με την τακτική –αρχικώς σε τριμηνιαία βάση– δημοσιοποίηση του δείκτη αυτού εκτιμάται ότι θα προκύψουν σημαντικά οφέλη τόσο για την Τράπεζα της Ελλάδος όσο και για τις εμπορικές τράπεζες αλλά και για όλους τους παράγοντες της αγοράς ακινήτων (διαχειριστές χαρτοφυλακίων, μεσιτικά γραφεία, κατασκευαστικές εταιρίες, επενδυτές κ.λπ.) και, κατά συνέπεια, για την ίδια την αγορά.

Στην ημερίδα μίλησαν ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά και Οικονομικός Σύμβουλος της EFG Eurobank-Ergasias κ. Γκίκας Χαρδούβελης για τη «σπουδαιότητα της αγοράς κατοικίας στην οικονομία», ο Διευθυντής του Hedge Fund Guildhall Asset Management και Associate Member του Centre of Economic and Public Policy του Πανεπιστημίου Cambridge κ. Ηλίας Καρακίτσος για «τα διδάγματα από την κρίση στην αγορά ακινήτων», ο Γενικός Διευθυντής Ακίνητης Περιουσίας της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος κ. Άρης Καρυτινός για «το διεθνές και ελληνικό πλαίσιο λειτουργίας των REITs (Real Estate Investment Trusts)», ο Σύμβουλος της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γεώργιος Συμιγιάννης για τις «τιμές κατοικιών: η πρόσφατη ελληνική εμπειρία», και ο Υπεύθυνος του Τμήματος Ανάλυσης Αγοράς Ακινήτων της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Θεόδωρος Μητράκος για τα «στατιστικά στοιχεία και Δείκτες Τιμών Ακινήτων: η νέα πρωτοβουλία της Τράπεζας της Ελλάδος».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v