Δριμεία επιδείνωση για προβληματικές

Εμφάνισαν πέρυσι αθροιστικές ζημίες 353 εκατ. ευρώ και οι περισσότερες έχουν ήδη αρνητική καθαρή θέση. Επισπεύδουν την αναζήτηση στρατηγικών επενδυτών οι τράπεζες. Τα δάνεια και οι εργαζόμενοι.

  • του Χρήστου Κίτσιου
Δριμεία επιδείνωση για προβληματικές
Στην επίσπευση των διαδικασιών εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή για παλαιές και νέες προβληματικές προκειμένου να διασώσουν δάνεια 900 εκατ. ευρώ και περί τις 7.100 θέσεις εργασίας προχωρούν οι τράπεζες μετά τη δριμεία επιδείνωση μεγεθών που εμφάνισαν το 2008 παλιές και νέες "προβληματικές".

Η όξυνση της κρίσης βρήκε τις εταιρίες Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία, Σέλμαν, Μ.Ι. Μαΐλλης Πετζετάκις και Ατέρμων να εκτελούν προγράμματα επιχειρησιακής αναστροφής, τα οποία και εκτροχιάστηκαν λόγω της κάθετης πτώσης της ζήτησης. Επιπλέον, επιδείνωσε τα προβλήματα ρευστότητας των επιχειρήσεων Altec και Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες και τα προβλήματα στην παραγωγή και κυκλοφορία της φαιντανύλης στις ΗΠΑ για τη Lavipharm.

Έτσι, έκλεισαν το 2008 με αθροιστικές ζημίες 353 εκατ. ευρώ, ενώ οι περισσότερες εξ αυτών εμφανίζουν αρνητική καθαρή θέση και στις υπόλοιπες τα ίδια κεφάλαια μειώνονται με ταχείς ρυθμούς.

Αποτέλεσμα η Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες και η Altec να περάσουν ουσιαστικά στον έλεγχο των τραπεζών και να προωθείται ρύθμιση δανεισμού στη δεύτερη με πώληση ακινήτων και στην πρώτη μετά την υπαγωγή σε καθεστώς προστασίας από πιστωτές να αναζητείται στρατηγικός επενδυτής.

Στρατηγικοί επενδυτές αναζητούνται επίσης στη Μ.Ι. Μαΐλλης και στην Αρ. Πετζετάκις, ενώ στην Altec με τις τράπεζες πλέον να κάνουν κουμάντο προωθείται αναδιάρθρωση - ρύθμιση δανεισμού και πώληση ακινήτων.

Τα άλλοτε πρώτα ονόματα της εγχώριας επιχειρηματικής ζωής οι κ. Θ. Λαναράς και Αθ. Αθανασούλης δεν έχουν ή δεν θέλουν να τοποθετήσουν χρήματα στην Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία και στην Αltec αντίστοιχα. Αδυναμία να ρίξει φρέσκο χρήμα στη Μαΐλλης έχει όπως όλα δείχνουν και ο κ. Μιχ. Μαΐλλης.

Στον αντίποδα, ο πατριάρχης της ελληνικής βιομηχανίας ξύλου, κ. Π. Ηλιάδης, βάζει το χέρι στην τσέπη για να αντιμετωπίσει η Σέλμαν τις ανάγκες της σε κεφάλαιο κίνησης, ενώ ο κ. Γ. Πετζετάκις έχει βρει νέο στρατηγικό επενδυτή για την πρώτη ελληνική πολυεθνική.

Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία: Με ζημίες μετά φόρων 62,4 εκατ. ευρώ έκλεισε το 2008 η άλλοτε... κότα με τα χρυσά αβγά του κ. Θ. Λαναρά λόγω και της διακοπής της παραγωγής, με αποτέλεσμα να εμφανίσει αρνητική καθαρή θέση 48,8 εκατ. ευρώ, με δάνεια 178 εκατ. ευρώ. Ο αριθμός των εργαζομένων του ομίλου ανερχόταν στο τέλος του 2008 στα 1.398 άτομα έναντι 1.691 έναν χρόνο πριν.

Altec: Αρνητική καθαρή θέση σε επίπεδο τόσο ομίλου όσο και μητρικής εμφανίζει η Altec, με αποτέλεσμα ο ορκωτός ελεγκτής να υπογραμμίζει ότι "ίσως εγείρεται αμφιβολία για τη δυνατότητα συνέχισης της δραστηριότητας της εταιρίας".

Οι καθαρές ζημίες ύψους 151,4 εκατ. ευρώ στον όμιλο και 146,8 εκατ. ευρώ στη μητρική είχαν ως αποτέλεσμα την εμφάνιση αρνητικής καθαρής θέσης 78,9 εκατ. ευρώ σε ενοποιημένο επίπεδο και 43,7 εκατ. ευρώ στη μητρική. Οι πιστώτριες τράπεζές της προωθούν αναδιάρθρωση δανεισμού (161 εκατ. ευρώ) και πώληση των ακινήτων της σε συμφωνία με τον βασικό της μέτοχο κ. Αθ. Αθανασούλη. Το προσωπικό του ομίλου στις 31/12/08 είχε μειωθεί στα 692 άτομα από 1.088 έναν χρόνο πριν.

ΕΛΛΙΧΘ: Η υπαγωγή της σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές της (άρθρο 99) καθυστέρησε, όπως καθυστερεί και το σχέδιο σωτηρίας της. Έκλεισε το 2008 με ζημίες 24,1 εκατ. ευρώ και είδε το τονάζ ψαριών της να μειώνεται λόγω έλλειψης κεφαλαίων για να αγοράσει ιχθυοτροφές.

Αποτέλεσμα να απειλείται η μελλοντική της πορεία, λόγω μείωσης του ιχθυοπληθυσμού της. Για τον λόγο αυτόν όπως και για την υπαγωγή της στο άρθρο 99 ο ορκωτός ελεγκτής αναφέρει αβεβαιότητα ως προς τη δυνατότητα της εταιρίας να συνεχίσει τις εργασίες της. Τα ίδια κεφάλαιά της παρουσίασαν κάμψη και ανέρχονται στα 8,9 εκατ. ευρώ, ενώ τα δάνειά της φτάνουν στα 46 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος απασχολεί 355 άτομα.

Άλμα - Ατέρμων: Ο όμιλος έκλεισε το 2008 με ζημίες 14,7 εκατ. ευρώ και με αρνητική καθαρή θέση 6,8 εκατ. ευρώ και οι ορκωτοί επισημαίνουν ότι "υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με τη δυνατότητα της εταιρίας και του ομίλου να συνεχίσουν την ομαλή λειτουργία τους στο μέλλον" . Ο όμιλος βαρύνεται από δάνεια μόλις 12,8 εκατ. ευρώ, ενώ απασχολεί 50 εργαζομένους.

Αναζητούνται στρατηγικοί επενδυτές

M.I. Mαΐλλης: Σε αναστολή εξόφλησης κεφαλαίου και τόκων όλων των δανείων του, μέχρι να υπάρξει συμφωνία με τις πιστώτριες τράπεζες και τους ομολογιούχους για την αναδιάρθρωση του δανεισμού, προχώρησε από την 1η Ιανουαρίου ο όμιλος Μαΐλλη.

Το 2008 έκλεισε με ζημίες για τον όμιλο 42,9 εκατ. ευρώ, οι οποίες υπερέβησαν το 30% των ιδίων κεφαλαίων, με αποτέλεσμα οι μετοχές του να υπαχθούν σε καθεστώς επιτήρησης. Οι συζητήσεις με τις πιστώτριες τράπεζες πιστεύεται από τη διοίκηση του ομίλου ότι θα ολοκληρωθούν σύντομα και ο δανεισμός θα αναδιαρθρωθεί, επιτρέποντας να αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής σε ορίζοντα ενός - ενάμιση έτους.

Τα δάνεια του ομίλου ανέρχονται σε 246 εκατ. ευρώ, ενώ ο αριθμός των εργαζομένων μειώθηκε στους 1.883 έναντι 2.068 στο τέλος του 2007.

Πετζετάκις: Αρνητική καθαρή θέση 20 εκατ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου και 33,6 εκατ. ευρώ στη μητρική εμφάνισε η ιστορική βιομηχανία μετά τις ζημίες 22,9 εκατ. ευρώ του 2008.

Η κακή περυσινή πορεία οδήγησε στην ανάληψη και πάλι των ηνίων του ομίλου από τον βασικό μέτοχο κ. Γ. Πετζετάκι. Ο όμιλος υλοποιεί πρόγραμμα περικοπών στα κόστη συνολικού ύψους 6,9 εκατ. ευρώ, ενώ διαπραγματεύεται με τις τράπεζες και τους ομολογιούχους αναδιάρθρωση δανεισμού, ο οποίος ανέρχεται συνολικά σε 137 εκατ. ευρώ και είσοδο νέου στρατηγικού επενδυτή. Οι εργαζόμενοι στον όμιλο στο τέλος του 2008 ανέρχονταν σε 1.194, επίκεινται όμως απολύσεις στην Ιταλία και στην Ισπανία.

Ποιες βλέπουν φως στο τούνελ

Σέλμαν: Διεύρυνση ζημιών (20,5 εκατ. ευρώ) εμφάνισε το 2008 η Σέλμαν και ο βασικός της μέτοχος, κ. Π. Ηλιάδης, αναγκάστηκε να βάλει το χέρι στην τσέπη και να δανείσει 4 εκατ. ευρώ στην εταιρία, ενώ προτίθεται να δανείσει άλλα 6 εκατ. ευρώ.

Τα 10 εκατ. ευρώ από τον κ. Ηλιάδη παρέχονται ως προκαταβολή συμμετοχής του σε αύξηση κεφαλαίου της Σέλμαν, την οποία θα υλοποιήσει εντός του χρόνου. Η κεφαλαιακή ένεση στην ιστορική βιομηχανία οδηγεί σε ισόποση (10 εκατ. ευρώ) αύξηση των πιστωτικών γραμμών της, ενώ βρίσκεται στο τελικό στάδιο της διαπραγμάτευσης με τις τράπεζες για την αναδιάρθρωση του δανεισμού της. Ο συνολικός δανεισμός της στις 31/12/08 ανέρχεται σε 113,8 εκατ. ευρώ. Στον όμιλο δουλεύουν 909 άτομα.

Lavipharm: Οι ζημίες μετά φόρων του ομίλου ανήλθαν στα 14,2 εκατ. ευρώ, ενώ στη μητρική έφτασαν στα 50,4 εκατ. ευρώ έναντι 6,3 εκατ. ευρώ το 2007. Οι νέες ζημίες είχαν ως αποτέλεσμα η καθαρή θέση σε επίπεδο ομίλου να υποχωρήσει στα 17,8 εκατ. ευρώ έναντι 35,7 εκατ. ευρώ πέρυσι. Έτσι είναι χαμηλότερη του 50% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου.

Τα συνολικά δάνεια του ομίλου στις 31/12/08 υπολογίζονταν σε 108,6 εκατ. ευρώ και οι εργαζόμενοι ανέρχονταν σε 612 άτομα. Οι τελευταίες συμφωνίες στην Αμερική δείχνουν να ξεμπλοκάρουν την υπόθεση παραγωγής του φαρμάκου φαιντανύλης και από την πορεία της Lavipharm Corp. συναρτάται εν πολλοίς η πορεία του ομίλου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v