Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεργασία Ελλάδας-Αιγύπτου για φυσικό αέριο

Το θέμα της εξαγωγής στην Ελλάδα από την Αίγυπτο συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) συζητήθηκε –μεταξύ άλλων- κατά την συνάντηση που είχαν στο Κάιρο ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης με τους Αιγυπτίους ομολόγους του

Συνεργασία Ελλάδας-Αιγύπτου για φυσικό αέριο
Το θέμα της εξαγωγής στην Ελλάδα από την Αίγυπτο συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) συζητήθηκε –μεταξύ άλλων- κατά την συνάντηση που είχαν στο Κάιρο ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης με τους Αιγυπτίους ομολόγους του, τον Υπουργό Βιομηχανίας και Εμπορίου κ. Rashid Mohamed Rashid, τον Υπουργό Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου κ. Amin Samir Fahmy και τον Υπουργό Ηλεκτρισμού και Ενέργειας κ. Hassan Ahmed Younes.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Χατζηδάκη, «η ΔΕΗ ενδιαφέρεται ειδικότερα γι’ αυτό, ως μία εναλλακτική λύση, για το σταθμό που ήθελε να κάνει στην Κρήτη και θα το μελετήσει πολύ γρήγορα, έτσι ώστε να δούμε οικονομικά και τεχνικά, άν συμφέρει αυτή η λύση. Μιλάμε για μεταφορά φυσικού αερίου με τάνκερς.

Ο κ. Αθανασόπουλος, Πρόεδρος & Διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ είναι, σήμερα, εδώ και είχε, χθες, συζητήσεις για το θέμα αυτό.

Η αιγυπτιακή πλευρά έχει δημιουργήσει και εταιρείες προς αυτήν την κατεύθυνση και ενδιαφέρεται να έχει απαντήσεις από τη δική μας πλευρά.

Εμείς θα μελετήσουμε το θέμα από όλες τις πλευρές και θα τοποθετηθούμε, όταν θα έχουμε τις απαντήσεις τόσο για την οικονομική όσο και την τεχνική διάσταση του θέματος».

Ο κ. Samir Fahmy από την πλευρά του δήλωσε ότι «στο μέλλον πιστεύω ότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες, ιδιαίτερα στους τομείς συμπιεσμένου φυσικού αερίου. Αν πετύχουμε μαζί, θα είμαστε οι δυο πρώτες χώρες που θα εξάγουν και θα εισάγουν συμπιεσμένο φυσικό αέριο με πλοία, ειδικά διαμορφωμένα για την μεταφορά αυτής της μορφής φυσικού αερίου. Αυτή θα είναι μια ιστορική στιγμή και για τις δυο χώρες.

Θα πρέπει να εργαστούμε πολύ σκληρά τις ερχόμενες δυο εβδομάδες. Μετά από αυτές τις δυο εβδομάδες, θα επικοινωνήσω ξανά με τον κ. Υπουργό και πιστεύω πως θα συμφωνήσουμε για τον τρόπο με τον οποίο θα χειριστούμε τις διαδικασίες. Οι συνεργάτες μου χρειάζονται δυο μήνες περίπου για την προετοιμασία της ειδικής μελέτης, πιστεύω ότι αυτό είναι πάρα πολύ και θα πρέπει να είμαστε πιο γρήγοροι.

Δεδομένης της επικείμενης επίσκεψης του Προέδρου Μουμπάρακ στην Αθήνα, θα ήταν καλή ευκαιρία να παρουσιάσουμε και τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v