Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Deutsche Bank: Τι αλλάζει μετά τις εκλογές

Τις αλλαγές που θα σημάνει σε οικονομικό επίπεδο η αλλαγή της ελληνικής πολιτικής σκυτάλης εξετάζει σε σχετικό της report η Deutsche Bank. Στην ανάλυσή του ο οίκος αναφέρεται στις διαφορετικές προθέσεις της νέας κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και στα υπόλοιπα μεγάλα θέματα.

Deutsche Bank: Τι αλλάζει μετά τις εκλογές
του Γιώργου Α. Σαββάκη

Τη νέα εποχή που δημιουργείται σε επίπεδο πολιτικής και οικονομίας έπειτα από την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού σχολιάζει η Deutsche Bank. Στο ειδικό report της, εστιάζει στις αλλαγές που επίκειται να λάβουν χώρα στο μέλλον, στις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης, αλλά και στα μεγάλα θέματα που καλείται η νέα κυβέρνηση να διαχειριστεί.

Σύμφωνα με την Deutsche Bank, η εκλογική αναμέτρηση είχε ως αποτέλεσμα την εναλλαγή των πολιτικών δυνάμεων στην κυβέρνηση. Η κεντροδεξιά παράταξη της Νέας Δημοκρατίας πέτυχε μια ”καθαρή” νίκη, ξεπερνώντας ελαφρώς τις δημοσκοπήσεις, με τα δύο μεγάλα κόμματα να λαμβάνουν περίπου το 86% του συνόλου των ψήφων, αναφέρει σε ειδικό report με ημερομηνία 10 Μαρτίου και τίτλο ”Μπορεί η Ελλάδα να επιταχύνει τα οφέλη της αποτελεσματικότητας;”.

Η Deutsche Bank ταυτόχρονα διατυπώνει τις απόψεις της για τις βασικές οικονομικές αλλαγές που θα επιφέρει η νέα κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του γερμανικού επενδυτικού οίκου, η νέα κυβέρνηση που προέκυψε θα αντιμετωπίσει σημαντικές πολιτικές προκλήσεις, όπως η επίλυση του Κυπριακού και η ολοκλήρωση των Ολυμπιακών έργων, ενώ τα βασικά οικονομικά θέματα που θα πρέπει να διαχειρισθεί περιλαμβάνουν την επιτάχυνση του ρυθμού των ιδιωτικοποιήσεων και των αναδιαρθρώσεων του δημοσίου τομέα σε συνδυασμό με τη μείωση της γραφειοκρατίας, τη μετατροπή του ελλείμματος του προϋπολογισμού σε πλεόνασμα, την προσέλκυση των ξένων επενδύσεων και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

Η Deutsche Bank εκτιμά ότι η νέα κυβέρνηση αντιμετωπίζει την πρόκληση να αναδιαμορφώσει τη χώρα σε ένα αποτελεσματικότερο κράτος, βελτιώνοντας την ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών της, παρέχοντας κίνητρα στις ξένες επιχειρήσεις προκειμένου να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Η εν λόγω διαδικασία δεν αποτελεί εύκολο έργο, καθώς υπάρχουν ακόμα αρκετές δημόσιες εταιρίες που θα πρέπει να πωλήσει και ένας μεγάλος αριθμός εταιριών κρατικού ελέγχουν οι οποίες πρέπει να αναδιαρθρωθούν, προκειμένου να επιλυθούν θέματα όπως το υπερβάλλον εργατικό δυναμικό και η χαμηλή παραγωγικότητα.

Ανάμεσα στα καθήκοντα της νέας κυβέρνησης είναι και ο ρόλος που θα αποφασίσει τελικά να κατέχει στις κρατικές τράπεζες Εθνική και Εμπορική, η θέση του ΟΤΕ στην αγορά τηλεπικοινωνιών, η αντικατάσταση του παλαιού εργοστασίου της ΔΕΗ και η ταχύτερη απορρύθμιση της ενεργειακής αγοράς, ο στρατηγικός επενδυτής στην ΕΥΔΑΠ και ο ανασχεδιασμός της χώρας ως τουριστικού προορισμού.

Στην πολιτική και οικονομική ατζέντα, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να διαχειριστεί το Κυπριακό, ενώ οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν σημαντική πολιτική και οικονομική πρόκληση. Η Deutsche Bank εστιάζει σε τέσσερα βασικά θέματα τα οποία θα πρέπει να διαχειριστεί η νέα κυβέρνηση: πληθωρισμός, εισοδηματικές ανισότητες, δημιουργία θέσεων εργασίας, διαρθρωτικές αλλαγές και ιδιωτικοποιήσεις.

Αναφορικά με την πολιτική που εκτιμάται ότι θα ακολουθήσει η Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση, παρόλο που η ατζέντα των εταιριών προς ιδιωτικοποίηση δεν διαφέρει σημαντικά από την αντίστοιχη του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ευνοεί τις ιδιωτικοποιήσεις μέσω της πώλησης σημαντικών ποσοστών συμμετοχής της τάξεως του 20% με ταυτόχρονη εκχώρηση του management, σε αντίθεση με το ΠΑ.ΣΟ.Κ., το οποίο ήταν επιφυλακτικό στην εκχώρηση του management των εταιριών και επέδειξε μεγαλύτερη ευαισθησία στις αντιδράσεις των εργατικών σωματείων. Επίσης, η Νέα Δημοκρατία έχει δεσμευτεί ότι ο ρυθμός της αναδιάρθρωσης θα είναι ταχύτερος από εκείνον του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Τέλος, η Deutsche Bank επισημαίνει ότι οι βασικές θέσεις της νέας κυβέρνησης για την οικονομία περιλαμβάνουν οικονομική ανάπτυξη της τάξεως του 5% υπό την προϋπόθεση ότι θα εκμεταλλευτούν πλήρως τα επενδυτικά κίνητρα, τις φορολογικές περικοπές και τις απελευθερώσεις των αγορών, πιθανές περικοπές προσωπικών φόρων (μετά τη δημιουργία δημοσιονομικού ”αποθέματος”), φορολογικές ρυθμίσεις προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι επενδύσεις, ιδιωτικοποιήσεις και απελευθέρωση αγορών με σκοπό την εξυπηρέτηση της ποιότητας σε όρους προϊόντων και υπηρεσιών και όχι την απλή αύξηση των εσόδων του κράτους.

Οι πλήρεις ιδιωτικοποιήσεις που θα λάβουν χώρα θα περιλαμβάνουν εκχώρηση του management και διατήρηση μεριδίων κάτω του 33,4%, ενώ στις μερικές ιδιωτικοποιήσεις θα διατηρούνται μερίδια άνω του 33,4% αλλά θα εκχωρείται το management.

Τέλος, πλειοψηφικά μερίδια εκτιμάται ότι θα διατηρηθούν μόνο στην Αγροτική Τράπεζα και στη ΔΕΗ σε ένα πρώτο επίπεδο. Σε επίπεδο Δημόσιας Διοίκησης και Οικονομίας έχουν τεθεί στόχοι μείωσης του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ενώ δεν έχουν τεθεί ακριβείς στόχοι για το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος.

Σε ό,τι αφορά την ανεργία, ο απώτερος στόχος είναι η πτώση του επιπέδου της ανεργίας στο 6%, από 9% που είναι σήμερα, μέσω της δημιουργίας κινήτρων στις επιχειρήσεις για επενδύσεις και της δημιουργίας ευελιξίας στην αγορά εργασίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v