Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χατζηδάκης: Χωρούν συνεργασίες της ΔΕΗ με ιδιώτες

Ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σε συνέδριο του Economist, επισήμανε ότι σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο και ιδιαίτερα ανταγωνιστικό τοπίο χωρούν συνεργασίες της ΔΕΗ με ιδιώτες επενδυτές.

Χατζηδάκης: Χωρούν συνεργασίες της ΔΕΗ με ιδιώτες
Το υπουργείο Ανάπτυξης ενθαρρύνει συνεργασίες της ΔΕΗ με ιδιώτες επενδυτές.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην εναρκτήρια συνεδρίαση του συνεδρίου του Economist, επισήμανε ότι σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο και ιδιαίτερα ανταγωνιστικό πανευρωπαϊκό τοπίο "χωρούν συνεργασίες της ΔΕΗ με ιδιώτες επενδυτές".

Η ΔΕΗ, είπε ο κ. Χατζηδάκης, μπορεί και πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο και στα Βαλκάνια και η κυβέρνηση προτίθεται να τη στηρίξει στις κινήσεις της αυτές.

Σημεία της ομιλίας του υπουργού Ανάπτυξης, κ. Κ. Χατζηδάκη, στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist:

• Η ενέργεια είναι ένας τομέας ο οποίος δεν έχει καταλάβει ακόμα στη χώρα μας τη θέση που του αναλογεί στον δημόσιο διάλογο. Κι όμως, είναι ένας τομέας αιχμής που αναπτύσσεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια και συνδέεται με την ανάπτυξη, την καθημερινότητα, το περιβάλλον και το μέλλον.

Γι’ αυτό και πρέπει να είναι ψηλά στην ατζέντα. Και βεβαίως είναι ένας τομέας που κατεξοχήν απαιτεί συνεργασία και εκτός συνόρων, συνεργασία με άλλες χώρες για τη διασφάλιση του εφοδιασμού αλλά και την επιχειρηματική δραστηριότητα ή τη μεταφορά τεχνογνωσίας. Γι’ αυτό και ο τομέας της ενέργειας αποτελεί ολοένα και περισσότερο μία από τις κεντρικές πολιτικές της ίδιας της Ε.Ε. ήδη από τη δεκαετία του ’90.

Κεντρικοί άξονες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι:

I) Η ασφάλεια - επάρκεια της ενέργειας.
II) Η βιωσιμότητα που αφορά στη σύνδεση ενέργειας και περιβάλλοντος.
III) Η ανταγωνιστικότητα που αφορά στη σύνδεση ενέργειας και οικονομίας.

• Οι πολιτικές αυτές προβλέπεται να υλοποιηθούν μέσω σειράς νομοθετημάτων και εργαλείων της Ε.Ε. και των κρατών-μελών που σωρευτικά θα πρέπει να φέρουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, όπως η διαμόρφωση μιας ανταγωνιστικής αγοράς ενέργειας, η ορθή χρήση και εξοικονόμηση ενέργειας, η μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της Ε.Ε. μέσω της διαφοροποίησης των πηγών και οδεύσεων, της ενίσχυσης των ΑΠΕ κ.ά. Οι ενεργειακές επενδύσεις, τόσο στην προσφορά όσο και στην εξυπηρέτηση της ζήτησης, πρέπει να αυξηθούν κατά 15% - 20% από τα σημερινά επίπεδα. Ταυτόχρονα η εξάρτηση της Ευρώπης από εισαγόμενα καύσιμα θα περιοριστεί στο 58% των συνολικών ενεργειακών αναγκών (έναντι 66%) και το περιβάλλον θα βελτιωθεί θεαματικά σχετικά με όλους τους δείκτες.

Στην πατρίδα μας:
Ι. Ως προς την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, ακολουθούμε εξωστρεφή ενεργειακή πολιτική και ανοίγουμε τον δρόμο για νέες επενδύσεις σε ενεργειακές υποδομές με διεθνή διάσταση: 

- Στον τομέα του φυσικού αερίου έργα μεγάλης σημασίας είναι: Ο αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας - Τουρκίας - Ιταλίας (ITGI) που αφορά στη δημιουργία διαδρόμου μεταφοράς φυσικού αερίου από τις χώρες της Κασπίας προς τη δυτική Ευρώπη. Ήδη λειτουργεί το τμήμα του αγωγού που συνδέει την Ελλάδα με την Τουρκία και εργαζόμαστε εντατικά, εντός των χρονοδιαγραμμάτων, για την επέκτασή του προς την Ιταλία. Ο αγωγός διασύνδεσης φυσικού αερίου ITGI αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για την εξωτερική ενεργειακή πολιτική μας, αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο αγωγός ITGI έχει κατηγοριοποιηθεί ως έργο προτεραιότητας των διευρωπαϊκών δικτύων ενέργειας (της Ε.Ε.). 

- Η διακρατική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας - Ρωσίας που υπογράφηκε τον Απρίλιο του 2008 για την κατασκευή αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου, που εντάσσεται στο ευρύτερο ενεργειακό σχέδιο South Stream. Το σχέδιο αυτό αποτελείται από ένα νέο σύστημα αγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, μέσω του Εύξεινου Πόντου, για τη διαμετακόμιση και την προμήθεια, περίπου 31 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως στις ευρωπαϊκές αγορές. Μέρος των ποσοτήτων που θα μεταφέρονται θα διατεθεί για τις αυξημένες ανάγκες της ελληνικής αγοράς. Η ολοκλήρωση του έργου θα συμβάλει ουσιαστικά στην ασφάλεια εφοδιασμού ολόκληρης της Ευρώπης, εφόσον αποτελεί διαφοροποιημένη όδευση μεταφοράς φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. 

- Επιπλέον, προωθούμε την κατασκευή ενός νέου αγωγού διασύνδεσης των συστημάτων φυσικού αερίου Ελλάδας - Βουλγαρίας, ο οποίος μάλιστα θα είναι διπλής ροής, ενισχύοντας έτσι την ενεργειακή ασφάλεια των δύο χωρών. 

- Στον τομέα του ηλεκτρισμού, πέραν των υφιστάμενων διασυνδέσεων, ειδικότερα με τη Βουλγαρία, έχουν ήδη δρομολογηθεί οι απαραίτητες διεργασίες για την υπογραφή μνημονίου κατανόησης στον τομέα της ενέργειας, πριν από τα τέλη Απριλίου, που θα οδηγήσει και σε νέα έργα κοινού ενδιαφέροντος. Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται η κατασκευή της Δεύτερης Γραμμής Ηλεκτρικής Διασύνδεσης Νέα Σάντα - Μαρίτσα, συμφωνήθηκε ότι μέχρι τέλος του 2009 θα έχει υπογραφεί η συμφωνία μεταξύ των εταιριών που έχουν αναλάβει το έργο. 

- Στο τομέα του πετρελαίου: υπογράψαμε την τριμερή διακρατική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας - Βουλγαρίας - Ρωσίας για την κατασκευή αγωγού μεταφοράς πετρελαίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη. Σκοπός του αγωγού είναι η μεταφορά αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, λειτουργώντας ως συμπληρωματική δίοδος μεταφοράς πετρελαίου διά μέσου των στενών του Βοσπόρου, γεγονός το οποίο θα συμβάλει στη μείωση του περιβαλλοντικού ρίσκου άρα και στην αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας της περιοχής. Το έργο, μετά και τη σύσταση της διεθνούς εταιρίας που αναλαμβάνει την κατασκευή και διαχείριση του αγωγού, μπαίνει στην τελική του ευθεία. Παράλληλα, βρισκόμαστε σε συνεχή συνεργασία με την τοπική κοινωνία για την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Στόχος μας είναι οι αποφάσεις που θα ληφθούν να είναι αποτέλεσμα συναίνεσης. 

- Αντίστοιχα, εντός της χώρας, προχωρούμε σε σημαντικές ενεργειακές επενδύσεις:
Φυσικό αέριο: Μέσω των πολύτιμων κοινοτικών πόρων της περιόδου 2007 - 2013 αναβαθμίζουμε τις υποδομές αποθήκευσης στη Ρεβυθούσα και μέσα στο 2009 ξεκινάμε τη μελέτη για την εισαγωγή φυσικού αερίου στην Κρήτη και προκηρύσσουμε τη δημιουργία τριών νέων ΕΠΑ στις περιφέρειες Αν. Μακεδονίας και Θράκης, Κ. Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας. Στόχος μας είναι μέσα στο 2009 να αποκτήσουν φυσικό αέριο χιλιάδες επιπλέον νοικοκυριά και στα τέλη του 2010 ένα (1) εκατομμύριο πολίτες να συνδέονται με φυσικό αέριο. Στο πλαίσιο της ενίσχυσης του πυλώνα του φυσικού αερίου στον ενεργειακό μας σχεδιασμό κινείται και η απόφασή μας για διερεύνηση της αγοράς σε σχέση με εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή στη ΔΕΠΑ. 

- Ως προς τον τομέα του ηλεκτρισμού, επίσης με εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, πρόκειται να υλοποιηθούν ζωτικής σημασίας αναβαθμίσεις των δικτύων και μεταξύ άλλων το τεράστιο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων και η ηλεκτρική διασύνδεση Εύβοιας - Αττικής που θα επιτρέψει την περαιτέρω εκμετάλλευση του εκεί αιολικού δυναμικού και εισροή του στο σύστημα.

Στον δε τομέα του πετρελαίου, όπως έχω ήδη ανακοινώσει, ξεκίνησε μια σημαντική ιδιωτική επένδυση της τάξεως των 200 εκατ. δολαρίων στην Καβάλα για την εξόρυξη πετρελαίου. Στόχος είναι σε πρώτη φάση να φτάσουμε μέχρι το τέλος του χρόνου στην εξόρυξη 5.000 βαρελιών αργού πετρελαίου την ημέρα από τα 1.300 που είναι σήμερα. Φιλοδοξία της εταιρίας είναι του χρόνου να πάμε στα 10.000 βαρέλια. Πρόκειται για μια επένδυση η οποία προέρχονται από ιδιώτες. Το 40% των εσόδων θα περιέλθει στο κράτος.

ΙΙ. Ως προς τη βιωσιμότητα και την αειφόρο ανάπτυξη, η ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική συνοψίζεται στα λεγόμενα "τρία 20άρια ως το 2020", δηλαδή: Σε επίπεδο Ε.Ε., μείωση της εκπομπής των αερίων θερμοκηπίου κατά 20% (Ελλάδα αναλογικός στόχος μείωση 4%), βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατά 20% και αύξηση του ποσοστού διείσδυσης των ΑΠΕ στο 20% της τελικής κατανάλωσης (Ελλάδα αναλογικός στόχος αύξηση στο 18%).

• Στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης αλλά και στη μείωση εκπομπών συμβάλλει καθοριστικά η συμπαραγωγή ηλεκτρισμού - θερμότητας, ένας εναλλακτικός τρόπος παραγωγής ηλεκτρισμού που βασίζεται στην πλήρη ανάκτηση και εκμετάλλευση της θερμικής ενέργειας που χάνεται από τους συμβατικούς τρόπους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα οφέλη της συμπαραγωγής στο παραγωγικό σύστημα και στο περιβάλλον της χώρας δεν μπορεί να τα συναγωνιστεί καμιά άλλη ενεργειακή εφαρμογή σήμερα. Ενώ ένας συμβατικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έχει βαθμό απόδοσης 30% - 45%, το ποσοστό απόδοσης των συστημάτων συμπαραγωγής ξεπερνά το 80%.

Με νόμο που ψηφίσαμε τον Ιανουάριο ενσωματώθηκε στην εθνική νομοθεσία η κοινοτική οδηγία για τη συμπαραγωγή και θα μπορούν όλοι οι παραγωγοί ενέργειας, τόσο η ΔΕΗ όσο και άλλοι επενδυτές, να προχωρήσουν σε σχετικές επενδύσεις, κάνοντας ένα πολύ μεγάλο βήμα στην εξοικονόμηση ενέργειας. Είναι κάτι σημαντικό και πρέπει εδώ να υπογραμμίσουμε ότι ο αριθμός των κρατών-μελών της Ε.Ε. που έχουν ενσωματώσει αυτήν την οδηγία για τη συμπαραγωγή είναι μονοψήφιος. Η Ελλάδα, λοιπόν, πρέπει να είναι περήφανη που προχώρησε γρήγορα στον τομέα αυτόν.

• Πέρα από τη συμπαραγωγή, αξιοποιούμε τους κοινοτικούς πόρους για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, δημόσιων και μη, καλλιεργώντας παράλληλα στους Έλληνες πολίτες την ανάγκη να υιοθετήσουν μια συμπεριφορά που θα σέβεται το περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους. Έτσι, όπως έχω ήδη αναφέρει, ξεκίνησε το πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ, προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, που στοχεύει στην ενίσχυση της ενεργειακής αποδοτικότητας στους δήμους της χώρας. Αντίστοιχο πρόγραμμα θα ξεκινήσει σύντομα και για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας σε κατοικίες και σε γραφεία, καθώς και για την αντικατάσταση παλιών ενεργοβόρων συσκευών στα σπίτια.

• Παράλληλα, θα ακολουθήσουμε μια πολιτική θεσμικών και οικονομικών κινήτρων, έτσι ώστε η εξοικονόμηση ενέργειας να είναι επωφελής όχι μόνο για το περιβάλλον και τις επόμενες γενιές αλλά και για την τσέπη του καταναλωτή ενέργειας, είτε είναι βιομηχανία ή ιδιώτης. Μόνο με μια ουσιαστική πολιτική κινήτρων θα έχουμε ορατά αποτελέσματα στον τομέα αυτόν άμεσα. Είναι κάτι που το έχουμε ανάγκη.

• Ως προς την προώθηση των ΑΠΕ, θέλω να σημειώσω κάτι που ίσως έχετε ξανακούσει. Το 2004, στη χώρα μας, η εγκατεστημένη ισχύς σε ΑΠΕ ήταν 430 MW. Σήμερα, η εγκατεστημένη ισχύς ξεπερνά τα 1.250 MWatt. Έχουμε δηλαδή τριπλασιασμό της εγκατεστημένης ισχύος. Είναι μια σημαντική πρόοδος, ωστόσο θέλουμε πολύ περισσότερα: 

- Πρόσφατα, ψηφίσαμε ρύθμιση για τα φωτοβολταϊκά συστήματα, με την οποία ξεπεράστηκαν προβλήματα που δυσκόλευαν την πραγματοποίηση των επενδύσεων. Είναι μια ρύθμιση που χαιρετίστηκε από τους ενδιαφερομένους και αναμένεται να προωθήσει περαιτέρω τις επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα.

- Προωθούμε επίσης συνολικό νομοθετικό πλαίσιο για τον εξορθολογισμό των αδειοδοτικών διαδικασιών για τη χρήση των ΑΠΕ, με έμφαση στην αιολική ενέργεια.

- Επίσης αναφέρω ότι, προκειμένου να υπογραμμίσουμε τη σημασία των ΑΠΕ, εξαγγείλαμε την προώθηση του προγράμματος "Πράσινο νησί". Μιλάμε για ένα νησί, τον Αϊ-Στράτη, το οποίο θα είναι ενεργειακά αυτάρκες και οι ανάγκες του θα καλύπτονται στο 100% από ΑΠΕ. Εκτός από τον συμβολισμό και τα μηνύματα ευαισθητοποίησης που στέλνονται από μια τέτοια πρωτοβουλία, θα υπάρχουν και σημαντικά οφέλη από την πρωτοβουλία αυτή καθώς θα συμβάλει στην ανάπτυξη τεχνογνωσίας πάνω στη χρήση των ΑΠΕ. Θα αποτελέσει πεδίο δοκιμών και ανάπτυξης των τεχνολογιών σε πραγματικές συνθήκες και σημαντικό εργαλείο για την πολιτική της Πράσινης Οικονομικής Ανάπτυξης της χώρας αλλά και ένα εθνικό κεφάλαιο για περαιτέρω εκμετάλλευση και εξαγωγή.

Σημαντικά οφέλη από τέτοιες πρωτοβουλίες θα υπάρξουν και για τον τουρισμό. Σημειώνω ότι αντίστοιχες πρωτοβουλίες υπάρχουν μόνο 3 στον κόσμο, στην Αυστραλία, στη Δανία και στη Νορβηγία.

- Παράλληλα, η Ελλάδα συμμετέχει σε διεθνές επίπεδο στην προώθηση των ΑΠΕ. Τον Ιανουάριο, υπέγραψε στη Βόνη την ιδρυτική συμφωνία του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA), μέσω του οποίου όλες οι χώρες θα έχουν την ευκαιρία να συνεισφέρουν στην αειφόρο ανάπτυξη μέσω του τεράστιου δυναμικού των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Επίσης, βρίσκεται σε εξέλιξη η νέα κοινοτική πρωτοβουλία "Μεσογειακό Σχέδιο Ηλιακής Ενέργειας".

Στο πλαίσιο αυτό, το ΥΠΑΝ σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ και με την τεχνική υποστήριξη του ΚΑΠΕ, του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, έχει υποβάλει συγκεκριμένη ελληνική πρόταση για την ανάπτυξη θερμικών ηλιακών συστημάτων στην περιοχή της Μεσογείου. Η ελληνική πρόταση διαμορφώθηκε κατόπιν διαβούλευσης και με τους φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα ΑΠΕ στην ελληνική αγορά.

• ΙΙΙ. Τώρα ως προς την ανταγωνιστικότητα, όπως ίσως γνωρίζετε, βρίσκεται σε διαδικασία ολοκλήρωσης σε επίπεδο Ε.Ε., η υιοθέτηση της νέας νομοθετικής δέσμης για την εσωτερική αγορά ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου (το λεγόμενο 3ο πακέτο). Εν μέσω σύνθετων και δύσκολων καταστάσεων στον ενεργειακό τομέα στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως αλλά και υπό το γενικότερο προβληματικό οικονομικό κλίμα, είναι κρίσιμο να γίνουν τομές και να τεθεί σε νέες βάσεις ο ενεργειακός σχεδιασμός.

Οι συνεχείς αυξομειώσεις των τιμών των καυσίμων, οι περιβαλλοντικές δεσμεύσεις, τα οικονομικά βάρη, αστάθειες στην προμήθεια και εισαγωγή ενεργειακών πόρων, αποτελούν τεράστιες προκλήσεις για όλη την Ευρώπη. Η οχύρωσή μας απέναντι σε αυτές, εκτός από τα άλλα θεσμικά ή οικονομικά μέτρα που λαμβάνονται από την Ε.Ε., προϋποθέτει υγιή, αναδιαρθρωμένη, σύγχρονη εσωτερική αγορά. Προϋποθέτει επίσης υγιή ρυθμιστικά πλαίσια με κατά το δυνατόν κοινούς τρόπους λειτουργίας, διευκόλυνση της συνεργασίας, ενεργειακή αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών. Το 3ο πακέτο είναι μια νέα ευκαιρία για τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς με ό,τι αυτό συνεπάγεται προς όφελος των καταναλωτών. Είναι μια ευκαιρία για την -τόσο αναγκαία- αναβάθμιση των ενεργειακών δικτύων και υποδομών της χώρας χάρη σε νέες επενδύσεις, για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, για διαχρονικά προσιτές τιμές των ενεργειακών αγαθών, για ενέργεια με μέριμνα για το περιβάλλον, για την υγιή δραστηριοποίηση των ενεργειακών εταιριών, για νέες ευκαιρίες απασχόλησης.

• Κλείνοντας το σημείο αυτό, θέλω για άλλη μία φορά να αναφερθώ στον ρόλο της ΔΕΗ και των ιδιωτών επενδυτών στον χώρο της ηλεκτροπαραγωγής. Η ΔΕΗ ήταν και παραμένει η κολόνα του ενεργειακού μας συστήματος. Ωστόσο, για την εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης ενεργειακής πολιτικής πρέπει να λάβουμε υπόψη τέσσερις παραμέτρους. Η πρώτη παράμετρος είναι το κοινοτικό δίκαιο, το οποίο επιβάλλει ανταγωνισμό με ίσους όρους και αυτό είναι δέσμευσή μας. Η δεύτερη παράμετρος είναι η ζήτηση, η οποία θα είναι αυξανόμενη τα επόμενα χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι τόσο για τη ΔΕΗ όσο και για τους ιδιώτες επενδυτές υπάρχει χώρος δράσης, επομένως αυτό που πρέπει να κάνουν και οι μεν και οι δε είναι επενδύσεις. Το πραγματικό μας πρόβλημα θα είναι ενδεχόμενη καθυστέρηση στις επενδύσεις. Αντί, λοιπόν, να δίνουμε έμφαση στο πώς θα μοιραστεί η πίτα, θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι η πίτα πρέπει να μεγαλώσει, και μάλιστα σημαντικά, στα επόμενα χρόνια. Η τρίτη παράμετρος είναι το περιβάλλον. Δεν δικαιούμαστε και δεν θα αδιαφορήσουμε για τις υποχρεώσεις μας με βάση το πρωτόκολλο του Κιότο.

Και ακόμα περισσότερο δεν θα αδιαφορήσουμε για τις επόμενες γενιές. Και τέταρτη αλλά εξίσου σημαντική παράμετρος είναι οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ. Και εμείς και εκείνοι θέλουμε μια υγιή ΔΕΗ, μια ΔΕΗ η οποία να αναπτύσσεται, να εκσυγχρονίζεται, να προχωρεί μπροστά, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις θέσεις των εργαζομένων, που πρέπει να είναι σίγουροι για την εργασιακή προοπτική και την κοινωνική τους προστασία.

Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε όλοι εγκαίρως ότι το τοπίο είναι διαρκώς μεταβαλλόμενο και σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο και εξαιρετικά ανταγωνιστικό πανευρωπαϊκό τοπίο πρέπει να δώσουμε έμφαση σε νέες επενδύσεις από όλους τους ενδιαφερομένους φορείς. Μέσα στο τοπίο αυτό προφανώς χωρούν συνεργασίες της ΔΕΗ με ιδιώτες επενδυτές και προσωπικά θεωρώ ότι με βάση τα δεδομένα της ευρύτερης περιοχής, η ΔΕΗ μπορεί και πρέπει να παίξει για λογαριασμό της Ελλάδας πρωταγωνιστικό ρόλο και στα Βαλκάνια. Η κυβέρνηση θα τη στηρίξει στις κινήσεις της αυτές.

• Κλείνοντας θα ήθελα να πω πως σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, ο τομέας της ενέργειας βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής όλων των κρατών του κόσμου. Και στην Ελλάδα κάνουμε ένα βήμα προς μια σύγχρονη ενεργειακή πολιτική. Κάνουμε ένα βήμα μπροστά για τη χώρα σε ένα πολύ κρίσιμο τομέα. Βελτιώνουμε το επενδυτικό περιβάλλον, ενισχύουμε την επιχειρηματικότητα, ακολουθούμε ένα αναπτυξιακό πρότυπο ανθρωποκεντρικό, δημιουργούμε μια οικονομία ευκαιριών για όλους. Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε, ωστόσο κάνουμε βήματα πολύ συγκεκριμένα, βήματα στον δρόμο της Ευρώπης και της κοινής λογικής, βήματα στην κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος και της ενεργειακής επάρκειας της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v