Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοίγει πόλεμος στη λιανική αγορά ενέργειας

Η χαμηλή Οριακή Τιμή του Συστήματος (ΟΤΣ) από τις αρχές του έτους έχει ανοίξει την... όρεξη σε αρκετούς εισαγωγείς ηλεκτρικής ενέργειας να πάρουν πελάτες από τη ΔΕΗ.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Ανοίγει πόλεμος στη λιανική αγορά ενέργειας
Η χαμηλή Οριακή Τιμή του Συστήματος (ΟΤΣ) από τις αρχές του έτους έχει ανοίξει την... όρεξη σε αρκετούς εισαγωγείς ηλεκτρικής ενέργειας να πάρουν πελάτες από τη ΔΕΗ.

Αντίθετα, οι ιδιώτες παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας δεν δείχνουν να ενδιαφέρονται, σε αυτήν τουλάχιστον τη χρονική στιγμή, να εισέλθουν στον τομέα της λιανικής.

Ήδη η θυγατρική της αυστριακής Verbund, η Verbund-Energa, έχει κλείσει συμβόλαιο με την αλυσίδα Σκλαβενίτης προκειμένου να προμηθεύει ρεύμα σε 29 καταστήματά της σε τιμές πολύ χαμηλότερες από αυτές που έχει στα τιμολόγιά της η ΔΕΗ.

Διαπραγματεύεται επίσης και με την Carrefour, η οποία μάλιστα ήταν από τους πρώτους πελάτες της πριν από δύο χρόνια που στράφηκαν σε αυτήν για προμήθεια ρεύματος, όμως τελικά επέστρεψε στη ΔΕΗ όταν η τιμή του πετρελαίου γνώρισε ημέρες δόξας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τη Verbund και οι εταιρείες EGL Hellas, ATEL Hellas και EFT Hellas πραγματοποιούν συζητήσεις με δυνητικούς πελάτες.

Όταν η ΟΤΣ κινείται τις τελευταίες ημέρες στα 35 - 36 ευρώ ανά MW και το τιμολόγιο της ΔΕΗ για τους εμπορικούς πελάτες ξεπερνά τα 130 ευρώ ανά MW, είναι εύλογο να θέλουν να προσδεθούν στο άρμα έστω και μιας εισαγωγικής εταιρείας, ειδικά σε ένα οικονομικό περιβάλλον που ασφυκτιά ήδη από την ύφεση.

Ακόμη και στα 50 ευρώ ανά MW να πωλούν το ρεύμα σε αυτήν την κατηγορία πελατών οι εισαγωγείς, αντιλαμβάνεται κανείς ότι συμφέρει και τις δύο πλευρές: οι μεν εμπορικοί πελάτες εξοικονομούν ένα σημαντικό έξοδο, οι δε εισαγωγείς βάζουν πόδι στη λιανική αγορά.

--- Το γερό χαρτί

Όμως, η κατάσταση δεν είναι και τόσο ευνοϊκή όσο φαίνεται εκ πρώτης όψεως. Κι αυτό γιατί όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς η ΔΕΗ μπορεί ανά πάσα στιγμή, αν θέλει, να γυρίσει ανάποδα το ύψος της ΟΤΣ.

Σε αυτήν τη χρονική στιγμή, επειδή ενδιαφέρει και την ίδια να παρουσιάσει κέρδη στην τρέχουσα χρήση, ενδεχομένως να μην το πράξει. Οι περαιτέρω κινήσεις της θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από το πόσους πελάτες θα χάσει.

Ήδη, από την απώλεια της Σκλαβενίτης από την ίδια τη ΔΕΗ εκτιμάται ότι θα απολέσει σε ετήσια βάση 6 εκατ. ευρώ, ποσό που θα υπολογίζεται στα 10 εκατ. ευρώ αν διαρρεύσει και η Carrefour.

Σε κάθε περίπτωση, η ΔΕΗ φαίνεται ότι θα εξακολουθήσει να μπορεί να διαμορφώνει σε χαμηλά επίπεδα το ύψος της ΟΤΣ κάνοντας χρήση όλης της υδραυλικής παραγωγής της έως το καλοκαίρι.

Με την αιχμή της ζήτησης λόγω των κλιματιστικών αλλά και με την εξάντληση των νερών έως το καλοκαίρι, η Επιχείρηση δεν θα είναι πλέον σε θέση να χρησιμοποιεί κατά βούληση τα υδροηλεκτρικά για να ικανοποιήσει τη ζήτηση. Θα αναγκαστεί να επιστρέψει πρωτίστως στο φυσικό αέριο. Και η κατάσταση τότε θα αλλάξει άρδην.

--- Μεγάλο ρίσκο

Με αυτά τα δεδομένα εκτιμάται ότι οι εισαγωγείς που εισέρχονται υπό τις σημερινές συνθήκες στη λιανική αναλαμβάνουν ένα μεγάλο ρίσκο. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η Verbund, σε μια προσπάθεια να κάνει hedging με τις τιμές του ρεύματος τουλάχιστον για έναν χρόνο, προσπάθησε να εξασφαλίσει εισαγωγές με χαμηλές τιμές, αλλά επί του παρόντος δεν τα κατάφερε. Αυτό όμως δεν την εμποδίζει να συνεχίσει τις προσπάθειές της.

Για τους λόγους αυτούς εισαγωγείς εξέφρασαν την άποψη πως «φρόνιμο είναι να περιμένουμε έως τον Σεπτέμβριο για να δούμε τι θα γίνει με τα νερά».

Ανεξάρτητα πάντως από αυτό, ορισμένοι είναι αποφασισμένοι να αρχίσουν, έστω και πιλοτικά τη διαδικασία να εισέλθουν στη λιανική, όπως για παράδειγμα η EGL Hellas, η οποία συζητά επίσης αυτόν τον καιρό με εμπορικές εταιρείες και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, με στόχο να εξυπηρετεί αρχικά έναν - δύο πελάτες.

Η βιομηχανία, αντίθετα, θεωρείται πολύ μεγάλο ρίσκο, λόγω των προβλημάτων που υφίστανται ήδη. Θα πρέπει να σημειωθεί πως το βιομηχανικό τιμολόγιο υψηλής τάσης είναι σήμερα 64 ευρώ ανά MW, με την ΟΤΣ να είναι περίπου 36 ευρώ ανά MW. Αυτό, βέβαια, υπό τις συνθήκες της οικονομικής κρίσης επιβαρύνει κατά πολύ το κόστος λειτουργίας μιας βιομηχανίας.

Και μάλιστα με το φορτίο να έχει παρουσιάσει πτώση ήδη κατά 20% από τις αρχές του χρόνου, εξαιτίας της μείωσης στην κατανάλωση ηλεκτρισμού από τις βιομηχανικές μονάδες, οι οποίες αναγκάζονται να περιορίσουν την παραγωγή τους για να αντεπεξέλθουν στα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν.

--- Οι προτάσεις

Η ΔΕΗ, προκειμένου να αμυνθεί στην επέλαση των ανταγωνιστριών της, έχει υποβάλει προτάσεις στο υπουργείο Ανάπτυξης και στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για την άρση των σταυροειδών επιδοτήσεων των τιμολογίων και τον καθορισμό της μεθοδολογίας για τις χρεώσεις δικτύων και των υπηρεσιών κοινής ωφελείας.

Κατηγορεί επίσης τις ανταγωνίστριές της ότι προμηθεύουν τους νέους πελάτες τους με ηλεκτρισμό εκτός ωρών αιχμής, όταν οι χρεώσεις είναι φθηνότερες και συνεπώς μεγαλύτερα τα περιθώρια κέρδους.

Αντίθετα, με την παροχή ρεύματος στις ώρες αιχμής το κόστος παραγωγής της κιλοβατώρας είναι υψηλότερο και εξακολουθεί να καλύπτεται μόνο από τη ΔΕΗ, όπως υποστηρίζει η Επιχείρηση. 

* Αναδημοσίευση από το 573 φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ", 13 - 17 Μαρτίου 2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v