Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤτΕ: Μικρή αύξηση στο έλλειμμα συναλλαγών του 2003

Μικρή αύξηση εμφάνισε στο σύνολο του 2003 το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ και διαμορφώθηκε στα 8,64 δισ. ευρώ ή στο 5,7% του ΑΕΠ. Μικρή ήταν η μεταβολή του ελλείμματος και τον Δεκέμβριο.

ΤτΕ: Μικρή αύξηση στο έλλειμμα συναλλαγών του 2003
Μικρή αύξηση εμφάνισε το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών για το σύνολο του 2003, ενώ μικρή ήταν η μεταβολή και το Δεκέμβριο, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος, πέρσι, όπως προκύπτει από στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας.

Όσον αφορά ολόκληρο το έτος 2003, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε μόνο μικρή άνοδο (κατά 76 εκατ. ευρώ) σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και διαμορφώθηκε σε 8.648 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να μειωθεί στο 5,7% του ΑΕΠ (από 6,1% το 2002).

Επισημαίνεται ότι τόσο το συνολικό εμπορικό έλλειμμα όσο και το εμπορικό έλλειμμα εκτός καυσίμων μειώθηκαν. Ειδικότερα, η άνοδος των εισπράξεων από εξαγωγές αγαθών εκτός καυσίμων (κατά 521 εκατ. ευρώ) σε συνδυασμό με τη μείωση των αντίστοιχων πληρωμών για εισαγωγές (κατά 75 εκατ. ευρώ) οδήγησαν στον περιορισμό του εμπορικού ελλείμματος εκτός καυσίμων κατά 596 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, η μείωση του συνολικού εμπορικού ελλείμματος ήταν αισθητά μικρότερη, επειδή η δαπάνη για καθαρές εισαγωγές καυσίμων αυξήθηκε κατά 531 εκατ. ευρώ.

Tο Δεκέμβριο του 2003 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διαμορφώθηκε σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με εκείνο του αντίστοιχου μήνα του προηγούμενου έτους. Οι ευνοϊκές εξελίξεις στο ισοζύγιο των υπηρεσιών και στο ισοζύγιο των μεταβιβάσεων αντιστάθμισαν σχεδόν πλήρως την αύξηση του εμπορικού ελλείμματος, ενώ το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων παρέμεινε περίπου σταθερό.

Ειδικότερα, οι εισπράξεις από εξαγωγές αγαθών εκτός καυσίμων παρουσίασαν βελτίωση. Ωστόσο, η αξιόλογη αύξηση των πληρωμών για εισαγωγές αγαθών εκτός καυσίμων αλλά και η μικρή αύξηση των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων οδήγησαν τελικά σε διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος. Η άνοδος του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών προήλθε από την αύξηση των καθαρών εισπράξεων από μεταφορικές υπηρεσίες, ενώ οι καθαρές εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες έμειναν σχεδόν στάσιμες.

Σε ό,τι αφορά το Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών, το Δεκέμβριο του 2003 παρατηρήθηκε σημαντική καθαρή εισροή κεφαλαίων στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων (ύψους 1.144 εκατ. ευρώ). Η εξέλιξη αυτή συνδεόταν τόσο με την αύξηση των άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα από μη κατοίκους (κυρίως λόγω της εισροής κεφαλαίων για την εξαγορά της PANAFON Α.Ε.Ε.Τ. από τη VODAFON) όσο και με τη μείωση των άμεσων επενδύσεων στο εξωτερικό από κατοίκους (κυρίως επειδή μία εταιρία-κάτοικος Ελλάδος μείωσε τη συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο μιας θυγατρικής εταιρίας της στο εξωτερικό).

Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου, η καθαρή εισροή ύψους 1.694 εκατ. ευρώ αντανακλά κυρίως την εισροή κεφαλαίων για τοποθετήσεις μη κατοίκων σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου. Τέλος, όσον αφορά τις ”λοιπές’’ επενδύσεις, η καθαρή εκροή ύψους 1.444 εκατ. ευρώ συνδέεται κυρίως με τη μείωση των καταθέσεων και τοποθετήσεων σε repos στην Ελλάδα από μη κατοίκους.

Σε ολόκληρο το 2003 παρατηρήθηκε καθαρή εισροή ύψους 545 εκατ. ευρώ στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων. Την ίδια περίοδο σημειώθηκε σημαντική καθαρή εισροή ύψους 12.334 εκατ. ευρώ στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου, κυρίως λόγω της εισροής κεφαλαίων για τοποθετήσεις μη κατοίκων σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου. Παράλληλα, αυξήθηκαν σημαντικά οι επενδύσεις χαρτοφυλακίου στο εξωτερικό από κατοίκους.



Στο τέλος του 2003 τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 4,6 δισεκ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v