ΤτΕ: Οι διατάξεις για ίδρυση πιστωτικού ιδρύματος

Στη δημοσιότητα έδωσε η ΤτΕ δύο πράξεις του διοικητή της που σκοπεύουν στη ρύθμιση των κανόνων, οι οποίοι αφορούν την ίδρυση πιστωτικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα, αλλά και την εποπτεία των Ιδρυμάτων Ηλεκτρονικού Χρήματος.

ΤτΕ: Οι διατάξεις για ίδρυση πιστωτικού ιδρύματος
Στη δημοσιότητα δόθηκαν σήμερα από την Τράπεζα της Ελλάδος οι πράξεις του διοικητή της για τις προϋποθέσεις ίδρυσης πιστωτικού ιδρύματος στην Ελλάδα και για την προληπτική εποπτεία των Ιδρυμάτων Ηλεκτρονικού Χρήματος.



Συγκεκριμένα, στην πρώτη πράξη, κωδικοποιούνται και συμπληρώνονται οι διατάξεις, σχετικά με τη διαδικασία που απαιτείται για την παροχή από την Τράπεζα της Ελλάδος άδειας ίδρυσης πιστωτικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα, καθώς για την εγκατάσταση στην Ελλάδα υποκαταστημάτων πιστωτικών ιδρυμάτων με έδρα εντός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ο.Χ.) ή σε τρίτη χώρα.



Η διαδικασία αυτή είχε αρχικά καθοριστεί με σειρά αποφάσεων της Τράπεζας της Ελλάδος προγενέστερων του ν. 2076/1992, με τον οποίο ενσωματώθηκαν στο εθνικό μας δίκαιο οι σχετικές διατάξεις της κοινοτικής νομοθεσίας που ρύθμισαν, κατ΄ ελάχιστον, τα της ανάληψης και άσκησης δραστηριότητας από τα πιστωτικά ιδρύματα.

Όπως σχολιάζει η Τράπεζα της Ελλάδος, η έκδοση της Πράξης αυτής αποβλέπει στην παρουσίαση σε ενιαίο κείμενο της πιο πάνω διαδικασίας, ώστε να διευκολύνεται η πληρέστερη ενημέρωση για τις συναφείς υποχρεώσεις κάθε ενδιαφερόμενου και στην προσαρμογή του σχετικού πλαισίου στο νέο περιβάλλον που έχει δημιουργήσει η ανάπτυξη των χρηματοπιστωτικών ομίλων.

Η δεύτερη πράξη καθορίζονται οι κανόνες εποπτείας των Ιδρυμάτων Ηλεκτρονικού Χρήματος.

Αναλυτικότερα, με το νόμο 3148 του 2003 ενσωματώθηκαν στο ελληνικό δίκαιο οι διατάξεις της κοινοτικής νομοθεσίας, με τις οποίες ορίζονται τα ειδικά χαρακτηριστικά ενός νέου τραπεζικού προϊόντος, του ηλεκτρονικού χρήματος, το οποίο αποτελεί συγγενές υποκατάστατο των χαρτονομισμάτων και κερμάτων, είναι αποθηκευμένο σε ηλεκτρονική μορφή και προορίζεται για την πληρωμή μικροποσών.

Το ηλεκτρονικό χρήμα μπορεί να εκδίδεται από τα παραδοσιακά πιστωτικά ιδρύματα αλλά και μία νέα κατηγορία πιστωτικών ιδρυμάτων, που δεν επιτρέπεται να αποδέχονται καταθέσεις ή να χορηγούν δάνεια, αλλά έχουν ως κύριο σκοπό την έκδοση και διάθεση του πιο πάνω προϊόντος.

Ειδικότερα, τα Ιδρύματα Ηλεκτρονικού Χρήματος υπόκεινται εκ του νόμου σε κεφαλαιακές απαιτήσεις, καθώς και σε κανόνες ρευστότητας, ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται άμεσα στις εκάστοτε υφιστάμενες υποχρεώσεις τους από το υπόλοιπο του ηλεκτρονικού χρήματος που έχουν εκδώσει και δεν έχει αποδοθεί, καθώς και στις υποχρεώσεις δυνητικής εξαργύρωσής του από τους κατόχους του.

Με την Πράξη αυτή θεσπίζονται ειδικότεροι, σε σχέση με τους εφαρμοζόμενους για τα ”παραδοσιακά” πιστωτικά ιδρύματα, κανόνες εποπτείας αναλόγως προσαρμοσμένοι στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των Ιδρυμάτων Ηλεκτρονικού Χρήματος.

Οι κανόνες αυτοί αφορούν, μεταξύ άλλων, τα δικαιολογητικά που υποβάλλονται για την παροχή άδειας ίδρυσης και λειτουργίας, τις προϋποθέσεις απόκτησης ειδικής συμμετοχής σε εταιρίες που ασκούν βοηθητικές προς την έκδοση του ηλεκτρονικού χρήματος εργασίες, τις επιτρεπόμενες κατηγορίες τοποθετήσεων και τη σχέση αυτών με τις συνολικές υποχρεώσεις του Ιδρύματος Ηλεκτρονικού Χρήματος, την κάλυψη των κινδύνων αγοράς, κ.α.

Στο πιο πάνω εποπτικό πλαίσιο εμπίπτουν, κατ΄ αναλογία με τα ισχύοντα για τα λοιπά πιστωτικά ιδρύματα, τα Ιδρύματα Ηλεκτρονικού Χρήματος που ιδρύονται στην Ελλάδα και τα υποκαταστήματα στην Ελλάδα των Ιδρυμάτων Ηλεκτρονικού Χρήματος που εδρεύουν σε χώρες, εκτός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ο.Χ.).

Η εγκατάσταση ή διασυνοριακή παροχή στην Ελλάδα υπηρεσιών από Ιδρύματα Ηλεκτρονικού Χρήματος, που εδρεύουν σε χώρες του Ε.Ο.Χ., απαιτεί μόνο σχετική γνωστοποίηση στην Τράπεζα της Ελλάδος από την εποπτική αρχή της χώρας έδρας.

(*) Οι πράξεις του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη, ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v