Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι "παίζει" τώρα για τους εναλλακτικούς

Νέος γύρος επαφών και διεργασιών στον κλάδο των εναλλακτικών παρόχων μετά την πρώτη "φουρνιά των λουκέτων" και τη "βουτιά" στο ταμπλό. Το ερωτηματικό της Forthnet, τα σχέδια της HOL και η Intracom.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Τι παίζει τώρα για τους εναλλακτικούς
Έπειτα από περίοδο επιχειρηματικής απραξίας, φαίνεται να ξεκινά δεύτερος γύρος deals στον χώρο των εναλλακτικών τηλεπικοινωνιακών παρόχων. Κάποια private equities που έρχονται τώρα να αγοράσουν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα αποτιμήσεων σε σχέση με τα περυσινά αλλά και μερικές "αναγκαστικές" συγχωνεύσεις εν όψει της κρίσης και της ελλιπούς χρηματοδότησης βρίσκονται στο επίκεντρο των σεναρίων γύρω από το μέλλον του κλάδου μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο.

Μέχρι σήμερα, πάντως, από τον χώρο των εναλλακτικών τηλεπικοινωνιακών παρόχων οι επενδυτές της Σοφοκλέους δεν έχουν αποκομίσει και τις... καλύτερες δυνατές εμπειρίες: 

* Η Lannet, για παράδειγμα, "άφησε χρόνους" και η μετοχή βρίσκεται εδώ και μήνες εκτός διαπραγμάτευσης. 

* Αυλαία είχαμε και για την Altec Telecoms που έφερε σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση τον μητρικό όμιλο Altec, ο οποίος προσπαθεί τώρα να διασωθεί από το λουκέτο.

* Στον ίδιο δρόμο με τους δύο προηγούμενους εναλλακτικούς παρόχους βαδίζει και η Teledome, η οποία πριν από δύο χρόνια είχε υποβάλει αίτηση αυτόνομης εισόδου στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, ενώ αργότερα επιχειρήθηκε και έμμεση εισαγωγή της μέσω του σχήματος της Hellas On Line (HOL).

--- Το ερωτηματικό της Forthnet

Υπάρχει βέβαια και η Forthnet, που είναι ο μεγαλύτερος σήμερα εναλλακτικός πάροχος στην αγορά και στο τρίτο τρίμηνο του 2008 κατάφερε να σημειώσει και θετικό EBITDA. Η ουσία ωστόσο είναι ότι μπορεί μεν οι πελάτες και ο κύκλος εργασιών της να πηγαίνουν από το καλό στο καλύτερο, από την άλλη πλευρά, όμως η τιμή της μετοχής έχει πραγματικά καταβαραθρωθεί σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό μάλιστα από τη γενικότερη καταστροφή του Γενικού Δείκτη.

Η μετοχή από τα 8 ευρώ έχει βρεθεί στα 72 λεπτά! Και φυσικά δεν είναι μόνο οι Άραβες μεγαλομέτοχοι που έχουν χάσει έναν "σκασμό λεφτά". Ενδεικτικό για το μέγεθος της κατρακύλας είναι ότι ενώ μέσα στο 2008 η Forthnet άντλησε 300 εκατ. ευρώ μέσω αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου και η τρέχουσα κεφαλαιοποίησή της βρίσκεται μόλις στα 107 εκατ. ευρώ! Δηλαδή, αν δεν μεσολαβούσε η αύξηση κεφαλαίου, η κεφαλαιοποίησή της θα έπρεπε να είναι αρνητική κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ!

Και το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: είναι άραγε τόσο χαζή η χρηματιστηριακή αγορά, επηρεαζόμενη και από τη γενικότερη διεθνή κρίση, ώστε να μην μπορεί να αναγνωρίσει την αξία της εισηγμένης, ή μήπως υπάρχει κάποιο άσχημο στοιχείο στην πορεία της Forthnet;

Σύμφωνα με αναλυτές, η αλήθεια φαίνεται να βρίσκεται κάπου στη μέση. Από τη μία πλευρά, αρκετοί χρηματιστηριακοί οίκοι συνιστούν την αγορά της μετοχής στα τρέχοντα επίπεδα. Από την άλλη πλευρά, όμως, διαπιστώνουν χρονικές υστερήσεις στην επίτευξη των στόχων και πιθανούς κινδύνους στην πορεία της εταιρίας, εξαιτίας τόσο του γενικότερου κλίματος όσο και της αστάθειας που παρουσιάζει ο υπό διαμόρφωση χάρτης της αγοράς εναλλακτικών παρόχων στις τηλεπικοινωνίες.

Ας σημειώσουμε, για παράδειγμα, ότι στην τελευταία έκθεσή της η Alpha Finance αναμένει τώρα break even στο free cash flow το 2011, έναν χρόνο αργότερα απ’ ό,τι υπολόγιζε μέχρι πρότινος. Ο ελληνικός οίκος, επίσης, δείχνει αρκετά επιφυλακτικός για το μέγεθος των συνεργιών που θα προκύψουν από την εξαγορά της Nova. Συγκεκριμένα, η Alpha Finance αμφιβάλλει για το αν η τηλεοπτική πλατφόρμα θα φέρει υψηλό αριθμό συνδρομητών μέσα στην επόμενη διετία για τους παρακάτω λόγους:

1. Εξαιτίας της γενικότερης κρίσης.

2. Διότι λόγω της αργής ενοποίησης Forthnet και Netmed θα μπορούσε να επιτραπεί σε ανταγωνιστές να εισέλθουν στην αγορά με τα δικά τους προγράμματα triple play.
 
3. Λόγω της απώλειας ενδιαφέροντος τηλεοπτικού περιεχομένου.

4. Επειδή το μέσο έσοδο ανά πελάτη παραμένει υψηλό και όχι ελκυστικό για κάποιους νέους πελάτες.

Σύμφωνα με την Alpha Finance (στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα), μέσα στο 2008 το EBITDA θα είναι οριακό. Θετικό EBIT θα προκύψει το 2010 (13 εκατ. ευρώ), ενώ θετική καθαρή κερδοφορία αναμένεται από το 2011 και μετά.

--- Τα σχέδια της HOL

Σχετικά περιορισμένες (38%) οι απώλειες της μετοχής της Hellas On Line κατά το τελευταίο εξάμηνο, γεγονός όμως που ενδεχομένως να οφείλεται στο υψηλό ποσοστό που διαθέτει ο βασικός μέτοχος (Intracom άνω του 80%) καθώς και στη μικρή συμμετοχή θεσμικών χαρτοφυλακίων.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η εισηγμένη ακολουθεί επιθετική πολιτική αυξάνοντας με ταχείς ρυθμούς πελάτες και έσοδα, έχοντας ωστόσο μπει σε μακροχρόνιο κανάλι ζημιογόνων αποτελεσμάτων και υψηλών επενδύσεων.

Στο εννεάμηνο ο κύκλος εργασιών μπορεί μεν να αυξήθηκε από τα 33,7 στα 73,9 εκατ. ευρώ, ωστόσο το EBIT διαμορφώθηκε στα -20,7 εκατ. ευρώ, οι χρεωστικοί τόκοι στα 6,7 εκατ. ευρώ και οι ζημίες βρέθηκαν στο καθόλου ευκαταφρόνητο ύψος των 28,7 εκατ. ευρώ.

Στην HOL αισιοδοξούν ότι στο τέλος του 2009 το EBITDA θα είναι θετικό και φυσικά για κερδοφόρο αποτέλεσμα θα απαιτηθούν επιπλέον χρόνια. Μέχρι τότε, όμως, θα πρέπει να γίνουν πολλά. Με βάση τα στοιχεία της 30ής/9/2008, τα ίδια κεφάλαια της HOL ήταν αρνητικά (13 εκατ.) και ο δείκτης κυκλοφοριακής ρευστότητας πολύ χαμηλότερος της μονάδας. Έκτοτε όμως, θετικό είναι ότι τα βραχυπρόθεσμα δάνεια μετατράπηκαν σε μακροπρόθεσμα, ενώ δρομολογείται και αύξηση κεφαλαίου με καταβολή μετρητών (1 νέα μετοχή για κάθε 3 παλαιές, με συμμετοχή παλαιών μετόχων).

--- Intracom: ισχυρός ή αδύναμος κρίκος;

"Είμαστε τυχεροί που έχουμε αυτόν τον βασικό μέτοχο (την Intracom) όσον αφορά στα επιχειρηματικά μας σχέδια", δήλωσε πρόσφατα ο κ. Νάσος Ζαρκαλής, διευθύνων σύμβουλος της Hellas On Line στο Reuters, συμπληρώνοντας ότι "πάντα βοηθάει να υπάρχουν μεγάλα πορτοφόλια". Και αλήθεια είναι ότι μέχρι σήμερα ο μητρικός όμιλος βοήθησε τα μέγιστα στην ανάπτυξη της HOL (κάλυψη αύξησης κεφαλαίου, συμμετοχή στην κατασκευή δικτύων μέσω συγγενούς εταιρίας, συμβολή στη συμφωνία με Vodafone κ.λπ.).

Η ένταξη επίσης σε έναν ευρύτερο όμιλο αποκτά πλέον μεγαλύτερη σημασία στην τρέχουσα δυσμενή συγκυρία, καθώς η HOL έχει ήδη δρομολογήσει νέα αύξηση κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, ενώ παράλληλα διεξάγει κατά καιρούς διαπραγματεύσεις για ένωση δυνάμεων με άλλους εναλλακτικούς παρόχους. Ωστόσο, το μέχρι σήμερα ισχυρό χαρτί της φαίνεται να αντιμετωπίζει αρκετά και σημαντικά προβλήματα. Η πρόσφατη ανακοίνωση για προβλέψεις επισφαλών απαιτήσεων ύψους 18 εκατ. ευρώ (τα 9,3 εκατ. από την Teledome) φαίνεται να αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου.

Το 2008 θα είναι η τρίτη συνεχόμενη ζημιογόνος οικονομική χρήση και όλα δείχνουν ότι το 2009 θα είναι η τέταρτη. Αν στις ζημίες του εννεαμήνου του 2008 (29,3 εκατ.) προσμετρήσει κάποιος τις απώλειες του δ΄ τριμήνου της HOL και τις προσφάτως ανακοινωθείσες προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις, τότε το τελικό ζημιογόνο αποτέλεσμα αναμένεται να λάβει πρωτόγνωρες διαστάσεις!

Μάλιστα, τα αποτελέσματα τόσο του εννεαμήνου του 2008 όσο και του 2007 επηρεάστηκαν από θετικά μη λειτουργικά αποτελέσματα, και συγκεκριμένα από πωλήσεις μετοχών της θυγατρικής HOL. Πιο αναλυτικά, τα θετικά έκτακτα αποτελέσματα υπολογίζονται σε 6,36 εκατ. για το εννεάμηνο του 2008 και σε 12,25 εκατ. για το αντίστοιχο διάστημα του 2007.

Παρά το γεγονός ότι τα λειτουργικά κέρδη (EBIT) των υπόλοιπων δραστηριοτήτων του ομίλου πλην της Hellas On Line είναι θετικά (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα), με βάση τα στοιχεία της 30ής/9/2008 ο δείκτης κεφαλαιακής ρευστότητας ήταν χαμηλότερος της μονάδας, με τον καθαρό δανεισμό να προσεγγίζει τα 250 εκατ. ευρώ και τα χρηματοοικονομικά έξοδα εννεαμήνου να εκτοξεύονται στα 19 εκατ. ευρώ (αρνητικό EBIT 10,4 εκατ. ευρώ).

Μάλιστα, ο καθαρός δανεισμός της Intracom θα αυξηθεί κατά δύο ή τρεις δεκάδες εκατ. ευρώ λόγω της συμμετοχής της εταιρίας στη δρομολογούμενη ΑΜΚ της θυγατρικής Hellas On Line.

Στα σχέδια βέβαια της Intracom είναι η πώληση μέρους της συμμετοχής της στην HOL (άντληση ρευστότητας, περιορισμός του υψηλού free float), εξέλιξη που όμως ενδεχομένως να επηρεαστεί αρνητικά εξαιτίας της γενικότερης κρίσης που επικρατεί. Μάλιστα, πρόσφατα η Intracom προχώρησε στην αγορά πακέτου μετοχών της HOL.

Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της Intracom στο Χ.Α. έχει υποχωρήσει μόλις στα 100 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας απώλειες 85,5% μέσα στην τελευταία πενταετία. Για να συνεκτιμήσει κάποιος το μέγεθος των απωλειών αρκεί να θυμηθεί ότι κάποτε η επιχείρηση κατείχε το 10% της Vodafone, καθώς επίσης και το ότι είχε απορροφήσει την Intrasoft, η οποία με τη σειρά της είχε υλοποιήσει αυξήσεις κεφαλαίου εκατοντάδων εκατ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση πάντως, σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της Intracom θα κριθεί από το πόσο επιτυχημένο θα είναι το project της HOL, η οποία δραστηριοποιείταισε έναν κλάδο με... μειωμένη ορατότητα.

* Οι αποδόσεις των Telecoms, τα αποτελέσματα 9μήνου 2008 ανά δραστηριότητα της Intracom και οι προβλέψεις οικονομικών επιδόσεων της Forthnet δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

* Αναδημοσίευση από το 563ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ" με ημερομηνία 31/12/2008 - 7/1/2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v