Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βγενόπουλος: Εθνική συμφωνία για την κρίση

Στην ανάγκη επίτευξης μίας εθνικής συμφωνίας αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της Marfin, κ. Α. Βγενόπουλος, μιλώντας σε ημερίδα της ΟΤΟΕ για την κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Βγενόπουλος: Εθνική συμφωνία για την κρίση
Στην ανάγκη επίτευξης μίας εθνικής συμφωνίας αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της Marfin, κ. Α. Βγενόπουλος, μιλώντας σε ημερίδα της ΟΤΟΕ για την κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ο ισχυρός άνδρας του ομίλου Marfin αναφέρθηκε για πολλοστή φορά στην ανάγκη υπέρβασης ιδεολογίας, συναίνεσης, διαλόγου και κοινωνικής συνοχής, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες μίας τόσο σοβαρής κρίσης.

Η οικονομία θα πρέπει να ενισχυθεί αυτή τη φορά από τα κάτω προς τα πάνω και γι’ αυτό δεν θα πρέπει να διαρραγεί ο κοινωνικός ιστός, ενώ για την αντιμετώπιση των συνεπειών απαιτείται η επάρκεια όλων ανεξαιρέτως των εμπλεκομένων. Αυτορρύθμιση πλέον δεν μπορεί να γίνει, αυτό το σύστημα τελείωσε, σημείωσε ο κ. Α. Βγενόπουλος, ο οποίος είπε πως ο φόβος διεθνώς ακούει στο όνομα αποπληθωρισμός.

Ο αντιπρόεδρος του ομίλου Μarfin άσκησε εκ νέου έντονη κριτική για το σχέδιο "στήριξης της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας", όπως το ονοματίζει ο υπουργός Οικονομίας, αλλά επί της ουσίας συνιστά σχέδιο στήριξης της ρευστότητας των τραπεζών.

Κι αυτό γιατί στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα οι βασικοί μέτοχοι των ιδιωτικών τραπεζών έχουν ονοματεπώνυμο και θα έπρεπε αυτοί πρώτοι από όλους να κινηθούν στην κατεύθυνση της στήριξης των ιδρυμάτων.

Στην περίπτωση που δεν θέλουν ή δεν μπορούν, το κράτος αποκτά τον έλεγχο του μέρους ή θεωρητικά ακόμη και του όλου ενός ιδρύματος.

Και σε αυτήν την περίπτωση μιλάμε για μερική κρατικοποίηση πιστωτικών ομίλων. Μόνο σε αυτήν την περίπτωση θα μπορούσε να επιβληθεί η άσκηση μίας πιο φιλολαϊκής πολιτικής προς τον δανειολήπτη, τον καταναλωτή, τη μικρομεσαία επιχείρηση.

Το σημαντικότερο, όμως, είναι η κοινωνική συνοχή, συνέχισε ο κ. Α. Βγενόπουλος, ο οποίος έκανε λόγο για διατάραξή της από τον τρόπο με τον οποίο συμφωνήθηκε το πακέτο των 28 δισ. και για τους όρους με τους οποίους επιτεύχθηκε τελικά η συμφωνία.

Είναι χαρακτηριστικό πως τη μία ημέρα ο υπουργός Οικονομίας έκανε λόγο για σχέδιο ρευστότητας που θα βοηθούσε την παραγωγή και την οικονομία και με διαφορά μίας ημέρας ο διοικητής της ΤτΕ παραδέχονταν πως τα 17 - 18 δισ. ευρώ από αυτό το πακέτο θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή τραπεζικών δανείων και για την κάλυψη των ίδιων των τραπεζών.

Η εθνική συμφωνία ήταν μία αναφορά που επικαλέστηκε συχνά ο Α. κ. Βγενόπουλος για να καταδείξει την κρισιμότητα της κατάστασης και την ανάγκη για ευρύτατη αποδοχή των ενεργειών της κάθε κυβέρνησης.

Ούτε η κυβέρνηση μπορεί να είναι σωστή σε όσα λέει, αλλά ούτε και η αντιπολίτευση γίνεται να κάνει λάθος σε όσα προτείνει.

Γι’ αυτό και ο διάλογος και η συναίνεση θα πρέπει να είναι συνδετικά συστατικά μίας υπερβατικής πολιτικής.

Θα πρέπει, όμως, να είσαι και επαρκής, να μπορείς για παράδειγμα να εισπράξεις και το ΦΠΑ ή να είσαι δίκαιος φορολογικά εάν έχεις την απαίτηση να ζητάς ίσο μερίδιο ευθύνης και κατανομής βαρών από τους βασικούς μετόχους και τον απλό κόσμο.

Θα πρέπει, όμως, να μπορείς να ασκείς μία πολιτική τιμών, που δεν θα περιορίζεται στον τραπεζικό κλάδο.

Δεν μπορεί, για παράδειγμα, να αναφέρεσαι σε μείωση περιθωρίου κερδών μόνο στον τραπεζικό κλάδο και σε έναν τομέα, όπως είναι τα καύσιμα, που καίει τον κόσμο, να ακολουθείς διαφορετική πολιτική, υπογράμμισε ο κ. Βγενόπουλος.

Ακόμη και εκεί όπου το κράτος είναι βασικός μέτοχος και παραμένει απαθές, όταν οι τιμές των καυσίμων "τσουρουφλίζουν" τον κόσμο.

---Ομιλία του Άγγ. Φιλιππίδη

Για ευθύνη μετόχων που απολάμβαναν μέχρι τώρα υψηλότατα μερίσματα και πλουσιοπάροχες επιπλέον αμοιβές έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΤΤ Α κ. Φιλιππίδης, μιλώντας στη διάρκεια της ίδιας εκδήλωσης.

Ο πρόεδρος του Τ.Τ. εκτίμησε πως ο κίνδυνος από τις συνέπειες κρίσης μπορεί να οδηγήσει σε πίεση των κερδών, σε πίεση των κεφαλαίων των τραπεζών και η κόκκινη γραμμή θα πρέπει να οριοθετηθεί στις καταθέσεις.

Θα πρέπει οι βασικοί μέτοχοι να βάλουν τώρα βαθιά το χέρι στην τσέπη και αν χρειαστεί να στηρίξουν αυξήσεις κεφαλαίου.

Θα πρέπει οι διοικήσεις των ιδρυμάτων να μην προκαλούν σε περίοδο στενότητας, με άμεσο αντίκτυπο στον κόσμο.

Όπως δήλωσε σχετικά, δεν θα είχε αντίρρηση να εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, τονίζοντας παράλληλα πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί είτε με παραίτηση των παλιών μετόχων ή με όποιον άλλο τρόπο θα κρινόταν χρήσιμος.

Ο κ. Άγγ. Φιλιππίδης σημείωσε ότι το Τ.Τ. ήταν και παραμένει λαϊκή τράπεζα και πως στο μέτρο των δυνατοτήτων λειτούργησε σε αρκετές περιπτώσεις ως διάμεσος στη διατραπεζική, χορηγώντας το φθηνότερο δυνατό χρήμα εκεί όπου χρειάζονταν.

Θα πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι, από τους τραπεζίτες μέχρι την ΟΤΟΕ και τους πολίτες, να πράξουν ο καθένας αυτό που αναλογεί στον καθένα.

---Παρέμβαση Δραγασάκη στην ΟΤΟΕ

"Τόσα χρόνια στο ελληνικό κοινοβούλιο δεν διαπίστωσα νόμοι και κανονιστικές διατάξεις να λειτουργούν σε βάρος των τραπεζών", σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Γιάννης Δραγασάκης (βουλευτής, αντιπρόεδρος της Βουλής) στο πλαίσιο παρέμβασής του στην ημερίδα της ΟΤΟΕ.

"Αντί για σωστή εποπτεία των τραπεζών από την κεντρική αρχή, διαπιστώνεται το ακριβώς αντίθετο", πρόσθεσε και συμπλήρωσε πως "μεγάλο μερίδιο ευθύνης στη στρέβλωση που δημιουργείται στην αγορά έχει και το ίδιο το Δημόσιο".

Υπογράμμισε ότι "εάν για παράδειγμα το Δημόσιο πλήρωνε ένα μέρος από τις υποχρεώσεις δισεκατομμυρίων προς τις επιχειρήσεις, οι εταιρίες αυτές με τη σειρά τους θα μπορούσαν να έχουν μεγαλύτερο περιθώριο ρευστότητας και να καλύπτουν εμπρόθεσμα τις υποχρεώσεις τους προς στις τράπεζες".

"Σε αυτή την περίπτωση και η σχέση δανείων προς καταθέσεις θα ήταν σαφώς καλύτερη και το επιτοκιακό περιθώριο θα μπορούσε να μειωθεί" κατέληξε.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v