Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παπαδήμος: Στο 3% ο πληθωρισμός το 2002

Επιβράδυνση του πληθωρισμού από τον Απρίλιο με τάση να διαμορφωθεί στο 3% και ρυθμό ανάπτυξης 3,5% έναντι κυβερνητικών εκτιμήσεων για 3,8% για το 2002 προβλέπει η έκθεση της ΤτΕ για τη νομισματική πολιτική που κατατέθηκε στη Βουλή.

Παπαδήμος: Στο 3% ο πληθωρισμός το 2002
Ρυθμό ανάπτυξης 3,5% για το 2002 θεωρεί ως το πιθανότερο ενδεχόμενο ο κ. Παπαδήμος, με την έκθεση του για τη νομισματική πολιτική που κατέθεσε το μεσημέρι στη Βουλή. Στην έκθεση, προβλέπεται, ότι ο μέσος πληθωρισμός για το 2002 θα διαμορφωθεί γύρω στο 3% και θα είναι υψηλότερος από τον πληθωρισμό της ευρωζώνης που προβλέπεται να διαμορφωθεί και να παραμείνει κάτω από το 2%.

Σημειώνεται, ότι η πρόβλεψη της κυβέρνησης για το ρυθμό ανάπτυξης είναι 3,8% για το 2002, έναντι 4,1% που ήταν το 2001. Ο κ. Παπαδήμος θεωρεί ότι δεν έχει εξαλειφθεί η αβεβαιότητα όσον αφορά στους εξωγενείς παράγοντες που επηρεάζουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας, θεωρεί ότι υπάρχουν και στοιχεία αβεβαιότητας, που συνδέονται με εσωτερικούς παράγοντες, όπως είναι ο χρόνος και ο βαθμός υλοποίησης επενδυτικών σχεδίων ιδιωτικών επιχειρήσεων και η τελική διαμόρφωση του κόστους εργασίας.

Σε γενικές γραμμές η έκθεση σημειώνει, ότι η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης θα αντισταθμιστεί από την αναμενόμενη αύξηση των επενδύσεων και την αύξηση του τραπεζικού δανεισμού, με συνέπεια ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδος να είναι σημαντικά υψηλότερος σε σχέση με την ευρωζώνη, όπου προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 1,2% – 1,4% φέτος.

Οσον αφορά στον πληθωρισμό, η πρόβλεψη που γίνεται για το 3% στηρίζεται στην εκτίμηση, ότι ο ρυθμός αύξησης του κόστους εργασίας ανά μονάδα προιόντος στο σύνολο της οικονομίας δεν θα υπερβεί το 3% έναντι 2,5% το 2001 (στη ζώνη του ευρώ προβλέπεται ότι ο αντίστοιχος ρυθμός θα επιβραδυνθεί).

Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τα καύσιμα και τα οπωροκηπευτικά, επιβραδύνθηκε τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την έκθεση, στο 3,1% που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2000. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε τον Φεβρουάριο με ετήσιο ρυθμό 3,4%.

Ο κ. Παπαδήμος θεωρεί αναγκαία την επιτάχυνση της προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών, ώστε να αυξηθεί η παραγωγικότητα με υψηλότερους ρυθμούς και να βελτιωθούν οι πραγματικές αποδοχές των εργαζομένων χωρίς να αυξάνεται ο πληθωρισμός. Θεωρεί επίσης αναγκαία την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, όχι μόνο για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος αλλά και για να διασφαλιστεί μακροπρόθεσμα η δημοσιονομική σταθερότητα.

Τέλος, θεωρεί, ότι πρέπει να επιταχυνθεί το ταχύτερο η οικονομική μεταρρύθμιση, να καθοριστούν σαφείς και δεσμευτικοί στόχοι για τις πρωτογενείς δαπάνες του δημοσίου και παράλληλα να ενισχυθούν οι μηχανισμό αξιολόγησης τους.

Η θέση της Νέας Δημοκρατίας

Ο Γ. Σουφλιάς σχετικά με την Εκθεση του Διοικητού της Τράπεζας της Ελλάδος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

”Με την έκθεση του Διοικητή της Τ.Ε. επιβεβαιώνονται δυστυχώς τα εξής:

1. Ο ρυθμός οικονομικής ανόδου θα κινηθεί χαμηλότερα από τις προβλέψεις της κυβέρνησης το 2002.

2. Ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 3% δηλαδή σε επίπεδα άνω του 50% υψηλότερα από τον πληθωρισμό της Ζώνης του Ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι με τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν υπάρχει σταθερότητα τιμών.

3. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχουν λιμνάσει όπως αποδεικνύει και η παρωδία του ασφαλιστικού.

4. Το μίγμα της οικονομικής πολιτικής είναι απρόσφορο, αφού η ουσιαστική δημοσιονομική εξυγίανση και οι αναγκαίες διαρθρωτικές παρεμβάσεις συνεχώς αναβάλλονται, περισσεύει μόνον η δημιουργική λογιστική.

Ο κίνδυνος μιας επιδείνωσης της ανταγωνιστικότητας είναι περισσότερο από ορατός. Αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρήσει με το βηματισμό που έχει ανάγκη η χώρα. Είναι κατώτερη των περιστάσεων”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v