Στο 3,1% επιβραδύνθηκε το ΑΕΠ στο γ΄ τρίμηνο

Στο 3,1% με τη νέα μεθοδολογία και στο 2,9% με την… παλιά υποχώρησε ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το τρίτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που δημοσιοποίησε σήμερα η ΕΣΥΕ.

  • της Έλενας Λάσκαρη
Στο 3,1% επιβραδύνθηκε το ΑΕΠ στο γ΄ τρίμηνο
Στο 3,1% με τη νέα μεθοδολογία και στο 2,9% με την… παλιά υποχώρησε ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το τρίτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που δημοσιοποίησε σήμερα η ΕΣΥΕ.

Η στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε νέα μεθοδολογία υπολογισμού του ΑΕΠ με τρεις εναλλακτικές μορφές, της παραγωγής, της δαπάνης και του εισοδήματος, που συνδυάζονται μεταξύ τους για να δώσουν την τελική εκτίμηση.

Μέχρι πρότινος οι εκτιμήσεις για το ΑΕΠ στηρίζονταν στη μέθοδο της δαπάνης. Ανεξαρτήτως της μεθοδολογίας που επιλέγεται, ο ρυθμός ανάπτυξης εμφανίζει σαφή κάμψη και όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΣΥΕ -χωρίς προς το παρόν να δίνονται αναλυτικά στοιχεία- "η οικονομική δραστηριότητα κατά το τρίτο τρίμηνο χαρακτηρίστηκε από τη μείωση των επενδύσεων και κυρίως της οικοδομικής δραστηριότητας, ενώ μειωμένος κατά πολύ εμφανίζεται και ο ρυθμός αύξησης της καταναλωτικής δαπάνης".

Η ΕΣΥΕ συμπληρώνει: "Σημαντική μείωση, συμβάλλοντας στην αύξηση του ΑΕΠ, παρουσίασαν οι εισαγωγές. Ειδικότερα, η μεγάλη μείωση σε σταθερές τιμές οφείλεται στον υψηλό δείκτη τιμών των εισαγόμενων κυρίως λόγω της αύξησης στην τιμή των πετρελαιοειδών. Αντίθετα οριακή αύξηση σε σταθερές τιμές παρουσίασαν οι εξαγωγές".

Σαφές είναι πια ότι η κρίση έχει περάσει στην πραγματική οικονομία και στην Ελλάδα και ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος αναμένεται να κλείσει ακόμα χαμηλότερα σε σχέση και με τη νέα αναθεωρημένη εκτίμηση του προσχεδίου για 3,4% από 3,6% που προβλεπόταν τον Απρίλιο και 4% πέρυσι, τέτοια εποχή.

Με βάση την παλαιά μεθοδολογία σύμφωνα με τα μη διορθωμένα στοιχεία, ο ρυθμός ανάπτυξης το πρώτο τρίμηνο του 2008 ήταν 3,5%, ανήλθε στο 3,6% το δεύτερο και υποχώρησε στο 2,9% το τρίτο. Με τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία και πάντα σε σταθερές τιμές 2000, η αντίστοιχη μεταβολή ήταν 3,2% , 3,6% και 3,1%.

Εφεξής, τα αναλυτικά στοιχεία για την ακαθάριστη προστιθέμενη αξία και τις αμοιβές των απασχολουμένων στη γεωργία, στη βιομηχανία, στις κατασκευές, στο εμπόριο, στις χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες - ακίνητη περιουσία και σε άλλες υπηρεσίες θα δημοσιοποιούνται με τη δεύτερη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων κάθε τριμήνου (προσωρινά στοιχεία).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v