Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στις 100.000 οι εγγυημένες καταθέσεις

Την αύξηση του ορίου εγγυημένων καταθέσεων στις 100.000 ευρώ ανακοίνωσε ο Γ. Αλογοσκούφης, έναντι 50.000 ευρώ που αποφασίστηκε ως ελάχιστο όριο στην ΕΕ. Οι δεσμεύσεις στο Ecofin. Τι είπε για ΔΛΠ.

  • της Έλενας Λάσκαρη
Στις 100.000 οι εγγυημένες καταθέσεις
Στα 100.000 ευρώ θα ανεβάσει η ελληνική κυβέρνηση το ύψος της νομικής εγγύησης της προστασίας των καταθέσεων, από 20.000 σήμερα, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών μετά τη συνεδρίαση του συμβουλίου Ecofin όπου αποφασίστηκε η αύξηση του ελαχίστου ορίου νομικής εγγύησης στα 50.000 ευρώ για χρονικό διάστημα τουλάχιστον ενός έτους.

Στη συνεδρίαση του συμβουλίου υπήρξε και δέσμευση των υπουργών Οικονομίας να μην επιτρέψουν την εκδήλωση καταρρεύσεων τύπου Lehman για τις ευρωπαϊκές τράπεζες που διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο για την ευστάθεια του συστήματος.

«Συμφωνήσαμε ότι όλα τα κράτη-μέλη, για μια αρχική περίοδο τουλάχιστον ενός έτους, θα αυξήσουν τη νομική εγγύηση της προστασίας των καταθέσεων στο ποσό τουλάχιστον των 50.000 ευρώ. Πολλά κράτη -μέλη, θα έλεγα η πλειοψηφία, ανάμεσα στα οποία ήμασταν και εμείς, ανακοινώσαμε ότι προτιθέμεθα να αυξήσουμε το νομικό ελάχιστο στο ποσό των 100.000 ευρώ. Το νομικό ελάχιστο, δηλαδή των 20.000 ευρώ, που υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα θα αυξηθεί στις 100.000 ευρώ και αυτό θα γίνει σύντομα» είπε ο υπουργός Οικονομίας προσθέτοντας ότι ισχύει παράλληλα στο ακέραιο και η πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης για την προστασία του συνόλου των καταθέσεων, πέρα από το νομικό ελάχιστο, το οποίο θα αυξηθεί.

Κεντρική απόφαση του Ecofin, είναι ότι οι βασικές αποφάσεις για οποιεσδήποτε παρεμβάσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα κάποιας χώρας θα λαμβάνονται σε εθνικό και όχι σε κοινοτικό επίπεδο. Άρα, η κάθε χώρα έχει ευθύνη αφ’ ενός να παρεμβαίνει, προκειμένου να κάνει ό,τι χρειάζεται για το δικό της χρηματοπιστωτικό σύστημα και αφ’ ετέρου να συντονίζεται με τις υπόλοιπες, ώστε να υπάρχει συντονισμένη δράση.

Συμφωνήθηκε επιπλέον να εξεταστούν μέθοδοι ενίσχυσης της κεφαλαιακής θέσης κάποιων κεντρικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που μπορεί να συνεπάγονται κάποιους κινδύνους για το σύστημα. « Σε αυτό το πλαίσιο επιβεβαιώσαμε μια σειρά από αρχές: Οι παρεμβάσεις να είναι έγκαιρες και η στήριξη να είναι κατ’ αρχήν προσωρινού χαρακτήρα – εάν χρειασθεί και όπου χρειάζεται. Να λαμβάνουμε υπόψη τα συμφέροντα των φορολογουμένων – δηλαδή, να μην δίδονται χρήματα των φορολογουμένων προκειμένου να σώζονται χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τα οποία έχουν κάνει λάθη, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και φειδωλοί σε αυτό τον τομέα. Οι υπάρχοντες μέτοχοι σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα υφίστανται συνέπειες όπου υπάρχουν προβλήματα και το ίδιο και οι Διοικήσεις - θα υπάρχει αλλαγή της Διοίκησης, θα υπάρχει παρέμβαση στα bonus τους και στις μεθόδους και στα συστήματα αμοιβών των στελεχών. Να προστατεύεται ο ανταγωνισμός, όταν πρέπει. Και θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να αποφεύγουμε τη διάχυση αρνητικών επιπτώσεων από ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα σε άλλο ή από μια χώρα σε άλλη» είπε ο υπουργός Οικονομίας.

Ελαστικότητα στα ΔΛΠ

Σχετικά με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, στο Ecofin τονίστηκε η ανάγκη να αποφευχθούν στρεβλώσεις μεταχείρισης μεταξύ των ευρωπαϊκών και των αμερικανικών τραπεζών που να οφείλεται στις διαφορές των λογιστικών κανόνων.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας : «κατά βάση να εξετάζουμε και εμείς με ελαστικότητα την εφαρμογή της τιμολόγησης στις τρέχουσες τιμές αγοράς, να δώσουμε τη δυνατότητα και στα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να μεταφέρουν χρεόγραφα από τον λογαριασμό των τρεχουσών συναλλαγών (trading account) στον λογαριασμό επενδύσεων, όπου μπορούν να κάνουν πιο ευέλικτα την τιμολόγηση. Θεωρούμε ότι το θέμα της επαναταξινόμησης του ενεργητικού, που είναι ένα τεχνικό θέμα, θα λυθεί σύντομα. Αναμένουμε να λυθεί μέχρι το τέλος του μήνα, ώστε και τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να μην έχουν στρεβλή τιμολόγηση του ενεργητικού τους». 

Παπανδρέου: Στήριξη για εγγύηση καταθέσεων 

Αναφερόμενος, στη διεθνή κρίση, ο κ. Παπανδρέου δεν αμφισβήτησε την πολιτική εγγύηση της κυβέρνησης για τις καταθέσεις, ενώ πρόσθεσε ότι θα στηρίξει και οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία πάρει η κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ. 

Ο κ. Παπανδρέου πρότεινε μια σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης, όταν, όπως είπε, χτυπήσει την πόρτα της Ελλάδος, μεταξύ των οποίων ο πολλαπλασιασμός του εγγυημένου ποσού καταθέσεων των 20 χιλιάδων ευρώ.


Ε.Ε.: Στις 50.000 € τουλάχιστον οι εγγυημένες καταθέσεις

Εν τω μεταξύ, οι χώρες της ΕΕ αποφάσισαν σήμερα να υπερδιπλασιάσουν, από 20.000 σε τουλάχιστον 50.000, το ελάχιστο ύψος των εγγυημένων τραπεζικών καταθέσεων ιδιωτών σε περίπτωση πτώχευσης της τράπεζάς τους, στο πρώτο κοινό και συγκεκριμένο μέτρο που λαμβάνουν για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

"Συμφωνήσαμε ότι για αρχική περίοδο τουλάχιστον ενός έτους όλα τα κράτη μέλη θα δώσουν εγγύηση για την προστασία των καταθέσεων των ιδιωτών για συνολικό ποσό τουλάχιστον 50.000 ευρώ", υπογραμμίζεται σε κοινή δήλωση που υιοθετήθηκε σήμερα από τους υπουργούς Οικονομικών των 27 χωρών μελών της ΕΕ έπειτα από τη σύνοδό τους στο Λουξεμβούργο.

Στο κείμενο επισημαίνεται ωστόσο ότι "πολλά κράτη" της ΕΕ επιθυμούν να προχωρήσουν περισσότερο, ανεβάζοντας το ελάχιστο ύψος των εγγυημένων τραπεζικών καταθέσεων ιδιωτών "σε τουλάχιστον 100.000 ευρώ".

Ειδικότερα, σε αύξηση του ορίου εγγυημένων καταθέσεων στα 100.000 ευρώ προχώρησαν μεμονωμένα τόσο η Ολλανδία και η Αυστρία όσο και η Ισπανία, με την τελευταία να ανακοινώνει την πρόθεση για σύσταση φορέα που θα προχωρήσει σε αγορές "τοξικών" προϊόντων ύψους 30 δισ. ευρώ από τις τράπεζες της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v