Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκεται η ΤτΕ

Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκεται η Τράπεζα της Ελλάδος παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις τόσο στα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη όσο και στους κραδασμούς που υφίστανται οι τράπεζες στο πλαίσιο της διεθνούς κρίσης.

  • της Έλενας Λάσκαρη
Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκεται η ΤτΕ
Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκεται η Τράπεζα της Ελλάδος παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις τόσο στα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη όσο και στους κραδασμούς που υφίστανται οι τράπεζες στο πλαίσιο της διεθνούς κρίσης.

Η ανησυχία και ο προβληματισμός της διοίκησης της κεντρικής μας τράπεζας καταγράφηκαν κατά τη συνάντηση που είχαν χθες ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι σχετικά με τις πιέσεις που ασκούνται στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα ο κ. Προβόπουλος ήταν συγκρατημένα αισιόδοξος, τονίζοντας ότι τα αποτελέσματα εξαμήνου των τραπεζών αναδεικνύουν και τις αντοχές του συστήματος.

Παρ’ όλα αυτά η ΤτΕ διαπιστώνει αύξηση των επισφαλειών, δηλώνοντας έτοιμη να παρέμβει ανά πάσα χρονική στιγμή αν χρειαστεί. Επί του παρόντος δεν σχεδιάζει τη λήψη πρόσθετων μέτρων.

Παρακολουθεί βεβαίως στενά τα δεδομένα και περιμένει ότι οι τράπεζες θα συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες όσον αφορά στα δάνεια σε καθυστέρηση, τα οποία από 5,4% στο τέλος του περασμένου έτους θα πρέπει να υποχωρήσουν, ακολουθώντας την τελευταία Πράξη Διοικητή, στα επίπεδα του 3,5% στο τέλος του 2008.

Στο μέτωπο των βασικών οικονομικών μεγεθών, ήδη από τις πρώτες ημέρες ανάληψης των καθηκόντων του, ο κ. Προβόπουλος είχε επισημάνει εμμέσως πλην σαφώς την ανάγκη αναθεωρήσεων στους τομείς της ανάπτυξης και του πληθωρισμού, για την εξέλιξη του οποίου ανησυχεί σφόδρα τόσο σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας όσο και για τις πιέσεις που ασκεί στα λαϊκά εισοδήματα δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για κύκλο δευτερογενών επιπτώσεων.

Ήδη από τα μέσα Ιουλίου, όταν ακόμα η κυβέρνηση δεν είχε κάνει αναφορά στο ενδεχόμενο και νέας αναθεώρησης του στόχου για τον ρυθμό ανάπτυξης, ο κ. Προβόπουλος είχε εκτιμήσει ότι αυτός θα διαμορφωθεί φέτος στο 3,4% - 3,5% χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί και νέα αναθεώρηση.

Εξαρχής, άλλωστε, η ΤτΕ θεωρούσε ανέφικτο τον στόχο για μέσο πληθωρισμό στο 2,9% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός ή ακόμα και για 3,5% που ήταν η αναθεωρημένη εκτίμηση της κυβέρνησης τον περασμένο Απρίλιο.

Τώρα η ΤτΕ προσδιορίζει τον μέσο πληθωρισμό σε επίπεδα άνω του 4% και τον ρυθμό ανάπτυξης λίγο πάνω από 3% για φέτος, εκτιμήσεις κοντά στις οποίες θα κινούνται και οι αναθεωρημένες προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου, όπως θα αποτυπωθούν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού 2009, το οποίο θα κατατεθεί στις αρχές Οκτωβρίου στη Βουλή.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της ΤτΕ επισημαίνει σε κάθε ευκαιρία στην κυβέρνηση ότι το δυσμενές εξωτερικό περιβάλλον επιβάλλει όχι μόνο να μη χαλαρώσουν αλλά αντίθετα να ενταθούν οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση των μακροοικονομικών ανισορροπιών και των διαρθρωτικών αδυναμιών, οι οποίες εκδηλώνονται κυρίως σε μεγέθη όπως είναι το μεγάλο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το υψηλό δημόσιο χρέος (ως ποσοστό του ΑΕΠ), ο πληθωρισμός, που είναι σταθερά υψηλότερος απ' ό,τι στο σύνολο της ευρωζώνης, και το ποσοστό ανεργίας, που παρά τη μείωσή του παραμένει σχετικά μεγάλο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v