Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η "επόμενη μέρα" για τον ασφαλιστικό κλάδο…

Τι σηματοδοτεί η απόφαση της Επιτροπής να υποχρεώσει σε αύξηση κεφαλαίου 100 εκατ. την Commercial Value - Τα μακροπρόθεσμα οφέλη και τα πιθανά "θύματα" από μια πιο "παρεμβατική" στάση των Αρχών.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Η επόμενη μέρα για τον ασφαλιστικό κλάδο…
Τι σηματοδοτεί η απόφαση της Επιτροπής να υποχρεώσει σε αύξηση κεφαλαίου 100 εκατ. την Commercial Value - Τα μακροπρόθεσμα οφέλη και τα πιθανά "θύματα" από μια πιο "παρεμβατική" στάση των Αρχών.

Η κίνηση της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης να υποχρεώσει την Commercial Value σε αύξηση κεφαλαίου 100 εκατ. ευρώ μέσα στους επόμενους τρεις μήνες φαίνεται πως σηματοδοτεί αλλαγή στάσης του υπουργείου Ανάπτυξης γύρω από το θέμα της φερεγγυότητας των ασφαλιστικών εταιριών.

Και αυτό γιατί εδώ και δεκαετίες οι έλεγχοι γίνονταν με τόσο χαλαρά κριτήρια  ώστε να υπάρξουν δεκάδες εταιρίες που υποχρεώθηκαν τελικά να βάλουν λουκέτο, αφήνοντας εκτεθειμένους τους πελάτες τους και προκαλώντας υψηλότατες ζημίες στις υγιείς επιχειρήσεις μέσω του επικουρικού ταμείου.

Η διαφαινόμενη αλλαγή στάσης των Αρχών έγινε για πολλούς λόγους, οι κυριότεροι εκ των οποίων εκτιμάται ότι είναι:

Πρώτον, από το 2010 και μετά η Ευρωπαϊκή Ένωση με οδηγία της (Solvency II) ανεβάζει τον πήχη της φερεγγυότητας των ασφαλιστικών εταιριών. Έτσι, η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης φαίνεται διατεθειμένη να δράσει από τώρα έτσι ώστε να αποφευχθούν πολύ πιο δυσάρεστες συνέπειες μέσα στην επόμενη διετία.

Δεύτερον, η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης λέγεται ότι "υποσχέθηκε" στους πολυεθνικούς κολοσσούς που επένδυσαν την τελευταία διετία στην Ελλάδα (AXA, Groupama, CNP) ότι η εγχώρια ασφαλιστική αγορά θα εξυγιανθεί.

Οι νέοι αυτοί "παίκτες" που τοποθέτησαν εκατοντάδες "ζεστά" εκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα, άλλαξαν τις ισορροπίες στον κλάδο, καθώς προστέθηκαν σε εκείνες τις δυνάμεις της ασφαλιστικής αγοράς που ήδη επιζητούσαν ουσιαστικούς ελέγχους στην αγορά εδώ και πολλά χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, αυτό που φαίνεται "διά γυμνού οφθαλμού" είναι ότι η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης ασκεί πολλαπλών ειδών πιέσεις, ακόμη και ψυχολογικού χαρακτήρα προς τις εταιρίες προκειμένου να προσέξουν την κατάσταση των χαρτοφυλακίων τους.

Για παράδειγμα, πιέζει τώρα για έλεγχο φερεγγυότητας κάθε τρίμηνο και όχι μία φορά κάθε έτος.

Τρίτον, είναι βέβαιο ότι έλλειμμα κεφαλαίων δεν προκύπτει μόνο για την Commercial Value αλλά και για πολλές  άλλες ασφαλιστικές εταιρίες (10 έως 15 σύμφωνα με ορισμένους κύκλους). Όπως λέγεται, οι περισσότερες εξ αυτών ανήκουν στις επιχειρήσεις που πουλάνε -εδώ και χρόνια- υποτιμολογημένα συμβόλαια αστικής ευθύνης αυτοκινήτου. Ωστόσο, πέραν των συνήθων "υπόπτων", φαίνεται να αντιμετωπίζει προβλήματα και εταιρία με πολύ σημαντικό μερίδιο στην ελληνική αγορά…

---Το πρόβλημα εντεινόταν…

Μία ακόμη ουσιαστική παράμετρος του θέματος είναι ότι τα ανοίγματα των συγκεκριμένων ασφαλιστικών εταιριών αντί σταδιακά να κλείνουν διογκώνονταν.

Φέτος, για παράδειγμα, αυξήσεις στα ασφάλιστρα αυτοκινήτων έκαναν εταιρίες που μετριούνται στο δάχτυλο του ενός χεριού! Και αυτό (εκτός των άλλων) σε μια χρονική συγκυρία όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε την αύξηση των καλύψεων από την 1η Ιουλίου του 2009!

Τι σημαίνει αυτό: ότι για τα ετήσιας διάρκειας συμβόλαια που συνάπτονται σήμερα οι ασφαλιστικές εταιρίες για έναν μήνα θα προσφέρουν αυξημένες καλύψεις, χωρίς να εισπράττουν υψηλότερο ασφάλιστρο.

Και επειδή σπάνια γίνονται αυξήσεις μέσα στον Αύγουστο, σημαίνει ότι για τα συμβόλαια που θα υπογραφούν τον προσεχή Σεπτέμβριο η ασφαλιστική εταιρία θα προσφέρει πρόσθετες καλύψεις για τρεις μήνες, χωρίς (και πάλι) να εισπράξει αυξημένα ασφάλιστρα…

---Οι προθέσεις και τα πιθανά θύματα

Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, στόχος της Αρχής δεν φαίνεται να είναι να βάλει λουκέτο σε εταιρίες, αλλά αντίθετα να εισρεύσουν νέα κεφάλαια στο σύστημα.

Εκτιμάται λοιπόν ότι στο παρόν στάδιο δεν υπάρχει πρόθεση να εξαντληθεί η αυστηρότητα του νόμου. Επιδίωξη θα είναι να κλείσουν σε κάποιον σημαντικό βαθμό τουλάχιστον οι "τρύπες" και στη συνέχεια να υιοθετηθούν διαφορετικές μέθοδοι τιμολόγησης και ανάπτυξης από τις εταιρίες.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, βάζοντας πρόσθετα κεφάλαια οι μέτοχοι θα κατανοήσουν ότι οι εταιρίες τους δεν θα πρέπει απλώς να επιβιώνουν όπως-όπως, αλλά κάποια στιγμή να είναι ανταποδοτικές και προς τους μετόχους τους.

Στον βαθμό λοιπόν που η Επιτροπή αποφασίσει πραγματικά να σηκώσει τον πήχη, αυτό θα φέρει πολύ σημαντικά οφέλη στον κλάδο, σε μακροπρόθεσμη βάση. Η ασφαλιστική συνείδηση του Έλληνα θα αυξηθεί, θα αναβαθμιστεί η μέση εικόνα του κλάδου στα μάτια των πελατών, θα μπορέσει ενδεχομένως ο χώρος να διεκδικήσει αναβαθμισμένο ρόλο στην επίλυση του συνταξιοδοτικού και, φυσικά, θα αυξηθούν η κερδοφορία και η αποδοτικότητα των εταιριών.

Ωστόσο, είναι ενδεχόμενο να υπάρξουν και "θύματα" καθώς η συγκέντρωση χρημάτων για αυξήσεις κεφαλαίου δεν αποτελεί και την ευκολότερη υπόθεση, ειδικότερα στις μέρες μας…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v