Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σχέδια για 2ο κύκλο deals στα ψάρια

Φαβορί η Ισπανία και η Νορβηγία για εξαγορές στον Νηρέα, όπλο για Σελόντα οι Άραβες, μία ακόμη εξαγορά ετοιμάζει ο Δίας, «δεν ενδιαφερόμαστε» λένε στην ΕΛΙΧΘ. Πού εκτιμάται ότι θα κυμανθούν τα φετινά κέρδη των ομίλων.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Σχέδια για 2ο κύκλο deals στα ψάρια
** Ο αναλυτικός πίνακας με τις αποδόσεις των εισηγμένων εταιριών ιχθυοκαλλιεργειών δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικό Υλικό».

Η πτώση στην τιμή της τσιπούρας έχει προκαλέσει έντονα προβλήματα κυρίως στις μικρότερες εταιρείες του κλάδου και ιδίως σε εκείνες όπου η τσιπούρα αποτελούσε πάνω από το 60%-70% της συνολικής παραγωγής τους.

Η τρέχουσα τιμή της τσιπούρας σήμερα είναι κατά 20% χαμηλότερη από την αντίστοιχη περυσινή, ενώ η κίνηση πολλών επιχειρήσεων να επεκταθούν και πάλι στο λαβράκι (η τιμή του οποίου παραμένει περίπου σταθερή) θα χρειαστεί γύρω στα δύο χρόνια προκειμένου να επηρεάσει τα οικονομικά τους αποτελέσματα.

Μάλιστα, ορισμένοι φοβούνται ότι αν και η έντονη στροφή προς το λαβράκι μπορεί ενδεχομένως να διαφοροποιήσει τον κίνδυνο των εταιρειών, ωστόσο υπάρχει η πιθανότητα από την επόμενη χρονιά να προκαλέσει πτώση της τιμής και σε αυτό, λόγω της εντονότερης προσφοράς που θα παρατηρηθεί...

Η φετινή κερδοφορία

Οι εταιρείες λοιπόν του κλάδου έχουν να αντιμετωπίσουν φέτος χαμηλότερες τιμές στην τσιπούρα, στάσιμες τιμές στις ιχθυοτροφές (παράγοντας κόστους) και φυσικά αυξημένο κόστος χρήματος, σε μια περίοδο όπου λίγο-πολύ όλοι οι όμιλοι έχουν «φορτωμένο» το παθητικό τους λόγω των μεγάλων επενδύσεων τις οποίες υλοποίησαν κατά το παρελθόν.

Από την άλλη πλευρά, στα «συν» περιλαμβάνονται: α) το γεγονός ότι φέτος θα πουληθούν αυξημένοι όγκοι ψαριού και ιδίως μεγαλύτερου βάρους ψάρια, τα οποία επιτυγχάνουν κατά κανόνα καλύτερες τιμές και β) οι περυσινές εξαγορές που θα ενισχύσουν τις πηγές κερδοφορίας.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, όλα δείχνουν ότι και το 2008 θα είναι δύσκολη χρονιά για τον κλάδο.

Από τις εισηγμένες εταιρείες
, το θετικότερο δυνατό σενάριο είναι να δούμε την Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες και τη Δίας να αυξάνουν την κερδοφορία τους, τη Νηρεύς να παλεύει μήπως διατηρήσει τα περυσινά μεγέθη της (απουσιάζει και η συνδρομή της Σαραντής που πουλήθηκε) και την Ιχθυοτροφεία Σελόντα -μετά την περυσινή «καταβύθιση»- να προβλέπει για φέτος κέρδη 7,4 ευρώ ανά μετοχή, επίδοση όμως που απομένει να επιβεβαιωθεί και στην πράξη.

Η πρόβλεψη αυτή είναι υψηλότερη των περυσινών κερδών, ωστόσο είναι περίπου η μισή (!) από το guidance που είχε δοθεί για φέτος τον περυσινό Νοέμβριο...

Αυτό βέβαια είναι το θετικό σενάριο, καθώς πχ οι προσδοκίες του Νηρέα για στασιμότητα κερδών είχαν βασιστεί, σύμφωνα με τους αναλυτές, σε συνθήκες που δεν φαίνεται να έχουν επιβεβαιωθεί, τουλάχιστον μέχρι σήμερα.

Στην Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες η αύξηση των πωλήσεων υπολογίζεται γύρω στο 30%, με την εταιρία όμως να αποφεύγει να προχωρήσει σε οποιαδήποτε εκτίμηση σε σχέση με την κερδοφορία της.

Παράγοντες επίσης της αγοράς, βλέπουν «πυκνά σύννεφα» σε ότι αφορά την φετινή κερδοφορία των εισηγμένων ομίλων, υποστηρίζοντας ότι μια καλή πρόγευση θα πάρουμε ήδη από την ανακοίνωση των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων…

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, προβληματισμός υπάρχει και για τις τιμές που προσφέρουν ορισμένες εταιρείες, όταν επιδιώκουν να εισέλθουν σε γνωστές αλυσίδες λιανικής.

Τέλος, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρές εταιρίες του κλάδου, ψαλιδίζουν και τις δραστηριότητες των μεγαλύτερων ομίλων, καθώς οι μεγάλοι όμιλοι αποκομίζουν με τρεις διαφορετικούς τρόπους κέρδη από τους μικρούς: α) τους εφοδιάζουν με τροφές β) τους πωλούν γόνο γ) αναλαμβάνουν την εμπορική διαχείριση ενός τμήματος της παραγωγής τους. Όλες αυτές οι δραστηριότητες, αναμένεται φέτος να είναι μειωμένες.

Σχέδια επί χάρτου

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, οι μεγάλοι ιχθυοκαλλιεργητικοί όμιλοι στην Ελλάδα μελετούν σχέδια επί χάρτου προκειμένου να ξεκινήσει ο δεύτερος κύκλος των εξαγορών και των συγχωνεύσεων στον κλάδο. Οι μεγάλοι όμιλοι λοιπόν μπορεί να πλήττονται από τις τελευταίες εξελίξεις, ωστόσο γνωρίζουν ότι σε τέτοιες συγκυρίες δημιουργούνται οι συνθήκες προκειμένου να κερδίσουν μερίδια αγοράς μέσα από «φθηνές» εξαγορές, είτε εντός είτε εκτός Ελλάδας.

Το... έργο μάλιστα το έχουν ξαναδεί κατά την προηγούμενη συγκυρία στον κλάδο, με αποτέλεσμα σήμερα στην πολύ πιο μεγάλη ελληνική ιχθυοκαλλιεργητική αγορά να δραστηριοποιούνται λιγότερες από τις μισές εταιρείες σε σχέση με το 2000...

ΘΕΣΗ-ΚΛΕΙΔΙ

Σε κάθε περίπτωση, πολύ σημαντικός παράγοντας για την υλοποίηση μίας νέας φάσης συγκέντρωσης στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών θα είναι η χρηματοδότηση. Με την πορεία λοιπόν των χρηματιστηριακών εταιρειών να είναι δυσμενής, το βάρος θα πέσει πρωταρχικά στον τραπεζικό τομέα και δευτερευόντως στην αναζήτηση στρατηγικών επενδυτών.

ΝΗΡΕΑΣ: Ο leader του κλάδου, Νηρέας, φαίνεται να έχει αποφασίσει ότι άλλες επεκτάσεις δεν αξίζει τον κόπο να γίνουν εντός Ελλάδας. Στόχος λοιπόν είναι να αποκτήσει μονάδες παραγωγής στο εξωτερικό και μάλιστα σε αγορές όπου επιτυγχάνει υψηλές πωλήσεις. Ο λόγος είναι απλός: ανταποκρίνεται πιο γρήγορα στη ζήτηση και φυσικά με σαφώς χαμηλότερο κόστος μεταφοράς... Οι μεγαλύτερες εκτός Ελλάδας πωλήσεις της Νηρέας πραγματοποιούνται στην Ισπανία, στην Ιταλία και στη Γαλλία. Αν και ο όμιλος δεν έχει δηλώσει από ποια χώρα θα ξεκινήσει, το πιθανότερο σενάριο αφορά στην Ισπανία, καθώς ήδη στη χώρα αυτή διαθέτει κάποια περιορισμένη παρουσία. Η Νηρέας επίσης κατέχει μειοψηφικό ποσοστό στη νορβηγική Marine Farms, εταιρεία στην οποία θα προσπαθήσει να αναλάβει το management.

ΣΕΛΟΝΤΑ: Για την πιθανότητα να ξεκινήσει ένας νέος κύκλος εξαγορών και συγχωνεύσεων στον κλάδο, είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό, είχε κάνει λόγο ο πρόεδρος της Ιχθυοτροφεία Σελόντα κ. Βασίλης Στεφανής, στο πλαίσιο της παρουσίασης της εταιρείας του στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Στα «όπλα» της Σελόντα περιλαμβάνονται οι Άραβες της Jazan Investments οι οποίοι κατέχουν το 10% της εισηγμένης και πολύ πιθανόν να φανούν πρόθυμοι να χρηματοδοτήσουν και περαιτέρω επεκτάσεις του ελληνικού ομίλου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

ΔΙΑΣ ΙΧΘ.: Η εταιρεία το τελευταίο δεκαοκτάμηνο προχώρησε σε μπαράζ εξαγορών ελληνικών επιχειρήσεων, βελτιώνοντας δραστικά το μέγεθος των εργασιών της και παράλληλα το ύψος του δανεισμού της. Οι βασικοί μέτοχοι της εισηγμένης προχώρησαν στη συνέχεια σε placements μέσω των οποίων ρευστοποίησαν γύρω στο 5% των μετοχών. Η εισηγμένη βρίσκεται κοντά σε μία ακόμη εξαγορά, ωστόσο βασικός στόχος της θα είναι η «ομογενοποίηση» του Ομίλου, μετά τις τόσες πολλές εξαγορές που υλοποιήθηκαν.

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΙΧΘ.: Στην οργανική ανάπτυξή της βασίζεται η Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες και για τον λόγο αυτόν δεν αποτελεί πολιτική της εταιρείας η επέκταση μέσω εξαγορών. Πάντως, η διοίκηση της ΕΛΙΧΘ δεν θα απέκλειε μια τέτοια κίνηση σε περίπτωση που ενδεχομένως προέκυπτε κάποια ευκαιρία.

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 540 της εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ" (25-29 Ιουλίου 2008).

** Ο αναλυτικός πίνακας με τις αποδόσεις των εισηγμένων εταιριών ιχθυοκαλλιεργειών δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικό Υλικό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v