Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαμηλώνει τον πήχη της ανάπτυξης η ΤτΕ

Μετρημένες ενισχύσεις στις πιο ευάλωτες κοινωνικές τάξεις και προσήλωση στην άμβλυνση των μακροοικονομικών ανισορροπιών "ζήτησε" ο κ. Γ. Προβόπουλος, μιλώντας στο προεδρείο του ΣΕΒ. Τι δήλωσε ο κ. Δασκαλόπουλος.

  • της Έλενας Λάσκαρη
Χαμηλώνει τον πήχη της ανάπτυξης η ΤτΕ
Μονοδρόμο αποτελεί για την Τράπεζα της Ελλάδος η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και η αντιμετώπιση των χρόνιων παθογενειών της ελληνικής οικονομίας για την έξοδο από την κρίση με τις μικρότερες δυνατές συνέπειες, με τη διοίκησή της να εκπέμπει το μήνυμα ότι ούτε οι επιχειρήσεις ούτε τα νοικοκυριά μπορούν να ανακτήσουν άμεσα και μέσω κρατικών παρεμβάσεων τα χαμένα εισοδήματά τους.

Η ΤτΕ χαρακτηρίζει ανησυχητική την αύξηση του πληθωρισμού στο 4,9%, διατηρεί επιφυλάξεις για το αν θα επιτευχθεί ακόμα και η αναθεωρημένη εκτίμησή της για ανάπτυξη 3,4% - 3,5% φέτος και ζητεί ευθέως από την κυβέρνηση "μετρημένες" ενισχύσεις για τις πιο ευάλωτες κοινωνικές τάξεις, με παράλληλη προσήλωση στην άμβλυνση των μακροοικονομικών ανισορροπιών.

Ο διοικητής της ΤτΕ, κ. Γ. Προβόπουλος, σε συνάντηση με το προεδρείο και με μέλη του ΣΕΒ, διατύπωσε την εκτίμηση ότι τόσο η έκταση όσο και η διάρκεια των επιπτώσεων της χρηματοπιστωτικής αναταραχής στην οικονομική δραστηριότητα διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα θα είναι μεγαλύτερες έναντι των αρχικών εκτιμήσεων.

Σημείωσε πως σύμφωνα με τις διαθέσιμες προβλέψεις, που όμως δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι θα αναθεωρηθούν κάπως προς τα κάτω στη διάρκεια του επόμενου διμήνου, οι ρυθμοί ανάπτυξης θα παραμείνουν θετικοί το 2008 και θα είναι της τάξεως του 1,7% - 1,8% στη ζώνη του ευρώ και του 3,4% - 3,5% στην Ελλάδα.

Περισσότερο όμως από τις προοπτικές της ανάπτυξης, η ΤτΕ φαίνεται να ανησυχεί για ενδεχόμενη εκτροπή σε επικίνδυνες ατραπούς, αν δεν ενταθούν οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση των μακροοικονομικών ανισορροπιών και των διαρθρωτικών αδυναμιών της ελληνικής οικονομίας.

Η ανησυχία εδράζεται στα ήδη βεβαρημένα μεγέθη του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, στο δημόσιο χρέος, στον πληθωρισμό αλλά και στην ανεργία.  Ο κ. Προβόπουλος τονίζει χαρακτηριστικά ότι "τα σφάλματα που διαπράχθηκαν την εποχή που βρισκόμασταν αντιμέτωποι με τα περιστατικά των δύο πρώτων πετρελαϊκών κρίσεων (δηλαδή η χαλάρωση στις δεκαετίες του 1970 και του 1980, της δημοσιονομικής, της νομισματικής και της εισοδηματικής πολιτικής) δεν πρέπει να επαναληφθούν". Στην αντίθετη περίπτωση "θα υποφέρουμε όλοι για περισσότερο χρόνο".

Βεβαίως ο ίδιος αναγνωρίζει ότι υπάρχει ανάγκη ανακούφισης των πιο ευάλωτων στρωμάτων της κοινωνίας από τις επιπτώσεις της πετρελαϊκής κρίσης.

"Στην Ελλάδα αυτό πρέπει και μπορεί να γίνει με στοχευμένες παρεμβάσεις και με τρόπους που δεν θα θέσουν εκτός τροχιάς τις δημοσιονομικές προοπτικές. Παράλληλα, οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά χρειάζεται να συνειδητοποιήσουν ότι οι μη ανακτήσιμες απώλειες αγοραστικής δύναμης, τις οποίες συνεπάγεται η άνοδος των διεθνών τιμών του πετρελαίου και των άλλων βασικών εμπορευμάτων, μπορούν -σε βάθος χρόνου- να αναπληρωθούν πραγματικά μόνο με παρεμβάσεις και με πρωτοβουλίες κυρίως των κυβερνήσεων και των επιχειρήσεων, οι οποίες θα ενισχύσουν την παραγωγικότητα και τις δυνάμεις του ανταγωνισμού σε όλες τις αγορές".

Ανησυχία εκφράζεται και για τον πληθωρισμό, αν και επισημαίνεται ότι μετά την πρόσφατη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ ανακόπηκε στις πιστωτικές αγορές η άνοδος των προσδοκιών για τον πληθωρισμό μεσοπρόθεσμα.

Τέλος, ο κ. Προβόπουλος διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους της βιομηχανικής κοινότητας ότι η ΕΚΤ δεν θα αφήσει να απειληθεί η σταθερότητα των τιμών μεσοπρόθεσμα από "δευτερογενείς" πληθωριστικές πιέσεις, δήλωση που σημαίνει ευθέως πως αν κριθεί αναγκαίο η κεντρική τράπεζα δεν θα διστάσει να αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια.

---Δήλωση του προέδρου του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλου

"Νομίζω η κρίση που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία είναι έντονη, θα έχει διάρκεια και μας επηρεάζει όλους. Νομίζω πως αναμένονται αυξημένες δυσκολίες για ευρύτερες πληθυσμιακές ομάδες αλλά και για τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν με μεγάλη αβεβαιότητα το μέλλον.

Βεβαίως τα πρώτα και μεγαλύτερα θύματα της κρίσης είναι οι οικονομικά ασθενέστεροι και κάθε προσπάθεια για να απαλύνουμε τις επιπτώσεις σε εκείνους είναι επιβεβλημένη".

---Συνεδρίαση γενικού συμβουλίου ΣΕΒ με την παρουσία Γ. Προβόπουλου

Με την παρουσία του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, κ. Γεωργίου Προβόπουλου, συνεδρίασε σήμερα Δευτέρα, 14/7/2008, το γενικό συμβούλιο του ΣΕΒ, στα γραφεία του συνδέσμου.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, εκ μέρους της διοίκησης καλωσόρισε τον νέο διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος στον ΣΕΒ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι "ο κ. Προβόπουλος ξαναγυρνά, τολμώ να πω, σε γνώριμα χωράφια.

Από τον ακαδημαϊκό θώκο βρέθηκε στην υποδιοίκηση της κεντρικής τράπεζας, μετά πέρασε στον τομέα των εμπορικών τραπεζών και σήμερα καλείται, μεταξύ άλλων, να υλοποιήσει τους σκληρούς όρους εντολών με τους οποίους επιφορτίστηκε από την ίδρυση της η ΕΚΤ, ως προς τον έλεγχο του πληθωρισμού.

Το έργο του θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο στην παρούσα φάση, όπου το χρηματοπιστωτικό σύστημα διέρχεται τεράστια αναταραχή. Μαζί με την έκρηξη των τιμών στις πρώτες ύλες, στα τρόφιμα και στην ενέργεια και την πτώση των τιμών στην οικοδομή, αυτή η αναταραχή συνθέτει το τρίπτυχο της παγκόσμιας κρίσης που τώρα ακουμπά και τη δική μας οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό αναπόφευκτα θα ενταθούν και τα προβλήματα εποπτείας του τραπεζικού συστήματος".

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, στη σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε στο ελληνικό οικονομικό περιβάλλον, σημειώνοντας ότι "στη χώρα μας ο πληθωρισμός ανέρχεται ήδη στο 5%, ο ρυθμός ανάπτυξης θα επιβραδυνθεί και η δημοσιονομική ισορροπία κινδυνεύει σοβαρά. Τα θετικά επιτεύγματα στον τομέα της μείωσης της ανεργίας είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουν να διατηρηθούν.

Ως διοικητής, ο Γιώργος Προβόπουλος θα έχει πολλές παραινέσεις να κάνει - προς όλες τις κατευθύνσεις και με πολλούς αποδέκτες.

Εμείς από την πλευρά μας έχουμε κάνει πολλά βήματα. Διαβλέποντας την επερχομένη κρίση, ο ΣΕΒ ολοκλήρωσε τις διαπραγματεύσεις για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, με κριτήρια τόσο την ανταγωνιστικότητα όσο και την ευθύνη μας ως επιχειρήσεις απέναντι στους οικονομικά ασθενέστερους. Παράλληλα, αναγνωρίζοντας τη δομική φύση του προβλήματος του πληθωρισμού και της ακρίβειας ως συμπτωμάτων διαχρονικών στρεβλώσεων, ο ΣΕΒ πρότεινε οκτώ μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα για την προώθηση βασικών μεταρρυθμίσεων που αναβάλλονται επί δεκαετίες.

Ο κεντρικός άξονας των μεταρρυθμίσεων αυτών αφορά στην απελευθέρωση του ανταγωνισμού σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, στην αύξηση της αποτελεσματικότητας των κρατικών δαπανών, οπότε και στη συνολική μείωση του κόστους στην οικονομία. Προτείναμε επίσης μέτρα ανακούφισης των χαμηλόμισθων από το κύμα της ακρίβειας, με συνεισφορά και των ίδιων των επιχειρήσεων.

Επειδή οι οικονομικά ασθενέστεροι είναι και θα είναι τα μεγαλύτερα θύματα της διεθνούς κρίσης, κρίνεται επιβεβλημένη κάθε προσπάθεια για τη μείωση των επιπτώσεων σε αυτούς. Η ένταση όμως της κρίσης, ιδίως αν αποκτήσει μεγαλύτερη διάρκεια όπως φαίνεται πλέον, προοιωνίζεται αυξημένες δυσκολίες για ευρύτερες πληθυσμιακές ομάδες, καθώς επίσης και για τις επιχειρήσεις.

Σε μια εποχή ακριβών πρώτων υλών και ενέργειας, δυσκολίας στη χρηματοδότηση, αυξημένου χρηματοοικονομικού κόστους και πτώσης στη ζήτηση, οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν το μέλλον με μεγάλη αβεβαιότητα".

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο πρόεδρος του ΣΕΒ τόνισε: "Ελπίζω ότι ο διοικητής, τόσο σήμερα όσο και στο μέλλον, θα μας προσφέρει πολύτιμες ενδείξεις για την πορεία της ελληνικής και της διεθνούς οικονομίας.

Αυτό θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να σχεδιάσουν όσο μπορούν πιο αποτελεσματικά τις μελλοντικές τους κινήσεις και να ανταποκριθούν όσο το δυνατόν καλύτερα στις προσδοκίες του κοινωνικού συνόλου".

Η συνεδρίαση του γενικού συμβουλίου ολοκληρώθηκε με συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων με τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων-μελών του ΣΕΒ. Σημειώνεται ότι το γενικό συμβούλιο του ΣΕΒ συγκροτείται από 90 εκλεγμένα μέλη-επιχειρηματίες, οι οποίοι έχουν ισχυρό ενδιαφέρον και υποστηρίζουν ενεργά όλες τις δράσεις και πρωτοβουλίες που στοχεύουν στη βελτίωση της επιχειρηματικότητας και της ελληνικής οικονομίας.

Επίσης, στο συμβούλιο συμμετέχουν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και πρώην πρόεδροι του ΣΕΒ.

* Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Γ. Προβόπουλου δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v