Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣEB: Πρωτόκολλο συνεργασίας με Βιετνάμ

Φόρουμ για την προώθηση των οικονομικών και επιχειρηματικών σχέσεων Ελλάδας-Βιετνάμ διοργάνωσε σήμερα, Τρίτη, στην Αθήνα ο ΣΕΒ στο πλαίσιο της επίσκεψης στην Ελλάδα του Προέδρου του Βιετνάμ κ. Nguyen Minh Triet.

ΣEB: Πρωτόκολλο συνεργασίας με Βιετνάμ
Φόρουμ για την προώθηση των οικονομικών και επιχειρηματικών σχέσεων Ελλάδας-Βιετνάμ διοργάνωσε σήμερα (Τρίτη, 10.6.2008), στην Αθήνα ο ΣΕΒ στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης στην Ελλάδα του Προέδρου του Βιετνάμ κ. Nguyen Minh Triet.

Ο Πρόεδρος του Βιετνάμ, επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησής του, ήταν ο κεντρικός ομιλητής παρουσιάζοντας στην ελληνική επιχειρηματική κοινότητα την δυναμικά αναπτυσσόμενη οικονομία της χώρας του και προσκαλώντας τις ελληνικές εταιρίες να εντάξουν το Βιετνάμ στα προσεχή σχέδιά τους προς τις ασιατικές αγορές. Μετείχαν επίσης 60 επιχειρηματίες και υψηλόβαθμα στελέχη εταιριών του Βιετνάμ από διάφορους κλάδους, που ήρθαν στην Ελλάδα για να συναντήσουν και να συζητήσουν με ελληνικές εταιρίες στην προσπάθειά τους να προσελκύσουν ελληνικές επενδυτικές πρωτοβουλίες και εμπορικές συναλλαγές.

Για να συμβάλλει στην προσέγγιση των δυο επιχειρηματικών κοινοτήτων και στην ανάπτυξη επωφελών συνεργασιών ο ΣΕΒ υπέγραψε Πρωτόκολλο Συνεργασίας με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Βιετνάμ, θέτοντας τις βάσεις για ευρύτερη ενημέρωση για τις ευκαιρίες στο Βιετνάμ και για δικτύωση με τις μεγάλες και εξωστρεφείς βιετναμέζικες εταιρίες.

Υποδεχόμενος τον Πρόεδρο του Βιετνάμ ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. & Επικεφαλής Διεθνών Δράσεων του ΣΕΒ κ. Θανάσης Λαβίδας τόνισε ότι η ανεξερεύνητη αγορά του Βιετνάμ μπορεί να αποτελέσει αξιόλογη εναλλακτική λύση για ελληνικές εταιρίες που επεκτείνονται στην Άπω Ανατολή, καθώς παρουσιάζει υψηλό βαθμό ανάπτυξης, ανοίγει και απελευθερώνει την οικονομία της με μεταρρυθμίσεις που δημιουργούν φιλικό πεδίο δράσης στους ξένους επενδυτές.

Όπως σημείωσε, το Βιετνάμ σήμερα προσφέρει ανταγωνιστική παραγωγική βάση, με νεανικό και εκπαιδευμένο στελεχιακό δυναμικό σε χαμηλότερο κόστος σε σχέση με την Κίνα και την Ινδία. Η πολιτική σταθερότητα, η εμπέδωση επιχειρηματικής κουλτούρας, η αυξανόμενη ροή ξένων επενδύσεων που διευκολύνονται από το νομοθετικό πλαίσιο και ο δυναμικός ρόλος του Βιετνάμ στην Ένωση των 10 ασιατικών κρατών ASEAN αποτελούν κίνητρα που αξίζει να προσεχθούν από ελληνικής πλευράς.

Οι τομείς που παρουσιάζουν ειδικότερο ενδιαφέρον για ελληνο-βιετναμέζικες συνεργασίες είναι οι κατασκευές, οι υποδομές ενεργειακών έργων, η υψηλή τεχνολογία, τα φαρμακευτικά προϊόντα και οι υπηρεσίες υγείας, η αγροτική βιομηχανία και οι ιχθυοκαλλιέργειες, η ναυτιλία και οι ναυπηγήσεις πλοίων, ο τουρισμός, οι υποδομές και η αγορά ακινήτων.

Άλλωστε, όπως σημείωσε ο κ. Λαβίδας, ο εντυπωσιακός δείκτης ανάπτυξης της πρωτεύουσας Ανόι με πολλά νέα βιομηχανικά πάρκα, η αναβάθμιση της Σαϊγκόν σε πόλο έλξης ξένων κεφαλαίων και ο πληθυσμός των 85 εκ. δυνητικών καταναλωτών δεν μπορούν να μας αφήνουν αδιάφορους.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Προέδρου του Βιετνάμ ότι η Κυβέρνησή του προσβλέπει σε νέες επενδυτικές κινήσεις ευρωπαϊκής προέλευσης και διαβεβαίωσε τους έλληνες επιχειρηματίες ότι θα τύχουν κάθε δυνατής υποστήριξης και διευκόλυνσης σε όποιες πρωτοβουλίες αναλάβουν.

Σημειώνεται, ότι στο πλαίσιο της εκδήλωσης η INTRALOT, μια από τις πρώτες ελληνικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο Βιετνάμ, υπέγραψε Πρωτόκολλο Συνεργασίας με τη Λοταρία της πόλης Ho Chi Μinh, διευρύνοντας περαιτέρω την παρουσία της στις ασιατικές αγορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v