Συμβιβαστικές τροποποιήσεις Ακη στο ν/σ ενέργειας

Τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας κατέθεσε ο Α. Τσοχατζόπουλος, ενώ την αντίθεσή τους στο νέο ν/σ για την απελευθέρωση της ενέργειας επισημαίνουν σε κοινή επιστολή τους προς την αρμόδια επιτροπή της Βουλής οι ιδιώτες υποψήφιοι ηλεκτροπαραγωγοί.

Συμβιβαστικές τροποποιήσεις Ακη στο ν/σ ενέργειας
Τρεις τελικώς θα είναι οι νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, συνολικής ισχύος 1300 MW που θα εγκατασταθούν στο σύστημα μέχρι την 1/7/2007 ανακοίνωσε πριν λίγο ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος στη Βουλή, τροποποιώντας έτσι το σχέδιο νόμου για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Σύμφωνα με τον Α. Τσοχατζόπουλο, στο αμέσως επόμενο διάστημα θα προκριθούν μέσω διαγωνσιμού δύο ιδιωτικές μονάδες 900 MW και μία ακόμα μονάδα 400 MW στην οποία θα συμμετέχει και η ΔΕΗ με μειοψηφικό πακέτο.

Επίσης ανακοίνωσε ότι καταργείται η ρύθμιση που προέβλεπε ότι από την 1/7/2007 κανένας παραγωγός δεν θα μπορούσε να συμμετάσχει σε διαγωνισμούς για την κάλυψη άνω του 50% της αιτούμενης νέας ισχύος, ενώ τις επόμενες μέρες θα δοθεί και η άδεια για την κατασκευή νέας μονάδας φυσικού αερίου ισχύος 360 - 400MW στο Λαύριο από τη ΔΕΗ.

Εξάλλου, ως αντικρουόμενες χαρακτηρίζονται από τους ιδιώτες υποψήφιους ηλεκτροπαραγωγούς ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου για την παραπέρα απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο έχει καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Ανάπτυξης.



Σε κοινή επιστολή τους προς την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, η ENELCO A.E. (Κοπελούζος - ιταλική Enel), η Ηρων Θερμοηλεκτρική (Τέρνα), η κοινοπραξία EDF- HEAD - ΒΦΛ (Intracom, Ελληνική Τεχνοδομική και αντίστοιχη γαλλική ΔΕΗ) και η Alfa Alfa Holdings (Αλλαμανής) επισημαίνουν ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου απομακρύνουν ακόμη περισσότερο την πιθανότητα του ανοίγματος της αγοράς και ενισχύουν τη δεσπόζουσα θέση της ΔΕΗ.

Στην επιστολή αναφέρουν ότι ”για να υπάρξει πραγματική απελευθέρωση θα πρέπει τουλάχιστον ισχύσουν οι ακόλουθοι κανόνες, όσον αφορά στην προσθήκη νέου παραγωγικού δυναμικού από τη ΔΕΗ”.

Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι θα πρέπει να ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται από τους σχετικούς κώδικες και τη νομοθεσία για την αδειοδότηση, καθώς και ότι, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, η προσθήκη νέου παραγωγικού δυναμικού από τη ΔΕΗ (1.600 MW) θα πρέπει να συνοδεύεται από αντίστοιχη απόσυρση παλαιού παραγωγικού δυναμικού, δηλαδή να παύει η λειτουργία τους και όχι να τίθενται σε καθεστώς ”ψυχρής εφεδρείας”.



Ακόμη, στην επιστολή επισημαίνεται η ανάγκη οι νέες μονάδες να χρησιμοποιούν το ίδιο καύσιμο με αυτό που θα χρησιμοποιούν οι ιδιώτες. Επίσης προτείνεται, αναφορικά με την πρώτη εφαρμογή του νόμου που προβλέπει ότι ο διαχειριστής του συστήματος θα προκηρύξει διαγωνισμό για την κατασκευή ιδιωτικών μονάδων ισχύος 900MW, η αύξησή τους στα 1.600 MW.



Στο ίδιος μήκος κύματος κινείται το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), αφού, σύμφωνα με τον πρόεδρο, κ. Δρακούλη Φουντουκάκο, ”ουσιαστικά οι νομοθετικές ρυθμίσεις εξασφαλίζουν στις κρατικο-μονοπωλιακές επιχειρήσεις προνόμια που καθιστούν ασύμφορη την εμπλοκή ιδιωτών επενδυτών στην παραγωγή ενέργειας”.

Σταμάτης Ζησίμου

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v