Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλογοσκούφης για ΟΤΕ, MIG, DT, ΔΕΗ, "Νερά"

"Δεν έγινε ποτέ καμία διαπραγμάτευση με τη MIG. Η συγκεκριμένη εταιρία είχε μια συμπεριφορά επιθετικής εξαγοράς που την έκανε ακόμα πιο ακατάλληλη για στρατηγικό εταίρο στον ΟΤΕ", δήλωσε ο κ. Γ. Αλογοσκούφης.

  • της Έλενας Λάσκαρη
Αλογοσκούφης για ΟΤΕ, MIG, DT, ΔΕΗ, Νερά
"Δεν έγινε ποτέ καμία διαπραγμάτευση με τη MIG. Η συγκεκριμένη εταιρία είχε μια συμπεριφορά επιθετικής εξαγοράς που την έκανε ακόμα πιο ακατάλληλη για στρατηγικό εταίρο στον ΟΤΕ. Είχαμε δεχτεί μία επιστολή από τον κ. Βγενόπουλο και του ζητήσαμε με επιστολή του νομικού μας συμβούλου εξειδικευμένες προτάσεις, αλλά πάντα μιλούσαμε για τον ορισμό ενός μέλους στο Δ.Σ. του ΟΤΕ το maximum".

Αυτή ήταν η απάντηση του υπουργού Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη σε όσα υποστήριξε από το βήμα της Βουλής ο κ. Βγενόπουλος και σύμφωνα με τα οποία οι δύο πλευρές είχαν ανταλλάξει drafts της συμφωνίας μετόχων τον Νοέμβριο του 2007, αλλά έπειτα από τρεις ημέρες κατατέθηκε η γνωστή τροπολογία, η οποία οδήγησε τη MIG στην απόφαση να προχωρήσει σε αποεπένδυση στον ΟΤΕ.

Ο υπουργός απάντησε εμμέσως πλην σαφώς και σε όσα ανέφερε ο κ. Βγενόπουλος για την απώλεια του ελέγχου από πλευράς Δημοσίου στον ΟΤΕ, από τη στιγμή που υποχώρησε η συμμετοχή του κάτω από το 33%.

"Δεν μπορούσε το Δημόσιο να διασφαλίσει τον έλεγχο στον ΟΤΕ με το 33%. Με την καταστατική μειοψηφία μπορείς να ελέγχεις περιορισμένες εξελίξεις. Τα δικαιώματα μειοψηφίας που διασφαλίζει το 33% είναι ασήμαντα σε σχέση με αυτά που διασφαλίζονται με τη συμφωνία με την Deutsche Telekom», είπε ο υπουργός Οικονομίας.

Διαβεβαίωσε, δε, για μία ακόμη φορά ότι δεν είναι στις προθέσεις της σημερινής κυβέρνησης η περαιτέρω μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου στον ΟΤΕ και στην περίπτωση που αλλάξει αυτή η απόφαση, θα ζητηθεί η έγκριση της Βουλής.

Στο αίτημα για υποβολή δημόσιας πρότασης από την πλευρά της Deutsche Telekom, ο κ. Αλογοσκούφης σημείωσε ότι εξαρχής η θέση της κυβέρνησης για τη συμφωνία ήταν ξεκάθαρη, αναδεικνύοντας τον υπερδιπλασιασμό της τιμής της μετοχής του ΟΤΕ από τα 9,5 ευρώ όταν ανέλαβε η σημερινή διοίκηση.

"Κανείς επενδυτής δεν δικαιούται να πει ότι έχει παραπλανηθεί. Αν δεν γινόταν η στρατηγική συμμαχία, τότε μπορεί να είχε γίνει μια επιθετική εξαγορά που ίσως να ήταν καλύτερη για τους επενδυτές και τα ξένα funds, αλλά δεν θα ήταν καλύτερα για τον ΟΤΕ. Οι επενδυτές στον ΟΤΕ έχουν ωφεληθεί σημαντικά με υπερδιπλασιασμό της τιμής της μετοχής την τελευταία τετραετία και εφόσον προχωρήσει η συμφωνία θα ωφεληθούν περαιτέρω όλοι οι μέτοχοι. Όλη η αύξηση της κεφαλαιοποίησης του ΟΤΕ ωφελεί τους μετόχους".

Με δεδομένο ότι ο στόχος του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων φέτος είναι η είσπραξη εσόδων 1,6 δισ. ευρώ και από τον ΟΤΕ θα εισπραχθούν 442,3 εκατ. ευρώ, από την απάντηση του υπουργού προκύπτει ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην επιτευχθεί ο στόχος.

"Κάνουμε διαρθρωτικές αποκρατικοποιήσεις και όχι εισπρακτικές", είπε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε παράλληλα ότι για τη ΔΕΗ δεν υπάρχει πρόβλεψη στο πρόγραμμα της Ν.Δ. για μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου κάτω από το 51% ,ενώ για την ΕΥΑΘ και την ΕΥΔΑΠ, όπου προβλέπεται στο πρόγραμμα στρατηγική συμφωνία, δεν υπάρχει κάτι στον ορίζοντα.

Η συμφωνία με την Deutsche Telekom, η οποία αποτυπώνεται σε δύο διαφορετικά κείμενα συμφωνιών εκ των οποίων το πρώτο αφορά στη στρατηγική συμμαχία και το δεύτερο στην πώληση των μετοχών, κατατίθεται σήμερα προς έγκριση στη Βουλή και θα δοθεί και στη δημοσιότητα.

Ερωτηθείς ο υπουργός Οικονομίας σχετικά με τις ανακοινώσεις του ομίλου της MIG για πάγωμα των ναύλων της εταιρίας Blue Star αλλά και για τη μείωση των τιμών του φρέσκου γάλακτος από τη Vivartia, είπε χαρακτηριστικά: "Θεωρώ ότι είναι ευπρόσδεκτες τέτοιες κινήσεις, αλλά ειδικά σε κάποιους κλάδους τα περιθώρια κέρδους είναι τόσο υψηλά που οι τιμές μπορούν να μειωθούν ακόμα περισσότερο".

Συμπλήρωσε δε για τη MIG: «Από συγκεκριμένες συμπεριφορές και χαρακτηριστικά κρίναμε ότι δεν ήταν κατάλληλος στρατηγικός εταίρος για τον ΟΤΕ. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι κακή εταιρία, ούτε ότι δεν είναι σημαντική εταιρία για την ελληνική οικονομία".

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με την πρόταση του κ. Νικολά Σαρκοζί για επιβολή πλαφόν στον ΦΠΑ των πετρελαϊκών προϊόντων, ο υπουργός παρέπεμψε σε απόφαση του συμβουλίου Ecofin στις αρχές της πετρελαϊκής κρίσης το 2005, όταν και είχε αποφασιστεί ότι καμία χώρα δεν θα χρησιμοποιήσει τη φορολογική πολιτική της ως μέσο για τη μείωση των τιμών. "Αυτή η απόφαση εξακολουθεί να ισχύει", είπε ο υπουργός.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v