Χατζηδάκης:Ευκαιρίες από το πρόγραμμα "Γαλιλαίος"

Τις επενδυτικές ευκαιρίες για τις ελληνικές εταιρείες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, ενόψει της ανάπτυξης του ευρωπαϊκού προγράμματος δορυφορικής πλοήγησης «ΓΑΛΙΛΑΙΟΣ» παρουσίασε ο υπουργός Μεταφορών κ. Χατζηδάκης.

  • του Ηλία Ντράλλου
Χατζηδάκης:Ευκαιρίες από το πρόγραμμα Γαλιλαίος
Τις επενδυτικές ευκαιρίες για τις ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αγορά εξοπλισμού και υπηρεσιών στον τομέα πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, ενόψει της ανάπτυξης και εμπορικής λειτουργίας του ευρωπαϊκού προγράμματος δορυφορικής ραδιοπλοήγησης «ΓΑΛΙΛΑΙΟΣ» παρουσίασαν σήμερα ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Κωστής Χατζηδάκης και δυο αρμόδια μέλη του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

Με αφορμή την πρόσφατη έγκριση προώθησης και κοινοτικής χρηματοδότησης κατά 100% του εν λόγω προγράμματος -το οποίο αναμένεται να κοστίσει 3,4 δισ. ευρώ και να τεθεί σε λειτουργία το 2013- από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εκτέθηκαν οι δυνατότητες του πρώτου δορυφορικού συστήματος εντοπισμού θέσης και πλοήγησης, αλλά και οι προδιαγραφές που θα επιτρέψουν στις ελληνικές μικρομεσαίες εταιρείες να συμμετάσχουν στο πανευρωπαϊκό εγχείρημα.

Ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Χατζηδάκης χαρακτήρισε πολύ σημαντική την προσπάθεια της Κομισιόν και κάλεσε τις ελληνικές εταιρίες να συμμετάσχουν στις διαδικασίες αναζήτησης προμηθευτών της Ε.Ε, ώστε να ενισχυθεί η τεχνογνωσία τους, διαφορετικά «το κενό θα καλυφθεί από άλλες ξένες εταιρείες».

Σύμφωνα με μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί, η αγορά εξοπλισμών και υπηρεσιών που θα δημιουργηθεί με το πρόγραμμα υπολογίζεται σε 10 δισ. ευρώ ανά έτος έως το 2010 και θα οδηγήσει σε 100.000 νέες θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Σε αυτό το πλαίσιο, το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο θα προχωρήσει στη διενέργεια διαγωνισμών, με έξι διαφορετικές θεματικές ενότητες, στις οποίες θα εξασφαλίζεται η συμμετοχή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατά 40% με προβλεπόμενη ρήτρα.

Μελέτη για τις επιχειρηματικές προοπτικές του «Γαλιλαίου» με χρονικό ορίζοντα 20ετίας, η οποία εκπονήθηκε από το γραφείο PricewaterhouseCoopers, δίδει λόγο οφέλους / κόστους 4,6 -εκτίμηση η οποία χαρακτηρίζεται μετριοπαθής- ενώ, θεωρείται ότι η ζήτηση των υπηρεσιών του θα είναι μεγάλη, καθώς μόνο τα κέρδη των αεροπορικών και ναυτιλιακών εταιρειών από τη χρήση του θα ξεπεράσουν τα 15 δισ. ευρώ μεταξύ 2008-2020, από τη μη χρησιμοποίηση των επίγειων ραντάρ.

Να σημειωθεί ότι παρά το έκδηλο ενδιαφέρον ιδιωτικών εταιρειών να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες του μελλοντικού προγράμματος δεν υπάρχει πρόθεση οικονομικής συμμετοχής στην υλοποίηση του, γεγονός που σχολιάζεται ως συνήθης επιφυλακτικότητα, αν και πολλές επιχειρήσεις έχουν υπογράψει «Κοινή Δήλωση Προθέσεων» στην οποία δηλώνουν τη διάθεσή τους να συνεισφέρουν 200 εκατ. ευρώ στην προώθησή του.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στη φάση χρηματοδότησης της προετοιμασίας και εγκατάστασης του δορυφορικού συστήματος, δύναται να συμμετάσχουν – εκτός από ευρωπαϊκές επιχειρήσεις - και επιχειρήσεις εκτός κοινότητας, ενώ ενδιαφέρον για τη χρήση του δορυφορικού συστήματος έχουν εκφράσει διάφορες χώρες.

Τη διαχείριση του δορυφορικού δικτύου θα αναλάβει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος «ESA» και η ιδιοκτησία του συστήματος θα παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τα χαρακτηριστικά του

Το Γαλιλαίος θα στηρίζεται σε μια διάταξη 30 δορυφόρων τοποθετημένων σε τροχιά σε ύψος 24.000 km καλύπτοντας τον πλανήτη με ένα δίκτυο επίγειων σταθμών ελέγχου.

Κάθε δορυφόρος είναι εφοδιασμένος με ένα πολύ μεγάλης ακριβείας πυρηνικό ρολόι μέτρησης του χρόνου και επιτρέπει τον εντοπισμό θέσης κάθε κινούμενου η ακίνητου αντικειμένου με ακρίβεια ενός μέτρου, ακόμη και εκατοστών, γεγονός που θα το καταστήσει άκρως ανταγωνιστικό προς τα αντίστοιχα δορυφορικά δίκτυα πλοήγησης: το αμερικανικό GPS και το ρωσικό Glonass, τα οποία σχεδιάστηκαν για στρατιωτικούς σκοπούς την εποχή του ψυχρού πολέμου σε αντίθεση με το «Γαλιλαίο» που θα είναι κυρίως εμπορικής λειτουργίας.

Από τη λειτουργίας του αναμένεται να δημιουργηθεί πληθώρα εφαρμογών σε τομείς όπως οι μεταφορές, οι τηλεπικοινωνίες, η γεωργία, η πυροπροστασία, οι κοινωνικές υπηρεσίες και η αντιμετώπιση καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης.

Για το θέμα της διασφάλισης των προσωπικών δεδομένων, των πληροφοριών και της προσωπικής ελευθερίας, τόσο ο εισηγητής της Επιτροπής Προϋπολογισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το «Γαλιλαίο» κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, όσο και το μέλος της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του Ε.Κ κ Άννυ Ποδηματά υπογράμμισαν ότι θα υπάρξουν θεσμικές εγγυήσεις και ανάλογη τη μορφή της υπηρεσίας θα υπάρχουν περιορισμοί.

Πρόκειται για ένα ζήτημα που θα απασχολήσει σύντομα τις κοινοτικές και εθνικές υπηρεσίες, καθώς ο προσδιορισμός θέσης ακόμη και σε κλειστό χώρο, του τηλεφωνικού σήματος, ανοίγει νέο κεφάλαιο προβληματισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v