ΤτΕ: Κανένα διοικητικό μέτρο για επισφάλειες

"H Τράπεζα της Ελλάδος δεν προτίθεται με κανένα διοικητικό μέτρο να αναθεωρήσει προς τα κάτω το ποσοστό των επισφαλών δανείων των πιστωτικών ιδρυμάτων". Αυτό ξεκαθάρισε πριν από λίγο στο euro2day.gr αρμόδια πηγή της ΤτΕ.

ΤτΕ: Κανένα διοικητικό μέτρο για επισφάλειες
"H Τράπεζα της Ελλάδος δεν προτίθεται με κανένα διοικητικό μέτρο να αναθεωρήσει προς τα κάτω το ποσοστό των επισφαλών δανείων των πιστωτικών ιδρυμάτων".

Αυτό ξεκαθάρισε πριν από λίγο στο euro2day.gr αρμόδια πηγή της, η οποία διευκρίνισε: "Στις αρχές του χρόνου, πριν γίνουν εμφανείς οι διαστάσεις της πιστωτικής κρίσης διεθνώς, είχαμε πει ότι θα πρέπει να μειωθεί ο μέσος όρος των επισφαλών δανείων στο 3,50%. Είναι λογικό ότι έκτοτε, λόγω όσων μεσολάβησαν, μπορεί για κάποιους οργανισμούς το ποσοστό αυτό να χρειάζεται να μειωθεί στο 2,50% ή για άλλους στο 3%, αναλόγως της θέσης τους και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους. Όμως, διοικητικό μέτρο με το οποίο θα ορίζεται το ποσοστό αυτό δεν υπήρξε κι ούτε πρόκειται να υπάρξει".

Μάλιστα, για του λόγου το αληθές, από την ΤτΕ παραπέμπουν στη χθεσινή έκθεση του διοικητή της, που δόθηκε στη δημοσιότητα, και συγκεκριμένα στη σελίδα 36, όπου περιγράφεται η παραπάνω θέση και αιτιολογείται.

Αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση του κ. Ν. Γκαργκάνα στο σχετικό κεφάλαιο "Σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος": 
 
"Παρά τη συνεχιζόμενη διεθνή χρηματοπιστωτική αναταραχή, το ελληνικό πιστωτικό σύστημα χαρακτηρίζεται από υψηλό βαθμό σταθερότητας, επειδή, μεταξύ άλλων, η αποδοτικότητα και η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών διατηρήθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα. Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζικών ομίλων διαμορφώθηκε στο 11,2% στο τέλος του 2007 και εξακολουθεί να παρέχει ικανοποιητικό περιθώριο για τη διασφάλιση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος.

Το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες είχαν ελάχιστη έκθεση σε επενδυτικά προϊόντα που συνδέονται με τα στεγαστικά δάνεια προς νοικοκυριά χαμηλής πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ εξηγεί σε μεγάλο βαθμό γιατί η επίπτωση της διεθνούς αναταραχής ήταν περιορισμένη και έμμεση.

Ωστόσο, δεν πρέπει να παραβλέπεται το ότι η αναταραχή στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα έχει αποκτήσει μία δυναμική μέσω των αυτοτροφοδοτούμενων και συσχετιζόμενων μορφών κινδύνου. Ως εκ τούτου, οι επιπτώσεις της δεν αφορούν μόνο στον βαθμό της άμεσης έκθεσης κάθε μεμονωμένης τράπεζας, αλλά και στον ενδεχόμενο συστημικό χαρακτήρα τους.

Παράλληλα, η ένταση του ανταγωνισμού στην ελληνική τραπεζική αγορά και το αυξημένο κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών οδήγησαν το 2007 σε μικρή μείωση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου σε σχέση με το 2006 (σε επίπεδο τραπεζών). Όμως, οι τράπεζες δεν θα πρέπει να επιχειρήσουν να αντισταθμίσουν τη μείωση αυτή με περαιτέρω πιστωτική επέκταση, ιδίως προς δανειολήπτες χαμηλής πιστοληπτικής ικανότητας. Αν και ο λόγος των δανείων σε καθυστέρηση προς το σύνολο των δανείων μειώθηκε περαιτέρω σε 4,5% στο τέλος του 2007, από 5,4% στο τέλος του 2006, παραμένει σημαντικά υψηλότερος από τον μέσο όρο της Ε.Ε.

Οι εξελίξεις αυτές καθιστούν ακόμη περισσότερο επίκαιρες τις επισημάνσεις που έχουν επανειλημμένα εκφραστεί από την Τράπεζα της Ελλάδος. Ειδικότερα, οι τράπεζες πρέπει να βελτιώσουν περαιτέρω την ποιότητα του δανειακού τους χαρτοφυλακίου, εφαρμόζοντας αυστηρότερα κριτήρια κατά την επιλογή των δανειοληπτών.

Σε αυτό θα συμβάλει και η εφαρμογή του νέου εποπτικού πλαισίου "Βασιλεία ΙΙ". Εξάλλου, τα νοικοκυριά πρέπει, πριν προσφύγουν σε δανεισμό, να συνεκτιμούν προσεκτικά τις δυνατότητές τους για την εξυπηρέτηση των δανειακών τους υποχρεώσεων".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v