Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παρέμβαση ΕΚΤ για το ασφαλιστικό της ΤτΕ

Τον προβληματισμό της για ενδεχόμενο περιορισμό της ανεξαρτησίας της Τράπεζας της Ελλάδος εκφράζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε παρέμβασή της για την ένταξη του Ταμείου της ΤτΕ στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Παρέμβαση ΕΚΤ για το ασφαλιστικό της ΤτΕ
Τον προβληματισμό της για ενδεχόμενο περιορισμό της ανεξαρτησίας της Τράπεζας της Ελλάδος εκφράζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε παρέμβασή της για την ένταξη του Ταμείου της ΤτΕ στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στο πλαίσιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. 

Παράλληλα, η ΕΚΤ σημειώνει ότι η Ελληνική Κυβέρνηση θα πρέπει να συνεργάζεται στενά µε την Τράπεζα της Ελλάδος και να διαβουλεύεται µε την ΕΚΤ σχετικά µε κάθε µελλοντική τροποποίηση των καθορισµένων κανόνων, καθώς σύμφωνα με το καταστατικό της ΤτΕ, έχει το καθήκον της διασφάλισης της κοινωνικοασφαλιστικής κάλυψης του προσωπικού της. 

Η γνώμη της ΕΚΤ εκφράζεται μετά από σχετική επιστολή του  Συλλόγου Υπαλλήλων της Τράπεζας Ελλάδος. Ο ΣΥΤΕ, σε ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής: 

"Μετά από παρέμβαση του Συλλόγου Υπαλλήλων της Τράπεζας Ελλάδος (Σ.Υ.Τ.Ε.) στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (E.K.T.), η Ε.Κ.Τ. με επιστολή της προς τον Σ.Υ.Τ.Ε. (το απόγευμα της 19/3/2008) γνωστοποίησε την απόφαση του Δ.Σ. της Ε.Κ.Τ. για το υπό ένταξη Ταμείο Συντάξεων της Τράπεζας Ελλάδος στο Ι.Κ.Α. – ΕΤΑΜ.

Η “Γνώμη” της Ε.Κ.Τ. είναι κατηγορηματική και σαφής. Και επί της διαδικασίας και επί της ουσίας:

Η ελληνική Κυβέρνηση όφειλε, πριν καταθέσει το Ν/Σ που αφορά το Ταμείο Συντάξεων της Τ.Ε, να διαβουλευτεί με την Ε.Κ.Τ. και την Τράπεζα Ελλάδος προκειμένου να εξεταστεί η νομιμότητα της ρύθμισης.

Σύμφωνα με απόφαση του 1998 προβλέπεται ότι σε κάθε περίπτωση που τίθεται πρόβλημα που αφορά τους εργαζομένους σε Κεντρική Τράπεζα, οφείλει η Κυβέρνηση που έχει τη σχετική πρωτοβουλία να υποβάλει την πρότασή της για διαβούλευση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να εξεταστεί στο Δ.Σ. της ΕΚΤ εάν και κατά πόσο η ρύθμιση η οποία προωθείται είναι συμβατή με το Καταστατικό της Ε.Κ.Τ., με τη Συνθήκη και με το κοινοτικό δίκαιο.

Επί της ουσίας η Ε.Κ.Τ. διαπιστώνει ότι το Ν/Σ περιορίζει την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα με το άρθρο 108 της Συνθήκης της Ε.Ε., ενώ ταυτόχρονα επισημαίνει την παραβίαση της νομισματικής χρηματοδότησης του Δημοσίου από την Τ.Ε.

Ο ΣΥΤΕ επισημαίνει ότι, από την ίδρυσή της η Ε.Κ.Τ. έχει εκδώσει “Γνώμη” για 181 ενέργειες εθνικών κυβερνήσεων. Οι 179 από αυτές έγιναν μετά από αίτημα των κυβερνήσεων. Η ελληνική κυβέρνηση δεν προέβαλε τέτοιο αίτημα ! Σε όλες τις περιπτώσεις οι κυβερνήσεις υποχρεώθηκαν να εφαρμόσουν αμέσως την “Γνώμη” της Ε.Κ.Τ.

Παράλληλα, αναφέρει ότι έχουν υπάρξει ανάλογες περιπτώσεις παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που επεσήμανε την ασυμβατότητα προωθούμενων ρυθμίσεων με κανόνες του κοινοτικού δικαίου, με αποτέλεσμα να αναγκασθούν χώρες όπως η Ιταλία, η Αυστρία και η Γερμανία – η Αυστρία το 2003 και η Γερμανία πρόσφατα - να αποσύρουν τις σχετικές ρυθμίσεις.

Σε ενδεχόμενο μη συμμόρφωσης της ελληνικής κυβέρνησης, τότε η Ε.Κ.Τ. είναι υποχρεωμένη να προσφύγει στο Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Σε κάθε περίπτωση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μπορεί να προσφύγει όποιος έχει έννομο συμφέρον, όπως ο Σύλλογος Υπαλλήλων Τράπεζας Ελλάδος.

Σύμφωνα πάντα με τον Σύλλογο, η παρέμβαση της Ε.Κ.Τ. είναι κόλαφος στην κυβέρνηση που θα την οδηγήσει σε φιάσκο και διασυρμό όπως με τον “Βασικό Μέτοχο”, δείχνοντας ταυτόχρονα στον ελληνικό λαό την προχειρότητα και ανευθυνότητα της για το προς ψήφιση Ν/Σ.
Ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει το Ν/Σ. Ο ΣΥΤΕ δηλώνει, ταυτόχρονα, ότι συνεχίζει τον αγώνα του προκηρύσσοντας 24ωρη απεργία για την Παρασκευή 21 Μαρτίου 2008. Την ίδια ημέρα το Δ.Σ. θα συνεδριάσει για τη συνέχιση του αγώνα του".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v