Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης προτείνει η ΤτΕ

Αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης προτείνει η ετήσια έκθεση της ΤτΕ, στην οποία ο Ν. Γκαργκάνας διατυπώνει προβληματισμό για την επιμονή του πληθωρισμού, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και τη διατήρηση της ανεργίας σε υψηλά επίπεδα, τονίζοντας την ανάγκη για αύξηση των προβλέψεων από τράπεζες. Την έξοδο της ΤτΕ από το Χ.Α. ζήτησε ο ΣΕΒ.

Αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης προτείνει η ΤτΕ
του Άκη Χαραλαμπίδη

Τον προβληματισμό και την ανησυχία της Τράπεζας της Ελλάδος για τη διατήρηση του πληθωρισμού σε επίπεδα υψηλότερα από εκείνα της ευρωζώνης για τρίτο κατά σειρά χρόνο, διατύπωσε ο διοικητής της ΤτΕ, Ν. Γκαργκάνας, με την ετήσια έκθεσή του για την οικονομία που παρουσίασε σήμερα το πρωί.

Ακόμη, δεν έκρυψε την ανησυχία του για τη διατήρηση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών σε επίπεδο πάνω από 6% του ΑΕΠ, επίσης για τρίτο κατά σειρά χρόνο, και για τη διατήρηση της ανεργίας σε υψηλά επίπεδα κοντά στο 10%.

Ο κ. Γκαργκάνας σημειώνει ότι πρέπει να γίνουν διαρθρωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα –με την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης–, στην αγορά εργασίας, καθώς επίσης και ότι πρέπει να απελευθερωθούν οι αγορές ενέργειας και αερίου.

”Οι Έλληνες πρέπει να δουλεύουμε περισσότερο”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γκαργκάνας, ενώ επεσήμανε τον κίνδυνο στο μέλλον ο μέσος Έλληνας να κληθεί να καταβάλει περισσότερους φόρους.

Παράλληλα, ζητά να είναι συγκρατημένες οι αυξήσεις των μισθών και των τιμών των επιχειρήσεων. Οι εκτιμήσεις της ΤτΕ για τον πληθωρισμό είναι πιο αισιόδοξες μετά την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου και με την προϋπόθεση ότι θα διατηρηθούν σε επίπεδα 24-25 δολ. ανά βαρέλι.

Ο κ. Γκαργκάνας στην τελευταία ενημέρωσή του προς τη Βουλή είχε προβλέψει πληθωρισμό 3,9%, ενώ τώρα θεωρεί ότι θα είναι χαμηλότερος. Όσον αφορά στον δομικό πληθωρισμό, αναμένει ότι θα διατηρηθεί στα επίπεδα του 2002 (3,5%). Για τον Απρίλιο αναμένεται, όπως είπε, σημαντική υποχώρηση του πληθωρισμού. Η εκτίμηση της ΤτΕ για τον ρυθμό ανάπτυξης φέτος παραμένει στο 3,7%.

Ο διοικητής όμως προειδοποίησε ότι αν δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του υψηλού πληθωρισμού και του υψηλού ελλείμματος, οι ρυθμοί ανάπτυξης θα υποχωρήσουν με τη μείωση των εισροών κοινοτικών πόρων, η οποία θα είναι δραστική μετά το 2008.

Όσον αφορά στον τραπεζικό τομέα, ο διοικητής είπε ότι βρίσκεται σε καλή υγεία, με υψηλό συντελεστή κεφαλαιακής επάρκειας (12,5% στο τέλος του 2002 από 13,6% το 2001).

Τόνισε, όμως, ότι πρέπει να αυξηθούν οι προβλέψεις των τραπεζών από τις ευθύνες που αναλαμβάνουν με την ταχεία πιστωτική επέκταση, καθώς ο λόγος των προβλέψεων προς τις επισφάλειες ανέρχεται στο 45,3%, ενώ στην ευρωζώνη είναι πάνω από 60%.

Τέλος, ο διοικητής είπε πως ο ρυθμός αύξησης των καταναλωτικών δανείων επιβραδύνθηκε τον Μάρτιο μετά την επιτάχυνση που σημείωσε το πρώτο δίμηνο του 2003 και ότι ο ρυθμός αύξησης των στεγαστικών δανείων παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Ο ΣΕΒ στηρίζει και επικροτεί τις δραστηριότητες της Τράπεζας, καθώς εκτιμά ότι η λειτουργία της συμβάλλει ουσιαστικά στη λήψη θετικών αποφάσεων οικονομικής πολιτικής και στην αποτροπή αρνητικών ρυθμίσεων, επεσήμανε ο Χ. Κυριαζής εκ μέρους του Συνδέσμου.

Προς την κατεύθυνση αυτή, συμπλήρωσε ο ίδιος, ο ΣΕΒ πιστεύει ότι η έξοδος της Τράπεζας της Ελλάδος από το Χρηματιστήριο Αθηνών θα έχει ουσιαστική συμβολή.

Αναφερόμενος στην οικονομική πολιτική, ο κ. Κυριαζής τόνισε ότι οι ”επισημάνσεις του κ. διοικητού για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία μάς βρίσκουν απολύτως σύμφωνους. Η διεύρυνση της Ε.Ε. ασφαλώς θέτει την ελληνική οικονομία σε μια νέα προοπτική ανάπτυξης. Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, διατηρούνται οι χρόνιες διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, οι οποίες, αν δεν αντιμετωπισθούν τώρα, θα δυσχεράνουν τη διατήρηση υψηλών ρυθμών ανόδου και μετά το τέλος του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και των Ολυμπιακών Αγώνων”.

Τα προβλήματα, πρόσθεσε, είναι γνωστά και επισημαίνονται με σαφήνεια στην έκθεση του διοικητού:

* Αδυναμία περιορισμού των δημοσίων δαπανών και, συνακόλουθα, χαμηλοί ρυθμοί μείωσης του χρέους.

* Αναποτελεσματική λειτουργία του κράτους και του δημόσιου τομέα που δημιουργεί προσκόμματα στην ανάπτυξη.

* Ακαμψίες στην αγορά εργασίας, οι οποίες μάλιστα επιτάθηκαν μετά τις ρυθμίσεις του 2000, που προσέθεσαν απλώς κόστος, χωρίς θετική επίδραση στην απασχόληση.

* Καθυστερήσεις στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και στην ουσιαστική απελευθέρωση των αγορών.

* Χαμηλή ανταγωνιστικότητα και υποχώρηση των εξαγωγών.

* Χαμηλός ρυθμός προσέλκυσης άμεσων ξένων επενδύσεων.

* Εμμονή του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα σχετικά με τους εταίρους μας.

”Για να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα προβλήματα χρειάζεται νέα μεταρρυθμιστική ορμή στην οικονομική πολιτική. Χρειάζονται σοβαρές και δύσκολες αποφάσεις σε όλους τους τομείς που υστερούν, με ορίζοντα την ελληνική οικονομία του 2006 και μετά. Γιατί αν δεν προχωρήσουμε τώρα με αποφασιστικότητα, η εξασθένηση των παραγόντων που σήμερα τροφοδοτούν την ανάπτυξη θα μας βρει με μια οικονομία αδύναμη, που δεν θα μπορεί να αντιμετωπίσει τον αυξημένο ανταγωνισμό της νέας μεγάλης ευρωπαϊκής αγοράς”, κατέληξε ο κ. Κυριαζής.

Ο συντονιστής της ΟΔΕ Οικονομικών Υποθέσεων, κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, με αφορμή την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για την ελληνική οικονομία, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

”Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος με εξαιρετικά διπλωματική και διακριτική γλώσσα επεσήμανε και τα μεγάλα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και τις αδυναμίες της οικονομικής πολιτικής.

Είναι σαφές μέσα από την έκθεση ότι η ακολουθούμενη οικονομική πολιτική δεν έχει αντιμετωπίσει αποτελεσματικά ούτε το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας ούτε το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας ούτε το πρόβλημα της ανεργίας και του πληθωρισμού ούτε τις διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας.

Επιπλέον ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επεσήμανε ότι δεν έχει αντιμετωπιστεί το ασφαλιστικό πρόβλημα, διαψεύδοντας έτσι τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς περί του αντιθέτου.

Επιβεβαιώνονται λοιπόν με έμμεσο τρόπο οι θέσεις της Νέας Δημοκρατίας για την κυβερνητική αναποτελεσματικότητα και αδράνεια, που έχουν μεγάλο κόστος για την οικονομία. Η χώρα χρειάζεται διαφορετική οικονομική πολιτική και διαφορετική κυβέρνηση”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v