Κάλεσμα Χριστοδουλάκη για νέα deals σε τράπεζες

Νέο κάλεσμα για συγχωνεύσεις στο χώρο των τραπεζών απηύθυνε ο Ν. Χριστοδουλάκης από το βήμα της γ.σ. της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών. Τι δήλωσε για ΕΧΑΕ. Για ”λευκό Τειρεσία” έκανε λόγο ο Θ. Καρατζάς.

Κάλεσμα Χριστοδουλάκη για νέα deals σε τράπεζες
του Γιώργου Μαντέλα

Ολα σχεδόν τα ”καυτά θέματα” που απασχολούν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα τέθηκαν προς συζήτηση στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της Ενωσης Ελληνικών τραπεζών.

Ο υπουργός οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης επεσήμανε ότι η κυβέρνηση έχει δώσει ”κίνητρα συγχωνεύσεων”, ενώ ο διοικητής της Εθνικής και πρόεδρος της ΕΕΤ, Θ. Καρατζάς αναφέρθηκε στις κατηγορίες κατά των τραπεζών.

Ειδικότερα, ο κ. Χριστοδουλάκης τόνισε ότι η μείωση των περιθωρίων και οι ανταγωνιστικές πιέσεις οδηγούν σε μια νέα περίοδο μετασχηματισμού του τραπεζικού συστήματος, ενώ επεσήμανε ότι ”η πολιτεία έχει δώσει κίνητρα συγχωνεύσεων”, ανάβοντας ουσιαστικά το πράσινο φως για την ”διεύρυνση των στρατηγικών συνεργασιών με άλλα πιστωτικά ιδρύματα εντός και εκτός Ελλάδος”, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Αυτή όμως, ήταν η πρώτη από τις αναφορές – έκπληξη του υπουργού οικονομίας κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της ΕΕΤ, καθώς ο ίδιος κάλεσε επίσης τις τράπεζες να προχωρήσουν και να κλείσουν τις ρυθμίσεις με τα πανωτόκια, χωρίς όμως, όπως τόνισε, να έχουν νομοθετικές πρωτοβουλίες. Κατά συνέπεια θα εφαρμοστεί το σημερινό νομοθετικό πλαίσιο.

Ο κ. Χριστοδουλάκης κάλεσε επίσης τις τράπεζες να προσφέρουν νέα ελκυστικά τραπεζικά προϊόντα και διευκρίνισε με νόημα ότι δεν πρέπει να αισθάνονται ανεδαφικούς φόβους για τα λαϊκά ομόλογα, τα οποία όπως τόνισε, θα συνεχιστούν κανονικά έως το τέλος του χρόνου.

Ο ίδιος άλλωστε κάλεσε τις τράπεζες να βελτιώσουν την εξυπηρέτηση των πελατών και να χρησιμοποιούν νέες τεχνολογίες, γιατί όπως σημείωσε κατά αυτόν τον τρόπο, θα βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητά τους, ενώ το σημαντικότερο είναι πως δε θα χρειάζονται τα σωσίβια των υψηλών επιτοκίων.

Επιπλέον, ο υπουργός οικονομίας ζήτησε μεγαλύτερη συμμετοχή του τραπεζικού συστήματος στην επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα γιατί, όπως ανέφερε, υστερεί σε σχέση με την ευρωζώνη, ενώ χαρακτήρισε αποφασιστικής σημασίας τη συμβολή των τραπεζών στην εξυγίανση και ανασυγκρότηση μονάδων ή κλάδων που ενδέχεται να εμφανίσουν προβλήματα προσαρμογής στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά.

Ταυτόχρονα, ο ίδιος ανακοίνωσε ότι το υπουργείο θα ανταποκριθεί θετικά στην γραπτή πρόταση επτά ελληνικών τραπεζών να αποκτήσουν με τη διαδικασία εξαγοράς και underwriting τις μετοχές της ΕΧΑΕ, που σήμερα κατέχει, με ποσοστό 33,4%, το ελληνικό δημόσιο.

Ο κ. Χριστοδουλάκης έκλεισε όμως την ομιλία του με μια ακόμη έκπληξη. Όπως είπε, τον τελευταίο καιρό έχει αναπτυχθεί μια νέα μόδα, αυτή της εργολαβικής καταστροφολογίας για την πορεία της οικονομίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτή δεν προέρχεται μόνο από αντιπολιτευτικό ζήλο.

Ο υπουργός τόνισε ότι η οικονομία σφυροκοπείται συστηματικά και υποβαθμίζεται μέσα σε ένα εχθρικό κλίμα, όπου κάποιοι βλέπουν παντού επιχειρηματική διαπλοκή ή φαινόμενα διαφθοράς.

Αυτά, είπε, είναι φανατισμένες υπερβολές και άφησε να εννοηθεί ότι το έργο του υπουργείου υπονομεύεται, ενώ όπως τόνισε, για να ξεπεράσουμε τις συμπληγάδες αυτού του πολέμου δε χρειάζεται ούτε μακιγιάζ αλλά ούτε αυτοτραυματισμοί.

Από την πλευρά του ο κ. Καρατζάς αφού αναφέρθηκε στο έργο των τραπεζών τη χρονιά που μας πέρασε, αναγνώρισε ότι ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης, εκτός από το πρώτο τρίμηνο του 2002, παρουσιάζει μια προοδευτική υποχώρηση, γεγονός που, όπως υποστήριξε, αποτρέπει τη δημιουργία φαινομένων υπερχρηματοδότησης επιχειρήσεων και ιδιωτών.

Επίσης, ο ίδιος τόνισε ότι υπάρχουν περιθώρια διεύρυνσης του δανεισμού των ιδιωτών υποστήριξε ότι το ποσοστό των καθυστερήσεων δεν εμφανίζεται αυξημένο, και ”απολογήθηκε” για τη μείωση των επιτοκίων καταθέσεων λέγοντας ότι ανάλογες μειώσεις σημειώθηκαν και στις αποδόσεις των τίτλων του δημοσίου αλλά και το γεγονός ότι τα επιτόκια δεν καθορίζονται αυτοτελώς από τις τράπεζες αλλά λαμβάνονται υπόψη παράγοντες όπως ο πληθωρισμός.

Εξέφρασε δε την απορία του γιατί το σημερινό καθεστώς χρηματοδότησης, τόσο ως προς τα καταναλωτικά δάνεια όσο και ως προς τις χρηματοδοτήσεις, στο εμπόριο τυγχάνει αυτής της κριτικής όταν, όπως είπε, το παλιό στρεβλωτικό σύστημα δεν υπήρξε αντικείμενο κριτικής.

Ο πρόεδρος της ΕΕΤ προανήγγειλε ότι πολύ σύντομα θα τεθεί σε εφαρμογή ο νέος κώδικας δεοντολογίας στις σχέσεις μεταξύ τραπεζών, αλλά και στις συναλλαγές μεταξύ των τραπεζών και των πελατών τους, και ανακοίνωσε επίσης ότι, πολύ σύντομα θα τεθεί σε λειτουργία και η λευκή λίστα του Τειρεσία.

Σύμφωνα με τον κ. Καρατζά όλες οι γενικές αόριστες και απλουστευμένες, όπως τις χαρακτήρισε, αιτιάσεις που κατά καιρούς διατυπώνονται κατά των τραπεζών, δεν προσφέρουν καμία υπηρεσία και απλώς αποπροσανατολίζουν το κοινό και συντηρούν ξεπερασμένες τακτικές και νοοτροπίες.

”Το τραπεζικό σύστημα αγωνίζεται να εξέλθει υγιές και αλώβητο από τη σημερινή αβέβαιη συγκυρία”, κατέληξε ο πρόεδρος της ΕΕΤ και τόνισε ότι οι προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος παραμένουν θετικές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v