Η αναθεώρηση του εποπτικού πλαισίου Solvency II, καθώς και η «Οδηγία για την ανάκαμψη και εξυγίανση των ασφαλιστικών επιχειρήσεων» αποτελούν δύο νέα στοιχεία που θα επηρεάσουν τις ασφαλιστικές εταιρείες από τον Ιανουάριο του 2027, όπως σημειώνει η Τράπεζα της Ελλάδος.
Ειδικότερα, το αναθεωρημένο εποπτικό πλαίσιο, αναμένεται:
- Πρώτον, να ελαφρύνει το γραφειοκρατικό βάρος που υφίστανται σήμερα οι μικρότερου μεγέθους ασφαλιστικές εταιρείες. Έτσι, σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας, οι «μικρές και μη περίπλοκες εταιρείες» θα δουν τις εποπτικές τους απαιτήσεις και τις διοικητικές τους υποχρεώσεις να περιορίζονται, γεγονός που θα τους αποφέρει όφελος σε κόστος και χρονική επιβάρυνση του υψηλόβαθμου management.
- Δεύτερον, κάτω από προϋποθέσεις θα μπορούσε να περιοριστεί το ύψος των ελάχιστα απαιτούμενων ιδίων κεφαλαίων, έτσι ώστε οι ασφαλιστικές εταιρείες να μπορούν να αυξήσουν περαιτέρω την παραγωγή τους (ανάληψη μεγαλύτερων ασφαλιστικών κινδύνων) και να διευρύνουν την αποδοτικότητά τους προς όφελος των μετόχων τους.
- Τρίτον, προκειμένου να περιοριστούν τα προβλήματα που επέφεραν στην ελληνική (και όχι μόνο) αγορά εταιρείες που είχαν έδρα το εξωτερικό, το αναθεωρημένο Solvency II θα δώσει προτεραιότητα στη βελτίωση της συνεργασίας των εποπτικών αρχών για την παρακολούθηση των διασυνοριακών δραστηριοτήτων και την αποτελεσματικότερη εποπτεία των ασφαλιστικών επιχειρήσεων που ανήκουν σε ομίλους.
Επίσης, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η Οδηγία για την ανάκαμψη και εξυγίανση των ασφαλιστικών επιχειρήσεων θα προβλέπει την υποχρέωση εκπόνησης σχεδίου ανάκαμψης από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις και την, υπό προϋποθέσεις, σύνταξη σχεδίου εξυγίανσης, κατόπιν συνεννόησης της αρχής εξυγίανσης με την εποπτική αρχή.
Υψηλή φερεγγυότητα, χαμηλά περιθώρια
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, η εγχώρια ασφαλιστική αγορά χαρακτηρίζεται από ισχυρούς εποπτικούς δείκτες, καθώς με τα επιλέξιμα ίδια κεφάλαια να διαμορφώνονται στις 31/12/2024 στα 3,8 δισ. ευρώ, τα κεφάλαια που απαιτεί ο δείκτης φερεγγυότητας SCR είναι μόλις 2,1 δισ. ευρώ.
Άλλα αξιοσημείωτα στατιστικά στοιχεία, που αναφέρονται στην ετήσια έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος είναι:
- Τα χαμηλά περιθώρια ασφαλιστικού αποτελέσματος στις γενικές καλύψεις. Ειδικότερα, ο δείκτης ζημιών (loss ratio) διαμορφώθηκε στο εννεάμηνο του 2024 στο 52% (56% το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα λόγω και των πλημμυρών στη Θεσσαλία) και ο δείκτης εξόδων διαχείρισης και προμηθειών παρέμεινε στο 47%. Αυτό σημαίνει πως η όποια κερδοφορία των ασφαλιστικών εταιρειών στους γενικούς κλάδου προήλθε πέρυσι κατά κύριο λόγο από το μέτωπο των επενδυτικών αποτελεσμάτων.
- Η σημαντική συγκέντρωση της ασφαλιστικής αγοράς σε περιορισμένο αριθμό «παικτών». Συγκεκριμένα, οι πέντε μεγαλύτερες εταιρείες έλεγχαν το 2024 το 87% του κλάδου ζωής και το 61% των γενικών κλάδων.
- Η έντονη διείσδυση των εταιρειών που έχουν έδρα το εξωτερικό και δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, είτε με τη μορφή ελεύθερης παροχής υπηρεσιών (ΕΠΥ), είτε με τη μορφή της αντιπροσώπευσης. Συγκεκριμένα, στον κλάδο αυτοκινήτου οι εταιρείες αυτές κατείχαν στο εννεάμηνο του 2024 το 22%, έναντι 21% το 2023.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin