Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς o τουρισμός μπορεί να... σκοράρει με έξτρα έσοδα 1 δισ. ευρώ

Τα προβλήματα και οι προοπτικές ανάπτυξης του γκολφ όπως αποτυπώνονται σε μελέτη του ΙΟΒΕ. Το μεγάλο πλεονέκτημα των υψηλών δαπανών που πραγματοποιούν οι αθλητές. Τι χρειάζεται για να ανέβει η χώρα μας στον χάρτη.

Πώς o τουρισμός μπορεί να... σκοράρει με έξτρα έσοδα 1 δισ. ευρώ

Σε επιπλέον έσοδα 1 δισ. ευρώ ετησίως για την ελληνική οικονομία μεταφράζεται ενδεχόμενη αύξηση του ποσοστού των δαπανών που πραγματοποιούν οι ταξιδιώτες στην Ελλάδα για αθλητικές δραστηριότητες, όπως το γκολφ, στο 10% από το 4,4% που διαμορφώνεται σήμερα.

Ωστόσο, όπως αποτυπώνεται στη μελέτη για τη «Συμβολή του γκολφ στην ελληνική οικονομία», η Ελλάδα υστερεί πολύ στην ανάπτυξη του γκολφ παρά τη σημασία του αθλήματος για τον τουρισμό και την ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος. Μάλιστα, η χώρα μας βρίσκεται αρκετά πιο πίσω από τους βασικούς ανταγωνιστές μας, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Τουρκία και η Ιταλία.

«Στο γκολφ είμαστε πάρα πολύ πίσω σε σχέση με τους βασικούς ανταγωνιστές μας. Η Ελλάδα έχει μόλις 10 γήπεδα γκολφ, είναι ένα ανά 1 εκατομμύριο κατοίκων, τη στιγμή που η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν πάνω από οκτώ γήπεδα ανά 1 εκατομμύριο κατοίκων και η Ιταλία περισσότερα από πέντε», τόνισε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) Γιάννης Ρέτσος, στο πλαίσιο της παρουσίασης της σχετικής μελέτης.

«Οι λόγοι είναι πολλοί, ο βασικός είναι ότι απαιτούνται μεγάλες εκτάσεις, όταν στην Ελλάδα υπάρχει πολύ μεγάλη κατάτμηση γης που προκαλεί προβλήματα. Έχουμε το παράδειγμα του Κωνσταντακόπουλου, πώς προσπάθησε και κατάφερε να ενοποιήσει εκτάσεις και να δημιουργήσει τέσσερα γήπεδα γκολφ στη Μεσσηνία. Επομένως το πρόβλημα λύνεται. Το εισόδημα το οποίο προέρχεται από τους γκόλφερ μπορεί να οδηγήσει σε μια πάρα πολύ καλή διαχείριση των υδάτινων πόρων και στη συντήρηση των εκτάσεων αυτών, εξασφαλίζοντας την επιθυμητή βιωσιμότητα. Για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στο μέλλον, με τις ίδιες ή λιγότερες αφίξεις, περισσότερο εισόδημα και βιωσιμότερη ανάπτυξη, ένας από τους δρόμους είναι η μεγαλύτερη ανάπτυξη του γκολφ στη χώρα», προσέθεσε.

Στα οφέλη της ανάπτυξης του γκολφ αναφέρθηκε από την πλευρά του ο Γιάννης Παράσχης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), επισημαίνοντας ότι το γκολφ μπορεί να οδηγήσει σε γεωγραφική και χρονική επέκταση της τουριστικής σεζόν. «Στο πλαίσιο αυτό, τα γήπεδα γκολφ τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν και σε έναν βαθμό αντικυκλικά προς τις συνηθισμένες τουριστικές δραστηριότητες, θα βοηθούσαν προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι γνωστό ότι η περίοδος υψηλής ζήτησης για το γκολφ είναι μεταξύ Οκτωβρίου και Απριλίου, λειτουργώντας ακριβώς ως αναπλήρωση στην έντονη εποχικότητα του παραδοσιακού τουρισμού, δημιουργώντας συμπληρωματικότητες στο τουριστικό προϊόν», επισημαίνεται στη μελέτη.

Ο Γ. Παράσχης τόνισε, επίσης, πως για την προσέλκυση περισσότερων γκόλφερ και την ανάπτυξη του αθλήματος, θα πρέπει να δημιουργηθούν clusters για να είναι βιώσιμα. Σε σχέση με τις περιοχές οι οποίες ενδείκνυνται περισσότερο για την ανάπτυξη του αθλήματος, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ είπε πως η Πελοπόννησος «έχει πλέον αντικειμενικά το προβάδισμα». Ανέφερε, δε, ότι θα ήταν χρήσιμο να δημιουργηθούν κι άλλες υποδομές για γκολφ στην Αττική που έχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση πληθυσμού και αναπτύσσεται τουριστικά, πέραν της Γλυφάδας, βορειότερα.

Η εικόνα στην Ελλάδα 

Η Ελλάδα διαθέτει 10 γήπεδα γκολφ σε αυτόνομες εγκαταστάσεις ή σε ξενοδοχειακά συγκροτήματα. Σε λειτουργία βρίσκονται τα γήπεδα στην Αθήνα (Γλυφάδα), τη Μεσσηνία, την Κρήτη, τη Χαλκιδική και την Κέρκυρα, ενώ στη Ρόδο αναμένεται να λειτουργήσει μαζί με ξενοδοχειακή μονάδα. Αντίστοιχα, η Πορτογαλία, ευρωπαϊκή χώρα αντίστοιχου μεγέθους, διαθέτει 113 γήπεδα, απολαμβάνοντας σημαντικά οφέλη τόσο σε έσοδα όσο και στην απασχόληση.

Οι εγγεγραμμένοι αθλητές γκολφ στην Ελλάδα ανέρχονται σε 1.040 το 2023, με περίπου 1 στους 3 να είναι ηλικίας κάτω των 19 ετών. Περισσότεροι, ωστόσο, ασχολούνται με το σπορ ερασιτεχνικά, με τον συνολικό αριθμό τους να ανέρχεται σε περίπου 3,5 χιλ. άτομα.

Ως προς τη συμβολή του αθλήματος στην οικονομία, στην Ελλάδα είναι ακόμα σχετικά περιορισμένη. Τα έσοδα από τη λειτουργία των γηπέδων γκολφ το 2022 εκτιμώνται σε πάνω από 10 εκατ. ευρώ, μόνο από τη δραστηριότητα γκολφ, χωρίς τις διασυνδεδεμένες υπηρεσίες φιλοξενίας και εστιατορίων, με σημαντική αύξηση σε σύγκριση με το 2019 (6,35 εκατ. ευρώ). Αντίστοιχα, ο συνολικός αριθμός των επισκεπτών της χώρας που αθλούνται στα γήπεδα γκολφ εκτιμώνται σε περίπου 50 χιλ. 

Η συνολική συμβολή των εγκαταστάσεων γκολφ σε όρους ΑΕΠ από τη λειτουργία των γηπέδων, καθώς και τις ευρύτερες επιδράσεις στον τουρισμό, εκτιμάται σε 111,4 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που στην Τουρκία ξεπερνούν τα 130 εκατ. ευρώ. Και αυτό διότι η μέση δαπάνη ενός αθλητή ανέρχεται μεταξύ 1.700 ευρώ και 2.400 ευρώ ανά επισκέπτη και είναι σχεδόν τετραπλάσια σε σύγκριση με τη μέση δαπάνη ανά ταξίδι για το σύνολο των επισκεπτών στην Ελλάδα, που διαμορφώνεται στα 570 ευρώ.

Σε όρους απασχόλησης, η συνολική επίδραση εκτιμάται σε περίπου 4,3 χιλ. θέσεις εργασίας, με τις περισσότερες από αυτές να σχετίζονται με την τουριστική δαπάνη των επισκεπτών. Επίσης, η κατασκευή ενός γηπέδου γκολφ μπορεί να συνεισφέρει επιπλέον 25 εκατ. ευρώ σε όρους ΑΕΠ συνολικά κατά την κατασκευή τους, στηρίζοντας έως και 250 θέσεις εργασίας ευρύτερα στην οικονομία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v