Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διαστημικό hub αποκτά η Ελλάδα

Μια... διαστημική πολιτεία που θα «στεγάσει» όλες τις εταιρείες του κλάδου που ήδη δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, θα δημιουργηθεί στην Αττική το 2026. Θα συγκροτηθεί έτσι «οικοσύστημα».

Διαστημικό hub αποκτά η Ελλάδα

Να ενισχύσει την παρουσία της στη διαστημική τεχνολογία επιχειρεί η Ελλάδα, η οποία μετά τις τέσσερις συμφωνίες που έχει υπογράψει ήδη για να μπουν σε τροχιά οι μικροδορυφόροι που θα εκτοξεύσει, προχωρά πλέον στο επόμενο βήμα, σχεδιάζοντας ένα space hub.

Η δημιουργία διαστημικού hub στην Ελλάδα σχεδιάζεται ήδη από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με τις τρεις εταιρείες που έχουν υπογράψει σχετικά συμβόλαια, αλλά και την ΕΖΑ και εκτιμάται ότι θα προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις στη χώρα μας.

«Έχουμε λάβει μια πρωτοβουλία να συστεγαστούν όλοι μαζί είτε σε ένα κτίριο είτε σε ένα σύνολο κτιρίων σε ένα campus, οι εταιρείες που θα λάβουν διαγωνισμούς από την EZA και από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, οι εταιρείες που θα είναι στο govermental hub, ο ΕΛΚΕΔ και όλες οι startup που κάνουν space tech... Το ψάχνουμε και έχουμε βάλει όλους, φορείς και εταιρείες, σε ένα τραπέζι για να διαπιστώσουν το συμφέρον που έχουν αν είναι όλοι μαζί και δυναμώσει το οικοσύστημα. Μέχρι το 2026 θέλουν τα γραφεία τους να είναι πιο μικρά και μετά από το 2026, που θα γίνει η εκτόξευση των δορυφόρων, θέλουν να έχουν τα κεντρικά τους για το ελληνικό γραφείο, την παραγωγή, κ.λπ. και σκοπός είναι να τους βάλουμε όλους μαζί», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Ψηφιακής Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Κυρανάκης.

Ο χώρος

Το νέο εγχείρημα θα φιλοξενήσει όλες αυτές τις εταιρείες από το 2026 σε ένα κοινό hub για το οποίο αναζητείται ο χώρος  στην Αττική. Ήδη στελέχη του υπουργείου εξέτασαν και την περίπτωση της ΧΡΩΠΕΙ, η οποία απορρίφθηκε, λόγω προβλημάτων δόμησης, αλλά έχει ήδη βρει άλλους δυο εναλλακτικούς χώρους.

«Την ψάξαμε την ΧΡΩΠΕΙ πολύ, έχουν γίνει τρεις συναντήσεις για αυτό το θέμα, αλλά είναι εφιάλτης, καθώς κάποια μισογκρεμισμένα κτίρια του συγκροτήματος χαρακτηρίζονται σύγχρονα μνημεία. Υπάρχουν άλλες δυο περιπτώσεις εντός Αττικής, η μια είναι κοντά στο αεροδρόμιο που το ζητάνε και οι εταιρείες, για να είναι έτοιμο το 2026 και να συστεγαστούν εκεί» είπε ο κ. Κυρανάκης.

Η Ελλάδα προχωρά σε αυτή την κίνηση καθώς καθίσταται πιο ισχυρή και αυτόνομη στον τομέα της διαστημικής τεχνολογίας και των εφαρμογών που αφορούν στην πολιτική προστασία και στην αντιμετώπιση κρίσεων, καθώς ανατέθηκαν με διαδικασίες «εξπρές» τα έργα του στρατηγικού σχεδίου των 200 εκατ. ευρώ για την εκτόξευση των ελληνικών μικροδορυφόρων.

Στόχος είναι το 2026 να είναι οι μικροδορυφόροι στον αέρα με στόχο το σύστημα να παρέχει στη χώρα μας πληροφορίες με τεράστια ακρίβεια.

Το διαστημικό πρόγραμμα της χώρας σχεδιάστηκε από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος μετά τις φυσικές καταστροφές και τις πυρκαγιές που πλήττουν τη χώρα μας και στοχεύουν στην ενίσχυση της «ομπρέλας προστασίας», που δημιουργείται για την προστασία των πολιτών και της εθνικής περιουσίας. Το έργο συνολικής αξίας 200 εκατ. ευρώ χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και περιλαμβάνει την εκτόξευση 15 μικροδορυφόρων.

Οι συμβάσεις

Υπογράφτηκε μεταξύ της βρετανικής Open Cosmos και του υπουργού κ. Παπαστεργίου το έργο ανάπτυξης ενός αστερισμού παρατήρησης της Γης που αποτελείται από 7 δορυφόρους οι οποίοι θα παρέχουν καθημερινά εικόνες υψηλής ανάλυσης και πολύ υψηλής ανάλυσης.

Οι επτά δορυφόροι του ελληνικού αστερισμού θα συλλέγουν δεδομένα από μια σουίτα οργάνων πολλαπλών αισθητήρων σε χαμηλή γήινη τροχιά, συμπεριλαμβανομένων οπτικών πολυφασματικών και υπερφασματικών καμερών πολύ υψηλής ανάλυσης, δέκτες Internet-of-Things (IoT) και Automatic Identification System (AIS), συμπληρωματικά με ενσωματωμένη Τεχνητή Νοημοσύνη, για μεγιστοποίηση της απόδοσης. Το πρόγραμμα θα παραδοθεί σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος και θα συμπληρώσει τα υπάρχοντα συστήματα όπως το EU Copernicus, ενώ θα είναι πλήρως συμβατό με τον αστερισμό του Ατλαντικού.

Επίσης στο πλαίσιο του «Εθνικού Προγράμματος Μικροδορυφόρων», η Ελλάδα αποκτά 6 συνολικά θερμικούς και ραντάρ (SAR) μικροδορυφόρους, οι οποίοι θα ενισχύσουν τη δυνατότητα της χώρας να αντιμετωπίζει φυσικές καταστροφές μέσω προηγμένων διαστημικών τεχνολογιών. Πρόκειται για ένα σημαντικό Πρόγραμμα, το οποίο χρηματοδοτείται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», και υλοποιείται σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA). Με τις συγκεκριμένες επενδύσεις, συνολικού προϋπολογισμού 53 εκατ. ευρώ, η Ελλάδα καθίσταται πιο ισχυρή και αυτόνομη στον τομέα της διαστημικής τεχνολογίας και των εφαρμογών που αφορούν στην πολιτική προστασία και στην αντιμετώπιση κρίσεων.

Οι σχετικές συμφωνίες για την κατασκευή και την εκτόξευση του σμήνους Μικροδορυφόρων υπεγράφησαν στις 09 Σεπτεμβρίου, μεταξύ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και των εταιρειών OroraTech και ICEYE στο Περίπτερο 12 του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην 88η ΔΕΘ,.

Πρόκειται για δύο έργα στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα. Τα δεδομένα που θα συλλέγουν οι μικροδορυφόροι, θα ενισχύσουν την ικανότητα των αρχών να παρακολουθούν το θαλάσσιο και χερσαίο περιβάλλον, να εντοπίζουν μεταβολές, να εντοπίζουν και να χαρτογραφούν φυσικές καταστροφές, όπως πυρκαγιές και πλημμύρες, προστατεύοντας με αυτό τον τρόπο ανθρώπινες ζωές, τη φύση και την περιουσία.

Οι μικροδορυφόροι, οι οποίοι θα αναπτυχθούν μέσω των συμβάσεων αυτών, θα προσφέρουν σε πραγματικό χρόνο ζωτικής σημασίας δεδομένα, παρέχοντας στις αρμόδιες αρχές τη δυνατότητα να λαμβάνουν πιο στοχευμένες και αποτελεσματικές αποφάσεις για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της χώρας απέναντι στην κλιματική κρίση.

Οι επενδύσεις και οι προοπτικές

Η OroraTech σχεδιάζει σημαντικές επενδύσεις τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα, έχοντας στα σχέδια να δημιουργήσει ένα hub για τις επιχειρησιακές λειτουργίες της στην Αθήνα, όπου θα φιλοξενεί το σύνολο του στόλου των διαστημικών αισθητήρων της εταιρείας και μία ομάδα ανάπτυξης αφιερωμένη στην προηγμένη τεχνολογία ανίχνευσης υπέρυθρων. Η εταιρεία έχει ήδη προσφέρει βοήθεια στην ελληνική κυβέρνηση στις πρόσφατες πυρκαγιές. «Μας έστειλε θερμικές λήψεις και το κυριότερο όλων το μοντέλο πρόβλεψης που έτρεξε τις πρώτες ώρες της πυρκαγιάς της Πεντέλης ήταν κατά 92% ακριβές» είπε ο κ. Κυρανάκης.

Αναφερόμενος στη δεύτερη εταιρεία την ICEYE, η οποία έχει μια συστοιχία 62 δορυφόρων , έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την ελληνική πλευρά. «Με τους δυο δορυφόρους που θα βάλουμε μέσα στη συστοιχία θα κάνουμε χρήση πάνω από την Ελλάδα και των 62 δορυφόρων. Θα κάνουμε χρήση όλης της συστοιχίας της εταιρείας και θα τη χρησιμοποιούμε σε πλήρη δυναμική» κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v