Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιασαν… 13άρι οι αυξήσεις στις τιμές των ξενοδοχείων

Η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 174 ευρώ τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΤΕΠ. Η πληρότητα των ελληνικών ξενοδοχείων ενισχύθηκε 82,8%. Πόσο ακριβότερο έγινε το τουριστικό πακέτο.

Επιασαν… 13άρι οι αυξήσεις στις τιμές των ξενοδοχείων

Αυξημένη κατά 13,7% ήταν σε ετήσια βάση η μέση τιμή ενός δίκλινου δωματίου τον περασμένο Ιούλιο, έναν από τους παραδοσιακά δύο πιο «δυνατούς» μήνες της σεζόν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, η μέση τιμή διάθεσης ενός δίκλινου δωματίου τον Ιούλιο διαμορφώθηκε στα 174 ευρώ έναντι 153 ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2023.

Η αύξηση κατά 13,7% που καταγράφει το ΙΤΕΠ συμβαδίζει με τη διψήφια ποσοστιαία αύξηση 12,6% που καταγράφηκε στις τιμές των «ξενοδοχείων-μοτέλ-πανδοχείων» από την Ελληνική Στατιστική Αρχή τον Ιούλιο, όταν ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,7%.

Υπενθυμίζεται ότι το τουριστικό πακέτο τον Ιούλιο, όπως το μετρά η ΕΛΣΤΑΤ, κατέγραψε αύξηση 7,5% σε ετήσια βάση, με τα αεροπορικά εισιτήρια (μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο) να σημειώνει άλμα στο 18,4%.

Σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις των ελληνικών ξενοδοχείων τον Ιούλιο, η πληρότητα, όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία του ΙΤΕΠ, ενισχύθηκε κατά τι τον περασμένο μήνα και ανήλθε στο 82,8% από 82,7% τον αντίστοιχο μήνα του 2023.

Η εικόνα των ξενοδοχείων στην Αθήνα

Σε υψηλότερα επίπεδα κινήθηκαν και οι τιμές των ξενοδοχείων στην Αττική αφού, με βάση τα στοιχεία της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών - Αττικής και Αργοσαρωνικού, η Μέση Τιμή Δωματίου (ADR) διαμορφώθηκε σε 179,84 ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 8,3% έναντι του περσινού Ιουλίου.

Η Μέση Τιμή Δωματίου (ADR) το 7μηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου έφτασε τα 149,09 ευρώ, σημειώνοντας άνοδο κατά 9,9% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2023, ενώ το μέσο Έσοδο ανά Διαθέσιμο Δωμάτιο (RevPar) για το ίδιο διάστημα έφτασε τα 115,07 ευρώ, έναντι 102,07 ευρώ το 7μηνο του 2023, ποσά που παραπέμπουν σε αύξηση της τάξης του 12,7%.

Σε χαμηλότερα επίπεδα κινήθηκε, ωστόσο, η πληρότητα των αθηναϊκών ξενοδοχείων, αφού το αντίστοιχο ποσοστό ανήλθε στο 77,2%. Την καλύτερη μέση πληρότητα σε επίπεδο 7μήνου εμφάνισαν τα ξενοδοχεία 3 αστέρων (84,1%), ακολουθούν τα 4 αστέρων (76,6%) και, τέλος, εκείνα της υψηλότερης κατηγορίας, τα ξενοδοχεία 5 αστέρων (72,4%).

Πάντως, η μέση πληρότητα των ξενοδοχείων της Αθήνας υπερέχει της μέσης πληρότητας της Κωνσταντινούπολης (65,8%), η οποία τυχαίνει να είναι και η χαμηλότερη μέση πληρότητα 7μήνου σε επίπεδο πόλεων-προορισμών που εξετάζονται, αλλά και για πρώτη φορά υπερέχει και της Μαδρίτης (76%), φανερώνοντας τη δυναμική της ελληνικής πρωτεύουσας. Την καλύτερη μέση πληρότητα σημείωσαν η Βαρκελώνη (78,6%) και το Λονδίνο (79,1%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v