Υπό το βάρος του αποτελέσματος των Ευρωεκλογών και του μηνύματος που έστειλαν οι ψηφοφόροι στην Κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα βρεθεί σήμερα το πρωί στο Υπουργείο Ανάπτυξης.
Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην οδό Νίκης στο Σύνταγμα και η συνάντησή του με τον νέο υπουργό κ. Τάκη Θεοδωρικάκο, λίγα εικοσιτεράωρα μετά τον ανασχηματισμό του Κυβερνητικού σχήματος, έχει ως στόχο να στείλει μήνυμα ότι η Κυβέρνηση ακούει τις πολίτες και βρίσκεται επί ποδός για να αντιμετωπίσει την ακρίβεια.
Άλλωστε το θέμα της ακρίβειας είναι το νούμερο ένα θέμα που καίει τους πολίτες. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Interview για το politic.gr, το 40% του δείγματος, δηλαδή 4 στους 10, απάντησαν ότι ο λόγος που θέλησαν να στείλουν μήνυμα στην Κυβέρνηση μέσω της κάλπης των Ευρωεκλογών ήταν η ακρίβεια. Στη δεύτερη θέση, με μεγάλη απόσταση, βρίσκεται ο γάμος των ομόφυλων και 15% το φορολογικό για τους ελεύθερους επαγγελματίες με βάση το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα.
Η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη σήμερα στο Υπουργείο Ανάπτυξης, έρχεται λίγες εβδομάδες αφότου ο Έλληνας Πρωθυπουργός έστειλε επιστολή προς την Πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των διαφορών στις τιμές πώλησης βασικών καταναλωτικών προϊόντων και τονίζει ότι θα απαντήσει σε εύθετο χρόνο.
Όμως πέρα από την επιστολή προς της Βρυξέλλες, την λεκτική επίθεση στις πολυεθνικές και τα πρόστιμα προς τις επιχειρήσεις που επέβαλε το υπουργείο Ανάπτυξης, το θέμα της ακρίβεια βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα των πολιτών.
Σε ότι αφορά τα μέτρα κατά της ακρίβειας, το μεν καλάθι του νοικοκυριού που θεσπίστηκε επί Άδωνι Γεωργιάδη φαίνεται να παίρνει παράταση. Σε ότι αφορά τα μέτρα Σκρέκα κατά της ακρίβειας τα οποία έφεραν την υπογραφή του Μαξίμου φαίνεται να έχουν λειτουργήσει ως έναν βαθμό. Κυρίως ως προς το σκέλος του κάμψης του επίσημου πληθωρισμού αν και αυτό δεν οδήγησε σε ελάφρυνση του κόστους της μέσης οικογένειας.
Παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός το τελευταίο δίμηνο έχει δείξει να υποχωρεί -σ.σ. τον Μάιο ήταν 2,4% και στα τρόφιμα στο 3,1%- από την αρχή της πληθωριστικής κρίσης οι τιμές των τροφίμων έχουν αυξηθεί 30% «ροκανίζοντας» το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών που πρέπει να δαπανούν μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους για να καλύψουν τις ανάγκες τους.