Εχουμε μια τάση να δίνουμε σε γεγονότα διαφορετικά χαρακτήρα. Μετά την κρίση η οικονομία διασώθηκε, αλλά το θέμα δεν έχει τελειώσει. Δανειστήκαμε πολλά, από το 2032 θα πρέπει να τα επιστρέψουμε. Πρέπει μέχρι τότε να αλλάξουμε τη δομή της οικονομίας, επεσήμανε ο Αλέξανδρος Εξάρχου μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών.
Ακούω κάποιους να λένε ότι οι ευρωεκλογές είναι ευκαιρία για διαμαρτυρία. Σκεφτείτε, όμως, που βρισκόμασταν πριν έξι χρόνια.
Υπάρχουν τώρα τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, τι άλλο έχει αλλάξει; αναρωτήθηκε. Οι κατασκευαστικές τώρα έχουν τεράστια ανεκτέλεστα, ενώ είμασταν στο μηδέν. Πρέπει να ετοιμαστούμε για την επόμενη ημέρα. Δεν μπορεί να έχουμε διαρκώς δημοπρατήσεις με τόσο μεγάλα έργα.
«Άλλο να διασωθούμε και άλλο να δημιουργήσουμε σοβαρή υποδομή για το μέλλον», επεσήμανε. Τα επόμενα 3-5 χρόνια θα κριθεί αν το 2032 θα είναι μια άλλη τραγωδία ή θα το αντιμετωπίσουμε όπως όλα τα κράτη. Απαιτείται αλλαγή της παραγωγικής δομής. Να αρχίσουμε να παράγουμε και να εξάγουμε πράγματα, δεν μπορεί να στηριζόμαστε μόνο στις υπηρεσίες.
Σε ότι αφορά το τι πρέπει να γίνει απάντησε ότι απαιτείται επιτάχυνση του ρυθμού απονομής της δικαιοσύνης. Χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και έλλειψη λαϊκισμού. Σχολίασε ότι για δυο υπουργούς που έφυγαν προ ημερών, για ένα όχι ιδιαίτερα σημαντικό θέμα, οι αγορές αντέδρασαν.
Σε ότι αφορά τον τραπεζικό τομέα σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξουν περισσότερες από τέσσερις τράπεζες. Αν θέλουμε να στηρίξουμε την οικονομία αυτή είναι μια κρίσιμη υπόθεση.
Σε ότι αφορά τη δημιουργία του 5ου πόλου (Attica Bank, Παγκρήτια) είπε ότι πηγαίνει καλά, εμείς θα τον στηρίξουμε όσο χρειάζεται. Βοηθούν οι διοικήσεις των δυο τραπεζών. Εφόσον συγχωνευτούν που πιστεύω ότι θα συμβεί εντός του έτους και κεφαλαιοποιηθούν που έχω βεβαιότητα ότι θα συμβεί εντός του έτους, κάτι που υπάρχουν τα ότι θα γίνει φέτος θεωρώ ότι δημιουργείται ένα σχήμα που θα στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.