ΕΕ: Το ελληνικό «Μέλι Κισσούρι» στη λίστα ΠΟΠ προϊόντων

Η νέα αυτή ονομασία έρχεται να προστεθεί στα 1.644 γεωργικά προϊόντα που ήδη προστατεύονται. Ζητείται για ολόκληρη την επικράτεια του Δήμου Καρύστου της Εύβοιας, ο οποίος περιλαμβάνει τις δημοτικές ενότητες Καρύστου, Καφηρέως, Μαρμαρίου και Στυρέων).

ΕΕ: Το ελληνικό «Μέλι Κισσούρι» στη λίστα ΠΟΠ προϊόντων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσέθεσε το ελληνικής προέλευσης μέλι ανθέων «Μέλι Κισσούρι» στο μητρώο των προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης (ΠΟΠ).

Το «Μέλι Κισσούρι» είναι μέλι ανθέων, και συγκεκριμένα φθινοπωρινό μέλι ερείκης που παράγεται στην περιοχή της Καρυστίας από μέλισσες που τρυγούν τα άνθη της πορφυρούς ερείκης (Erica manipuliflora ή Erica verticillata), η οποία ευδοκιμεί στην περιοχή. Το «Μέλι Κισσούρι» διατίθεται σε υγρή ή κρυσταλλική μορφή.

Η προστασία της ονομασίας «Μέλι Κισσούρι / Meli Kissouri» ζητείται για ολόκληρη την επικράτεια του Δήμου Καρύστου της Εύβοιας, ο οποίος περιλαμβάνει τις δημοτικές ενότητες Καρύστου, Καφηρέως, Μαρμαρίου και Στυρέων.

Το «Μέλι Κισσούρι» έχει ελαφρώς πικρή γεύση, σκούρο χρώμα με κόκκινες νότες χαλκού και έντονα και επίμονα αρώματα. Η ιδιαιτερότητά του οφείλεται στο μείγμα γυρεόκοκκων, όπου κυριαρχεί η γύρη της Erica manuliflora, η οποία συμπληρώνεται με γυρεόκοκκους αυτοφυών φυτών, και από το οποίο απουσιάζουν πλήρως γυρεόκοκκοι καλλιεργούμενων ειδών.

Επιπλέον, οφείλει την ιδιαιτερότητά του στην πολύ χαμηλή περιεκτικότητα του μείγματος γυρεόκοκκων σε σακχαρόζη: δεν υπερβαίνει το 0,2%, που είναι το κατώτατο όριο για τα άλλα ελληνικά μέλια ερείκης. Η χαμηλή αυτή περιεκτικότητα σε σακχαρόζη αποδίδεται στον τοπικό ανθρώπινο παράγοντα και συγκεκριμένα στις πρακτικές εκτροφής των μελισσών.

Βασικές παράμετροι των πρακτικών αυτών είναι η μη χορήγηση τεχνητής τροφής κατά την παραγωγής του προϊόντος «Μέλι Κισσούρι », καθώς όλες οι διατροφικές ανάγκες των μελισσών καλύπτονται από την πλούσια ανθοφορία ερείκης της περιοχής.

Η νέα αυτή ονομασία έρχεται να προστεθεί στα 1.644 γεωργικά προϊόντα που ήδη προστατεύονται. Ο κατάλογος όλων των προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων είναι διαθέσιμος στη βάση δεδομένων eAmbrosia.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο των συστημάτων ποιότητας και στη διαδικτυακή μας πύλη GIView.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v